Cylindraspis inepta

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Cylindraspis inepta
Череп Cylindraspis inepta
Череп Cylindraspis inepta
Біологічна класифікація
Царство: Animalia
Тип: Chordata
Клас: Reptilia
Ряд: Testudines
Родина: Testudinidae
Рід: Cylindraspis
Вид: C. inepta
Cylindraspis inepta
Günther, 1873
Синоніми[1]
* Testudo neraudii Gray, 1831 (nomen oblitum)
  • Testudo inepta Günther, 1873
  • Testudo boutonii Günther, 1875
  • Testudo sauzieri Gadow, 1894
  • Geochelone inepta Pritchard, 1967
  • Geochelone sauzieri Pritchard, 1967
  • Cylindraspis inepta Bour, 1981
Посилання
Вікісховище: Cylindraspis inepta
EOL: 7221770
ITIS: 949458
МСОП: 6062
NCBI: 180174
Fossilworks: 377726

Cylindraspis inepta — вимерлий вид суходільних черепах. Ендемік острова Маврикій. Останні відомості про цю черепаху датовані початком XVIII століття.

Опис[ред. | ред. код]

Один із двох видів велетенських черепах, які були ендеміками Маврикія, цей вид спеціалізувався на живленні більш високими кущами та гілками дерев, що висять низько.

Цей вид, зокрема, ймовірно був предком всіх інших чотирьох видів роду Cylindraspis, і, його випадково віднесло на довколишні острови Реюньйон та Родрігес. Назва виду inepta походить через його можливої схильності падати в океан.

Винищення[ред. | ред. код]

Гравюра 1601 року зображує два види Маскаренських черепах, крайні зліва

Цей вид був раніше поширений по всій Маврикії — як на головному острові, так і на всіх навколишніх островах. Оскільки Маврикій був першим із островів Маскаренських островів, де почали селитися люди, він першим зазнав винищення своєї біорізноманітності, включаючи черепах. Черепахи, як і багато острівних видів, за повідомленнями, були доброзичливі, цікаві й не боялися людей.

Із приходом голландців багато черепах обох видів були вбиті на їжу (для людей або свиней) або спалені заради жиру і олії.

Крім того, вони ввели чужорідні інвазивні види, таких як пацюки, кішки і свині, які з'їдали яйця і молодь черепах.

Ймовірно, що вид зник на острові Маврикій приблизно 1700 року, а на більшості навколишніх островів до 1735 року.

Острів Раунд[ред. | ред. код]

Звіт Ллойда за 1846 рік стверджує, що принаймні один із двох видів Маскаренських черепах міг вижити на острові Раунд (на північ від Маврикія)[2][3].

Експедиція Ллойда 1844 року виявила кілька велетенських черепах, які вижили на острові Раунд, а один із дослідників, Корбі, «спіймав самицю сухопутної черепахи в одній із печер острова Раунд і привіз її на Маврикій, де вона привела численне потомство, яке він роздав своїм знайомим»[4].

І хоча представники приплоду 1845 року гіпотетично могли дожити до XXI століття, невідомо, що сталося із цим потомством, а на острові Раунд незабаром з'явилися кози та кролі, що призвело до повного знищення черепах і там[5].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Fritz Uwe; Peter Havaš (2007). Checklist of Chelonians of the World. Vertebrate Zoology. 57 (2): 277–278. ISSN 1864-5755. Архів оригіналу за 17 грудня 2010. Процитовано 29 May 2012. 
  2. Cheke AS, Bour R: Unequal struggle—how humans displaced the tortoise's dominant place in island ecosystems. In: Gerlach J, ed. Western Indian Ocean Tortoises: biodiversity. 2014.
  3. http://aobpla.oxfordjournals.org/content/7/plv085.full
  4. англ. "captured a female land tortoise in one of the caves on Round Island and brought it to Mauritius, where it produced numerous progeny, which distributed among his acquaintance"
  5. A.Cheke, J.P.Hume: Lost Land of the Dodo: The Ecological History of Mauritius, Réunion and Rodrigues. Bloomsbury Publishing. 2010. p.211.

Посилання[ред. | ред. код]