Cypripedium debile

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Зозулині черевички слабкі
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Рослини (Plantae)
Клада: Судинні рослини (Tracheophyta)
Клада: Покритонасінні (Angiosperms)
Клада: Однодольні (Monocotyledon)
Порядок: Холодкоцвіті (Asparagales)
Родина: Зозулинцеві (Orchidaceae)
Підродина: Cypripedioideae
Рід: Зозулині черевички (Cypripedium)
Вид:
Зозулині черевички слабкі (C. debīle)
Біноміальна назва
Cypripedium debīle
Rchb.f., 1874

Cypripedium debile (укр. Золулині черевички слабкі[1]) — трав'яниста рослина; вид секції Retrinervia роду зозулині черевички родини орхідні.

Китайська назва: 对叶杓兰 (dui ye shao lan)[2].

Поширення та екологія[ред. | ред. код]

Китай (Чунцін, Ганьсу, Хубей, Сичуань), Північний Тайвань, північна половина Японії від центральної частини Хонсю в регіон Тохоку, на Сікоку (префектури Ехіме та Кочі) рідкісні. Зустрічається на висотах від 1000 до 3400 м над рівнем моря. Хвойні та листяні ліси, трав'янисті схили з багатим перегноєм ґрунтом. Можуть сформувати розрізнені, але великі скупчення[2][3].

Ботанічний опис[ред. | ред. код]

Трав'янисті багаторічники заввишки 10-30 см.

Кореневище відносно коротке.

Стебло пряме, стрункий, голий з двома листами у верхній частині.

Листя два, широкояйцеподібні, трикутно-яйцеподібні або серцеподібні. Розташовані горизонтально. Листові платівки 2,5-7 × 2,5-7 см, на вершині гострі або коротко загострені, голі.

Суцвіття термінальне, несе одну квітку. Приквітки лінійні, 1,5-3 см, голі. Квітка маленька (1,5-2 см), часто прихована під листям. Чашолистки та пелюстки блідо-зелені або жовтувато-зелені, з темно-бордовими п'ятами або крапками; губа сумчаста, біла з темно-бордовими плямами з внутрішньої частини та іноді полицями у бік гирла. Вітрило вузько яйцевидно-ланцетне, 1-2 × 0,5-0,7 см, голе, на вершині загострене. Пелюстки ланцетні, 1-2×0,3-0,5 см, вершина гостра, часто дещо охоплюють губу. Стамінодій округлий або яйцеподібний, 1-2 мм. Цвіте у травні — червні.

Плід — коробочка.

Число хромосом : 2n = 20[2].

Охоронні заходи[ред. | ред. код]

Належить до видів, що охороняються (II додаток CITES)[4].

У культурі[ред. | ред. код]

Непогано росте в культурі протягом одного — двох років, але скільки-небудь тривале вирощування цього виду є проблематичним. Рекомендується вирощування в горщиках в органічній ґрунтовій суміші (50 % листя листяних дерев (бук або клен) і 50 % перліту тощо). Ґрунт повинен бути кислим. Вологість завжди має бути високою, не менше 60 %. Внесення великої кількості добрив не рекомендується[3].

За даними The International Orchid Register на квітень 2014 року, грексів за участю Cypripedium debile не зареєстровано.

Література[ред. | ред. код]

  • Phillip Cribb. The genus Cypripedium. — Kew Publishing, Royal Botanic Gardens, 2008. — 301 с. — ISBN 1842462229. .

Посилання[ред. | ред. код]

  • Cypripedium debile. Ботаническая иллюстрация. Flora of China @ efloras.org. Архів оригіналу за 7 липня 2020. Процитовано 20 квітня 2014.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Українська назва є транскрибуванням та/або перекладом латинської назви авторами статті і в авторитетних україномовних джерелах не знайдена.
  2. а б в Cypripedium debile. Flora of China @ efloras.org. Архів оригіналу за 21 квітня 2014. Процитовано 20 квітня 2014.
  3. а б A truly dwarf slipper orchid from Japan, Cypripedium debile. Botany Boy: Plant Encyclopedia. Архів оригіналу за 21 квітня 2014. Процитовано 20 квітня 2014.
  4. Cypripedium debile Rchb. f. Tropicos.org. Missouri Botanical Garden. Архів оригіналу за 21 квітня 2014. Процитовано 20 квітня 2014.