Dagonodum

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Dagonodum
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клада: Синапсиди (Synapsida)
Клас: Ссавці (Mammalia)
Ряд: Парнокопитні (Artiodactyla)
Інфраряд: Китоподібні (Cetacea)
Родина: Дзьоборилові (Ziphiidae)
Рід: Dagonodum
Вид:
D. mojnum
Біноміальна назва
Dagonodum mojnum
Ramassamy, 2016

Dagonodum — вимерлий рід зифіїдних китоподібних, відомий з морських відкладень тортонського віку у формації Грама в Данії. Відомий лише один вид, Dagonodum mojnum[1].

Етимологія[ред. | ред. код]

Назва роду є посиланням на бога Дагона, якому поклонялися як головного бога і як божества процвітання в стародавній внутрішній Сирії. Назва виду є посиланням на слово «до побачення» на місцевому діалекті Південної Ютландії, де були знайдені скам’янілості. Слово «mojn» німецького походження, де воно використовується як привітання, так і прощання[1].

Таксономія[ред. | ред. код]

Вид відрізняється двома парами нижньощелепних бивнів і довгою мордою. Він також мав довгу шию, що призвело до припущень, що він погано підходить для глибоких занурень[1].

Харчування[ред. | ред. код]

Вид примітний своєю відмінністю від інших ziphiidae того періоду в тому, що він, здається, менше залежить від живлення відсмоктуванням[2].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в Dagonodum mojnum. www.gbif.org.
  2. Ramassamy, Benjamin; Lauridsen, Henrik (2019). A new specimen of Ziphiidae (Cetacea, Odontoceti) from the late Miocene of Denmark with morphological evidence for suction feeding behaviour. Royal Society Open Science. 6 (10): 191347. Bibcode:2019RSOS....691347R. doi:10.1098/rsos.191347. PMC 6837206. PMID 31824732.