Вільям Гілі Далл

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Dall)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Вільям Гілі Далл
William Healey Dall
Народився 21 серпня 1845(1845-08-21)[1][2]
Бостон, США
Помер 27 березня 1927(1927-03-27)[1][2] (81 рік)
Вашингтон, США
Поховання Маунт Оберн[3]
Країна  США
Діяльність мандрівник-дослідник, палеонтолог, зоолог, біолог, малаколог, scientific collector, письменник, геолог, натураліст
Alma mater Гарвардський університет
Boston English High Schoold
Гарвардський коледж
Галузь малакологія, палеонтологія, антропологія
Заклад Геологічна служба США
Смітсонівський інститут
National Geodetic Surveyd[4]
Членство Національна академія наук США
Американська академія мистецтв і наук
Literary Society of Washingtond

CMNS: Вільям Гілі Далл у Вікісховищі
Систематик живої природи
Дослідник, який окреслив низку зоологічних таксонів. Назви цих таксонів для вказівки авторства супроводжують позначенням «Dall».

Вільям Гілі Далл (англ. William Healey Dall; 21 серпня 1845 — 27 березня 1927) — американський натураліст, малаколог, палеонтолог, один з найдавніших наукових дослідників ландшафту Аляски. Він описав багато видів молюсків Тихоокеанського узбережжя Північної Америки, і протягом багатьох років був головним спеціалістом США з живих і викопних молюсків.

Далл також зробив значний внесок в орнітологію, зоологію хребетних та безхребетних, фізичну і культурну антропологію, океанографію та палеонтологію. Крім того, він здійснив метеорологічні спостереження на Алясці для Смітсонівського інституту.

Біографія[ред. | ред. код]

Народився у 1845 році в Бостон в сім'ї унітаріанського священника. У 1855 році батько переїхав в Індію, де займався місіонерством. Сім'я залишилася в США, у Массачусетсі.

Вільям з дитинства цікавився молюсками. У 1863 році вступив до Гарварду, де вивчав малакологію, анатомію та медицину.

Після навчання Далл працював у Чикаго. У 1865 році компанія «Western Union Telegraph Company» організувала експедицію на Аляску, метою якою було вивчення можливості прокладення телеграфного кабелю з Каліфорнії до Москви. Далл влаштувався помічником Роберта Кеннікотта, головного науковця експедиції. На борту кліпера «Nightingale» під командуванням китобійника та натураліста Чарльза Мелвілла Сканмона, Далл досліджував узбережжя Аляски (на той час ще російської території) та Східного Сибіру. У 1866 році Далл продовжив вивчення маршруту майбутнього телеграфу вздовж річки Юкон на Алясці. У 1867 році Аляски перейшла до США і фінансування експедиції припинилось. Проте Вільям Далл продовжив вивчення Аляски за власний кошт. Повернувшись у США у 1868 році, він вивчав та катологізував зразки, зібрані під час експедиції. У 1871—1874 роках здійснив ще дві експедиції на Алеутські острови та долину Юкону.

У 1880 році одружився з Аннет Вітні. Медовий місяць вони провели на Алясці. У 1885 році Вільям влаштувався палеонтологом у Геологічну службу США. Також він став куратором відділення палеонтології безхребетних Національного музею США, вивчаючи викопні та сучасні молюски.

Епоніми[ред. | ред. код]

На честь Вільяма Далла названо:

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Deutsche Nationalbibliothek Record #116016590 // Gemeinsame Normdatei — 2012—2016.
  2. а б SNAC — 2010.
  3. Find a Grave — 1996.
  4. Dall W. H. Nomenclature in Zoology and Botany: A Report to the American Association for the Advancement of Science at the Nashville Meeting, August 31, 1877Salem Press, 1877.

Посилання[ред. | ред. код]