Danse macabre (Сен-Санс)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Danse macabre
Композитор Каміль Сен-Санс
Створено 1874[1]
Видано 1874
Тональність соль мінор
Мова французька
Прем'єра
Дата 24 січня 1875

Danse macabre, Op. 40 (укр. Танець смерті) — симфонічна поема французького композитора Каміля Сен-Санса, написана у 1874 році. Прем'єра відбулася 24 січня 1875 року у Парижі під керівництвом Едуара Колонна[2].

Композиція була написана на основі віршів французького поета Анрі Казаліса[3].

Композиція[ред. | ред. код]

Танець смерті. Міхаель Вольгемут.

Згідно з легендою, «Смерть» з'являється щороку опівночі на Хелловін і викликає мертвих з їхніх могил танцювати для неї, в той час як та грає на скрипці. Скелети танцюють аж поки півень не заспіває на світанку, після чого вони повинні повернутися у свої могили до наступного року[4]. Композиція починається арфою, яка грає одну ноту, D, дванадцять разів (символізує дванадцять ударів опівночі), що супроводжується м'якими акордами струнної секції.

Особливого звучання додає ксилофон, що імітує звуки гуркоту кісток. Сен-Санс використав аналогічний мотив у своїй сюїті «Карнавал тварин» (частина «Викопні»).

Склад оркестру[ред. | ред. код]

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. https://imslp.org/wiki/Danse_Macabre,_Op.40_(Saint-Sa%C3%ABns,_Camille)
  2. Camille Saint-Saens (PDF) (фр.). Académie de Nice. Архів оригіналу (PDF) за 22 вересня 2015. Процитовано 9 вересня 2015.
  3. Camille Saint-Saëns: Danse Macabre (англ.). Classic FM. Архів оригіналу за 23 вересня 2015. Процитовано 9 вересня 2015.
  4. Myths and Legends in Music. Danse Macabre by Camille Saint Saëns (PDF) (англ.). New Zealand Symphony Orchestra. Процитовано 9 вересня 2015.[недоступне посилання з червня 2019]

Посилання[ред. | ред. код]

Вікісховище має мультимедійні дані за темою: Danse macabre (Сен-Санс)