Deep Purple (альбом)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Deep Purple
Студійний альбом
Виконавець Deep Purple
Дата випуску червень 1969 у США, листопад 1969 у Великій Британії
Записаний січень-березень 1969
Жанр хард-рок, прогресивний рок
Тривалість 43.47
Мова англійська
Лейбл Tetragrammaton Records
Продюсер Derek Lawrenced
Хронологія Deep Purple
Попередній
←
The Book of Taliesyn
Concerto for Group and Orchestra
Наступний
→

Deep Purple — останній альбом оригінального складу Deep Purple. Вийшов в США в червні, у Великій Британії — у листопаді 1969 року. Перевиданий у 2000 році з п'ятьма бонус-треками.

Огляд[ред. | ред. код]

Компанія Tetragrammaton якийсь час не могла випустити альбом через суперечки щодо обкладинки, де був зображений фрагмент знаменитого триптиха Ієроніма Босха «Сад земних насолод». Спочатку чорно-білий варіант вийшов через друкарську помилку, але учасники групи вирішили нічого не змінювати.

Альбом спочатку був зустрінутий критикою стримано, але в ретроспективі вважається одним з перших вдалих експериментів зі злиття класики і хард-року:

Deep Purple протягом багатьох років високо цінувалися шанувальниками прогресивного року, і з вагомих причин ... Злиття двох конфліктуючих тенденцій (у Лорда — до classic/rock-ф'южн, у Блекмора — до наростаючої агресивності гітарних атак) в ході студійної роботи на початку 1969 року дозволив Deep Purple створити альбом, у якому напружена прямолінійність раннього, грубого хеві-металу з'єдналася з вишуканою складністю, інтелектуальністю, а крім того — віртуозністю на обох рівнях ... у The Painter, Why Didn't Rosemary? і Bird Has Flown група досягає приголомшуючого балансу між усіма цими елементами. Робота Еванса (у третій з цих речей) вважається одним з фундаментальних вокальних досягнень прогресивного року. Тричастинна сюїта April, записана з оркестром, як мінімум не поступається аналогічним експериментам The Nice (Five Bridges Suite) ... Альбом справляє враження напрочуд цілісного музичного твору. Один з найсміливіших експериментів в прогресив-року, він ідеально висвітив цілий напрямок, який гурт міг обрати, але не зробив цього. — All Music Guide [1]

Список композицій[ред. | ред. код]

Сторона А:

  1. Chasing Shadows
  2. Blind
  3. Laleña
  4. Fault Line
  5. The Painter

Сторона Б:

  1. Why Didn't Rosemary?
  2. Bird Has Flown
  3. April

Бонус-треки на перевиданні 2000:

  1. The Bird Has Flown
  2. Emmaretta
  3. Emmaretta
  4. Laleña
  5. The Painter

Склад гурту[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. All Music Guide. Deep Purple, 1969[недоступне посилання]

Посилання[ред. | ред. код]