Dekeyseria

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Dekeyseria
Біологічна класифікація
Домен: Ядерні (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Підцарство: Справжні багатоклітинні (Eumetazoa)
Тип: Хордові (Chordata)
Підтип: Черепні (Craniata)
Надклас: Щелепні (Gnathostomata)
Клас: Променепері (Actinopterygii)
Підклас: Новопері (Neopterygii)
Інфраклас: Костисті риби (Teleostei)
Надряд: Остаріофізи (Ostariophysi)
Ряд: Сомоподібні (Siluriformes)
Родина: Лорікарієві (Loricariidae)
Підродина: Hypostominae
Рід: Dekeyseria
Rapp Py-Daniel, 1985
Синоніми
  • Zonancistrus Isbrücker in Isbrücker et al., 2001
Посилання
Вікісховище: Dekeyseria
Віківиди: Dekeyseria

Dekeyseria (Декейсерія) — рід риб триби Ancistrini з підродини Hypostominae родини Лорікарієві ряду сомоподібні. Має 6 видів.

Опис[ред. | ред. код]

Загальна довжина представників цього роду коливається від 10 до 21 см. Зовнішністю дещо схожі на сомів з роду Lasiancistrus. Голова видовжена. Очі невеличкі. У дорослих самців є видовжені одонтоди (шкіряні нарости) на краю морди, що тягнуться до щік. Одонтоди на щоках у різних видів різняться: від помірної до значної довжини. Тулуб видовжений або дещо товстий вкрито кістковими пластинками, з боків вони мають довгі гостри одонтоди, які утворюють кілі. Спинний плавець помірно довгий. Грудні та черевні плавці доволі широкі. У самців вони з довгими одонтодами. Жировий плавець крихітний. Хвостове стебло звужується. Хвостовий плавець короткий, широкий.

Забарвлення світло-сіре, буре, жовто-коричневе з темними плямами або світлими (жовтими або білими) смугами від голови до хвостової частини. Здатні змінювати колір наче хамелеони у відповідності до місцевості, що їх оточує, або за настроєм.

Спосіб життя[ред. | ред. код]

Це демерсальні риби. Воліють до прісної води з температурою 22-26 °C. Зустрічаються переважно у водах з повільною течією та коричневою водою. Активні у присмерку та вночі. Ховаються під камінням або під корчами. Живляться водоростями.

Розповсюдження[ред. | ред. код]

Мешкають у басейнах річок Амазонка (у заплавних озерах), Ріо-Негро і Оріноко (верхів'я).

Тримання в акваріумі[ред. | ред. код]

підходить невисокий — 30-35 см — акваріум з великою площею дна. На дно викладається дрібний пісок сірого або білого кольору. Зверху укладають камені неправильної форми середнього розміру з пласкою підошвою. Знадобиться корч. Рослини актуальні уздовж заднього скла.

Є агресивні риби. Містять групою від 5 особин. Добре уживаються з іншими лорікарієвими сомами, які не страждають зайвою агресивністю. З інших риб сусідами можуть стати харацинові і коридораси. Годують свіжими овочами, ошпареним листям салату, кропиви, кульбаби. З технічних засобів знадобиться внутрішній фільтр середньої потужності, компресор. Температура тримання повинна становити 24-26 С.

Види[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

  • Fisch-Muller, S., 2003. Loricariidae-Ancistrinae (Armored catfishes). p. 373—400. In R.E. Reis, S.O. Kullander and C.J. Ferraris, Jr. (eds.) Checklist of the Freshwater Fishes of South and Central America. Porto Alegre: EDIPUCRS, Brasil.