Desmatodon

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Desmatodon
Період існування: пенсильваній, касимовський вік
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Ряд: Diadectomorpha
Родина: Diadectidae
Рід: Desmatodon
Case, 1908
Види
Вікісховище: Desmatodon

Desmatodon — вимерлий рід рептіліоморфних діадектидів. Десматодон є найдавнішим відомим діадектидом, знайденим у касимовському (міссурійському) етапі пізнього карбону в Пенсільванії, Колорадо та Нью-Мексико в Сполучених Штатах[1]. Наразі визнано два види: типовий вид D. hollandi і вид D. hesperis.

Опис[ред. | ред. код]

Залишки Desmatodon були знайдені у формації Гленшоу в Пенсільванії, формації Сангре де Крісто в Колорадо та формації Катлер в Нью-Мексико. Рід відомий переважно за зубами та частинами черепів. Щічні зуби міцні та лопатоподібні з кількома горбками на їхніх поверхнях. Ці два види можна відрізнити за розподілом зубів у щелепах; D. hesperis має щільно розташовані зуби, тоді як D. hollandi має широко розташовані зуби. В обох видів нижня щелепа глибока і має виступ, який, можливо, допомагав у жуванні рослинного матеріалу. Деякі екземпляри, які, як вважають, належать молодим особинам, мають менше, більш широко розташовані зуби без стертих граней[2].

Палеобіологія[ред. | ред. код]

Як і більшість інших діадектидів, десматодон був наземною травоїдною твариною, яка споживала рослини з високим вмістом клітковини. Виступаючі різцеподібні зуби та великий травний тракт могли дозволити тварині ефективно споживати та перетравлювати рослинний матеріал. Це найдавніший діадект, який також є найдавнішим відомим травоїдним наземним хребетним[2].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Voigt, S.; Ganzelewski M (2010). Toward the origin of amniotes: Diadectomorph and synapsid footprints from the early Late Carboniferous of Germany (PDF). Acta Palaeontologica Polonica. 55 (1): 66. doi:10.4202/app.2009.0021. Процитовано 03.12.2012.
  2. а б Kissel, R. (2010). Morphology, Phylogeny, and Evolution of Diadectidae (Cotylosauria: Diadectomorpha). Toronto: University of Toronto Press. с. 185.