Diasparactus

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Diasparactus
Період існування: рання перм, 296.4–295.0 млн р. т.
Скелет Diasparactus zenos у Польовому музеї природної історії
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клада: Рептиліоморфи (Reptiliomorpha)
Ряд: Diadectomorpha
Родина: Diadectidae
Рід: Diasparactus
Case, 1910
Типовий вид
Diasparactus zenos
Case, 1910
Вікісховище: Diasparactus
Реставрація

Diasparactus — це вимерлий рід діадектидних рептиліоморфів, група, досить тісно пов'язана з амніотами, і схожа за деякими їхніми ознаками. Як і всі розвинені діадектиди, діаспарактус був травоїдною твариною, хоча й не такий великий, як його більш відомий родич діадектес. У Diasparactus шипи спинних хребців вищі, ніж в інших родів родини[1].

У 1910 році E. C. Кейс описав Diasparactus zenos з кількох хребців, знайдених у Нью-Мексико[2]. У 1911 році в тому ж районі було знайдено майже неушкоджений скелет. Хребці узгоджувалися з описаним типовим видом, і нову знахідку вважали ймовірно тим самим видом. Загальна довжина тварини після реставрації склала 1,35 метра.

Череп мав розміри 16,7 сантиметрів. Він був у поганому стані, але був схожий на Diadectes lenius і Animasatirus carinatus. Ніздрі та очні западини були в подібному положенні, і було чотирнадцять зубів із, можливо, рудиментарним п'ятнадцятим, зубний ряд, типовий для родини. Детально описано хребці, ребра та кінцівки. Зап'ястки здебільшого були наявні та все ще були на місці — найкраще збережені зразки діадектиду, знайдені тоді. Стопа була широкою і сильною з короткими фалангами. Ступні та кінцівки підтверджували точку зору, що ця тварина була болотним мешканцем і, ймовірно, повільним травоїдним[1].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б A Description of a nearly complete skeleton of Diasparactus zenos Case Permo-Carboniferous Vertebrates from New Mexico, p17-35. Retrieved 2011-09-11.
  2. E. C. Case. 1910. New or little known reptiles and amphibians from the Permian (?) of Texas. Bulletin of the American Museum of Natural History 28:163–181