Дикран мітлоподібний

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Dicranum scoparium)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Дикран мітлоподібний

Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Рослини (Plantae)
Відділ: Вищі рослини (Streptophyta)
Streptophytina Наземні рослини
Embryophyta
Мохи (Bryophyta)
Клас: Листостеблові мохи (Bryopsida)
Підклас: Дикранові (Dicranidae)
Порядок: Дикранові (Dicranales)
Родина: Дикранові (Dicranaceae)
Рід: Дикран (Dicranum)
Вид: Дикран мітлоподібний
Dicranum scoparium
Hedw., 1801
Посилання
Вікісховище: Dicranum scoparium
EOL: 883142
ITIS: 16763
NCBI: 3222

Дикран мітлоподібний[1] або віничний (Dicranum scoparium) — вид листостеблових мохів родини дикранові (Dicranaceae). Широко поширений в Україні, росте у хвойних лісах.

Опис[ред. | ред. код]

Рослина заввишки до 10 см, утворюють коричнево-зелені дернини. Листки нехвилясті, серпоподібні, з багатошаровими паренхімними клітинами вушок при основі. На стеблі видно біло-коричнева повсть. Клітини листка вгорі прозенхімні, ромбічні. Жилка закінчується перед верхівкою листка, на спинці вгорі має поздовжні пилчасті зелені пластинки.

На верхівках рослини завжди є лише один спорогон, з жовто-червоними тонкими ніжками. Коробочка циліндрична, нахилена, зігнута, має кришечку з одним довгим дзьобиком. Перистом має 16 зубців, червоних внизу і блідих вгорі, на зовнішньому боці поздовжньо покреслених.

Поширення[ред. | ред. код]

Дикран віничний трапляється по всій Північній Америці (за винятком Лабрадору, Північної Дакоти, Техасу і Невади), Європі, Азії, а також в Австралії та Новій Зеландії[2]. Росте на ґрунті або на основі стовбурів, на гниючих пнях і колодах у лісах, на покритих ґрунтом скелях і на болотах, в трав'янистих, щебинистих і мохових тундрах.

Примітки[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

  • Jan-Peter Frahm, Wolfgang Frey, J. Döring Moosflora. 4., neu bearbeitete und erweiterte Auflage (UTB für Wissenschaft, Band 1250). — Ulmer, Stuttgart 2004. — ISBN 3-8001-2772-5 (Ulmer) & ISBN 3-8252-1250-5 (UTB). (нім.)