Didelphis pernigra

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Didelphis pernigra
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клада: Синапсиди (Synapsida)
Клас: Ссавці (Mammalia)
Інфраклас: Сумчасті (Marsupialia)
Ряд: Опосумоподібні (Didelphimorphia)
Родина: Опосумові (Didelphidae)
Рід: Опосум (Didelphis)
Вид:
D. pernigra
Біноміальна назва
Didelphis pernigra

Didelphis pernigra — вид сумчастих ссавців із родини опосумових (Didelphidae).

Морфологічна характеристика[ред. | ред. код]

Великий вид. Волосяний покрив на спинній частині тіла крім голови від чорного до насичено-сірого з двома шарами: нижній шар — м'яке бліде жовто-біле волосся з чорними кінчиками, верхній шар — чорне волосся з білими кінчиками. Голова біла з чорною маскою, яка починається біля носа і йде позаду очей і злегка поширюється до основи вух, де змішується з білим хутром; в центрі чола є трикутна смуга, яка звужується й закінчується між очима; горло трохи темніше. Хвіст завдовжки з решту тіла хоча може бути й меншим, біля основи має волосся, чорний до 3/5 довжини, решта біла. Вуха рожеві або чорні, але мають білі кінчики. Ноги чорні, з темно-коричневими й майже голими пальцями. 2n = 22[1].

Спосіб життя[ред. | ред. код]

Він веде нічний спосіб життя, солітарний і переважно наземний, але хороший дереволаз. Загалом же опосуми це всеїдні види, що харчуються комахами, іншими безхребетними, плодами і, зрештою, дрібними хребетними, залежно від наявності цих ресурсів. Вдень вони ховається в дуплах дерев, поглибленнях у землі або між скелями. У Колумбії для цього виду виміряний період вагітності становить 12 днів і середній розмір виводку 4.2 з діапазоном від двох до семи дитинчат[1].

Поширення[ред. | ред. код]

Проживає в Андах Болівії, Перу, Еквадору, Колумбії та північно-західної Венесуели[2].

Населяє болотисті й лісові місцевості, порушені території, включаючи вторинні ліси, відкриті землі, сільськогосподарські території та приміські території; від 1500 до 3700 метрів[1][2].

Загрози й охорона[ред. | ред. код]

Серйозних загроз немає. Зустрічається в багатьох заповідних територіях[2].

Етимологія[ред. | ред. код]

Епітет pernigra походить від латинського per-, що означає наскрізь, і niger, negro, чорний, «цілком чорний», що натякає на колір їхнього хутра, особливо на тілі та кінцівках[1].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в г Didelphis pernigra. Mamíferos del Ecuador. Pontificia Universidad Católica del Ecuador. Архів оригіналу за 26 грудня 2021. Процитовано 26.12.2021. (ісп.)
  2. а б в Pérez-Hernandez, R.; Solari, S.; Tarifa, T.; Lew, D. (2016). Didelphis pernigra. The IUCN. Архів оригіналу за 27 жовтня 2020. Процитовано 26.12.2021. (англ.)