Dirofilaria immitis

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Dirofilaria immitis

Серце німецької вівчарки, вражене Dirofilaria immitis
Біологічна класифікація
Домен: Ядерні (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Підцарство: Справжні багатоклітинні (Eumetazoa)
Тип: Нематоди (Nematoda)
Клас: Chromadorea
Ряд: Rhabditida
Родина: Onchocercidae
Рід: Dirofilaria
Вид: Dirofilaria immitis
Dirofilaria immitis
(Leidy, 1856)
Посилання
Вікісховище: Dirofilaria immitis
Віківиди: Dirofilaria immitis
EOL: 2922951
NCBI: 6287

Dirofilaria immitis — вид круглих червів з надродини філярій (Filarioidea). Паразити хижих ссавців, переважно собак. Як хазяї також можуть виступати інші псові, кішки, тхори і морські леви; в дуже рідкісних випадках відбувається зараження людини, тоді виникає дирофіляріоз.[1] Статевозрілі стадії мешкають у кровоносних судинах легень і в правому шлуночку серця. Захворювання може перебігати у тяжкій формі й приводити до загибелі тварини. Для здійснення життєвого циклу цього виду необхідна участь переносника, в ролі якого виступають комарі родини Culicidae.

Історія вивчення[ред. | ред. код]

Перший опис цих паразитів у собаки було зроблено в США, опубліковано в «Західній Газеті Медицини та Хірургії» (англ. The Western Journal of Medicine and Surgery) у 1847 році. У котячих вони були описані в 1920-х роках.

Поширення[ред. | ред. код]

У свій час їх поширення обмежувалося південною частиною Сполучених Штатів, зараз же вони поширилися майже у всіх місцях, де живуть комарі. Зараження цими паразитами було зафіксовано у всіх штатах США, за винятком Аляски, і в теплих районах Канади. Високий рівень заражених був зафіксований в смузі шириною 150 миль уздовж узбережжя США від Техасу до Нью-Джерсі, а також вздовж берегів річки Міссісіпі. Також ці паразити зустрічаються в Південній Америці, південній частині Європи, Південної Азії, на Середньому Сході, в Австралії і Японії.

Цікаві факти[ред. | ред. код]

Знаменитий пес по кличці Хатіко, який є символом відданості в Японії, був заражений цими гельмінтами.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Nelli Ignatievna Tumolskaya1, Edoardo Pozio, Vera Mikhaylovna Rakova1, Valentina Georgievna Supriaga1, Vladimir Petrovich Sergiev, Evgeny Nikolaevich Morozov, Lola Farmonovna Morozova, Giovanni Rezza and Serguei Kirillovich Litvinov (2016). Dirofilaria immitis in a child from the Russian Federation. parasite-journal.org. Архів оригіналу за 26 лютого 2021. Процитовано 24 лютого 2021.