Dragon Age (франшиза)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Dragon Age
Жанр Рольові відеоігри
Розробники BioWare
EA2D
Edge of Reality
TransGaming
Capital Games
Failbetter Games
Видавець Electronic Arts
Дизайнери Девід Ґейдер і BioWare
Платформи

Dragon Age — це фентезійна медіафраншиза, створена канадським письменником Девідом Ґейдером і розробником відеоігор BioWare, всі права на яку належать її власнику та видавцю Electronic Arts.[1] Центральне місце у франшизі Dragon Age займає основна серія мультиплатформених рольових відеоігор: Dragon Age: Origins, Dragon Age II та Dragon Age: Inquisition, які виходили на платформах Microsoft Windows, Xbox 360, PlayStation 3, OS X, PlayStation 4 і Xbox One. Кожна гра зосереджується на різних протагоністах та часових відрізках, але усіх їх поєднує спільне місце дії — вигаданий світ Тедаса, а також кілька повторюваних елементів і допоміжних персонажів. У грудні 2018 року BioWare анонсувала четверту частину основної серії Dragon Age: Dreadwolf, яка станом на 2023 рік перебуває в стадії розробки.[2] Усі проєкти основної серії мали комерційний успіх, а також здебільшого позитивне визнання за свій сюжет, історію всесвіту, розвиток персонажей, озвучення та акцент на виборі гравців. За свою майже 15-ти річну історію, франшиза розрослась і тепер охоплює кілька ігор поза основною серією, романи, комікси, вебсеріал, аніме-фільм і мультсеріал та інші ліцензовані продукти і товари.

Перша гра серії, Dragon Age: Origins, випущена у 2009 році, відбувається в королівстві Ферелден і зосереджується на подіях Пятого Мору, розповідаючи історію новобранця легендарного Ордену Сірих Вартових. Дія випущеної у 2011 році Dragon Age II продовжує події оригінальної гри, але переносить гравця на північ від Ферелдену до міста-держави Кірквол. Протагоністом тут виступає ферелденський біженець, Гоук, який із своєю сім'єю під час подій оригінальної гри, рятуючись від Мору, переселяється до Вільної Марки. Друга частина ігрової серії охоплює десять років життя Гоук та його/її товаришів, що починаючи з низів піднялись по соціальній драбині, щоб стати Чемпіном Кірквола та опинитись у центрі подій, які змінили хід історії. Третя гра основної серії, Dragon Age: Inquisition, випущена у 2014 році, зосереджується на Інквізиції, організації, яка намагається відновити мир і порядок у Тедасі. Хронологічно, події Inquisition відбуваються приблизно через десять років після Dragon Age: Origins і через рік після фіналу Dragon Age II. Продовжуючи вже сталу традицію серії, гравців знайомлять з новим протагоністом, Інквізитором — єдиною істотою, яка може закривати розриви в Завісі. Інквізиція, як організація, представляє значну політичну силу на міжнародній арені та допомагає принести мир на політичний ландшафт Тедаса. Четверта частина основної серії, Dragon Age: Dreadwolf, за попередньою інформацією від розробників буде прямим сиквелом Inquisition і перенесе гравців на північ Тедасу в Імперію Тевінтер.

Сетинг[ред. | ред. код]

Тедас — континент, на якому відбуваються події всієї медіафраншизи Dragon Age

Тедас (англ. Thedas) — це континент у південній півкулі та єдиний відомий континент у всесвіті Dragon Age, на якому розгортаються дії всіх ігор серії. Про землі, що лежать за Тедасом, відомо небагато. Передбачається, що існують інші континенти, оскільки раса кунарі спочатку походили не з Тедасу, а з невідомої землі за океаном. Згідно з деякими джерелами, люди також прийшли з півночі. Найбільш помітну роль у серії відіграють: Королівство Ферелден (англ. Kingdom of Ferelden) на північному сході континента, політична організація якого нагадує устрій середньовічної Англії; Імперія Орлей (англ. Orlesian Empire) на захід від Ферелдена, що є найбільшою і наймогутнішою нацією в Тедасі, також відома своїми сумнозвісними політичними інтригами; Імперія Тевінтера (англ. Tevinter Imperium) в північному регіоні континенту, найдавніша людська нація Тедасу, яка керується могутньою магократією. Інші варті уваги держави включають: Вільні Марки (англ. Free Marches), конфедерацію політично незалежних територіальних утворень на північ від Ферелдена; Королівство Орзаммар (англ. Kingdom of Orzammar), одне з небагатьох міст-держав гномів, розкиданих по Глибинних Тропах (англ. Deep Roads), підземній системі магістралей, створеній гномами тисячоліття тому; Князівство Антива (англ. Principality of Antiva), плутократична нація на північному сході Тедасу, розташування якої робить її центром торгівлі на півночі, також відома своїм сумнозвісним Домом Воронів (англ. House of Crows), найефективнішою гільдією вбивць і шпигунів у Тедасі; Пар Воллен (англ. Par Vollen), закритий для іноземців острів на північному сході континенту і батьківщина кунарі.

Орлейська Церква (англ. Orlesian Chantry) — панівна релігійна організація в Тедасі. Вона ґрунтується на Псалмі Світла (англ. Chant of Light) — низці вчень, написаних самою Андрасте, пророчицею Творця. Орлейський церковний календар використовується майже у всіх країнах Тедасу, окрім Тевінтерської імперії. Саме з нього походять назви Діб, у яких вимірюється час у Тедасі. Нинішня — Доба Дракона (англ. Dragon Age), тоді як попередня — Благословенна Доба (англ. Blessed Age). Кожна Доба триває приблизно сто років, досі їх було дев'ять. У 99-му році кожної доби голова Церкви, Божественна (англ. The Divine), знаходить подію або передвістя з метою визначення назви наступної Доби. Останнім передвістям було пробудження дракона, який несамовито лютував у пориві шаленства. Саме це передвістило нинішню Добу, сповнену насилля та руйнувань.

Особливості расової фізіології світу Dragon Age, як можливість дослідити відмінності у стандартах краси[3] [офіційний концепт-арт]

Тедас — це світ, у якому раса й клас поєднуються, щоб визначити соціальний клас і політичну динаміку. Повторювана тема франшизи полягає в боротьбі за владу та внутрішніх конфліктах між різними фракціями та всередині них. Тевінтерське суспільство практикує рабство, яке в інших людських суспільствах заборонено та стигматизовано. До людської знаті ставляться з пошаною та повагою в Тедасі, тоді як ельфи часто розглядаються як громадяни другого сорту, які живуть у перенаселених гетто, «ельфінажах» (англ. Alienages) в містах людей або утримуються як раби в Імперії Тевінтера. Значна частина ельфійського населення Тедаса називає себе Долійцями (англ. Dalish) на честь регіону Доли (англ. Dales) у східному Орлеї, де в давні часи існувала ельфійська держава. Вони гордо ведуть кочовий спосіб життя далеко від міських поселень своїх побратимів — міських ельфів, намагаючись зберегти та відновити свою культурну спадщину, яка була здебільшого знищена тисячоліття тому, коли стародавня ельфійська імперія Ельвенан (англ. Elvhenan), яка охоплювала більшу частину Тедасу, таємничим чином розвалилася. Суспільство гномів організоване навколо жорсткої кастової системи та певної форми культу предків. Хоча самі гноми не можуть володіти магією, їхня економічна діяльність зосереджена в основному на видобутку ліріуму (англ. Lyrium), мінеральної речовини, яка забезпечує практику магії, якою вони торгують з поверхневим світом. Деякі гноми живуть на поверхні, добровільно чи за інших обставин: вони вважаються «безкастовими» і зазвичай небажані в товариствах гномів на Глибинних Тропах.

Четверта раса, Кунарі (англ. Qunari), що їхньою мовою означає «Народ Кун». Кунарі — це загальний термін, який використовується для опису як раси великих рогатих гуманоїдів, які походять із поселень на крайній півночі материка Тедас, зокрема островів Пар-Воллен (англ. Par Vollen) і Сегерон (англ. Seheron), а також навернених з інших рас у свою громадянську релігію, відому як «Кун», який керує егалітарним, але суворо регламентованим суспільством Кунарі.[4][5] Уряд Кунарі — це тоталітарний режим, яким править тріумвірат лідерів, які представляють тіло (військові), душу (жрецтво) і розум (торгівці та ремісники) свого народу.[6] Особи, які народилися поза суспільством Кунарі, відомі як Вашот (англ. Vashoth), тоді як ті, хто відмовляється від фундаментальних вчень Куна, стають Тал-Вашот (англ. Tal-Vashoth) і вважаються зрадниками або ворогами суспільства Кунарі. Відомі як грозні воїни, кунарі вищі, більші та фізично сильніші за інші раси Тедасу. Зазвичай вони мають шкіру різного металевого кольору, біле або світле волосся, загострені вуха та очі фіолетового, червоного, сріблястого або жовтого кольорів. На відміну від інших рас, кунарі не прикрашають себе татуюваннями чи носять шоломи, натомість використовують військову фарбу під назвою Вітаар (англ. Vitaar), яка відіграє церемоніальну роль, а також несе в собі практичну користь. Кунарі перебувають у постійному конфлікті з Імперією Тевінтер і часто прагнуть поширити свій вплив у Тедасі за допомогою таємних агентів або відкритих бойових наступів.[6]

У Тедасі магія — це природне фізичне явище, таке як гравітація або магнетизм. Деякі люди народжуються зі здатністю взаємодіяти, контролювати та формувати його. Дар магії виявляється на ранньому етапі життя, але не завжди його носії можуть контролювати власну силу. Маги мають доступ до Затіння (англ. Fade), таємничого паралельного виміру, пов’язаного з фізичним світом і у той же час домом для різних духовних істот. Це метафізична сфера, яка зазвичай доступна лише розумним істотам (за винятком гномів), коли вони знаходяться у стані сну: особи із магічним потенціалом, мають прямий доступ до Затіння, на відміну від більшості людей, і навпаки, духи Затіння мають прямий доступ до цих вищезгаданих осіб. Випадкова помилка чи втрата пильності може призвести до того, що маг мимоволі стане одержимим демонічними духами та використаний як вмістилище для демона при виході з Затіння. Ліріум має критичне значення для користування магією, оскільки він дає змогу направляти магічну енергію з Затіння. Звичайний ліріум синього кольору, хоча інший більш небезпечний різновид, відомий як червоний ліріум, було представлено у Dragon Age II. Деякі маги практикують одну з форм забороненої магії, відому як «магія крові» (англ. blood magic), за допомогою якої вони черпають силу із крові живих істот і іноді використовують свою силу, щоб навмисно викликати демонів.[7]

Розрив Завіси, метафізичного бар'єру, який існує між фізичним світом Тедаса і Затінням під час подій Dragon Age: Inquisition [офіційний концепт-арт]

Маги південної частини Тедаса закриті в навчальних закладах під назвою «Магічні Круги» (англ. Circles of Magi) за наказом Церкви, яка вчить, що «магія повинна служити людині, а не панувати над нею». Маги, які живуть поза контролем Церкви, включаючи лідерів долійських кланів, відомих як Хранителі (англ. Keepers), вважаються надзвичайно небезпечними багатьма суспільствами Тедасу. Церква має військове крило, Орден Храмовників (англ. Templar Order), членів якого спеціально навчають шукати та приборкувати «магів-відступників» будь-якими засобами, часто поза межею гуманності. Офіційна позиція Орлейської Церкви щодо магії різко контрастує з толерантним поглядом на магів у суспільстві Тевінтера через вплив деномінації Імперської Церкви, яка історично відокремилася від панівної у Тедасі Орлейської Церкви. У Тевінтері Церква використовує свій Орден Храмовників як правоохоронні органи під керівництвом імперських магів. У той час як маги Тевінтера практикують свій талант без будь-яких обмежень, Кунарійське суспільство, через їхню глибоку недовіру до магії, фізично заковує своїх магів, так званих Серабазів (англ. Saarebas), що на їх мові означає «небезпечна річ».[6]

Періодично повторювані Мори (англ. Blights) вважаються найбільшою загрозою для цивілізацій Тедасу. Гноми, зокрема, мають спеціалізовану групу воїнів, відому як Легіон Мертвих (англ. Legion of the Dead), для боротьби з Темнородами (англ. Darkspawn), хоча у Добу Дракона, через безперервну війну на виснаження проти постійної загрози, їхня цивілізація є тінню того, якою вона була до Першого Мору.[7] Решта Тедасу покладаються на Сірих Вартових (англ. Grey Wardens), які знищують орди темнородів, коли ті прибувають на поверхню під час Морів. Метою Сірих Вартових є смерть Архідемонів (англ. Archdemons), імовірно розбещених Старих Богів (англ. Old Gods), які є командувачами колективного розуму орди темнородів під час Морів. Перший проєкт франшизи, Dragon Age: Origins, починається напередодні П'ятого Мору. Інші серйозні загрози, з якими стикаються народи Тедасу, включають культи та воєнізовані угруповування, такі як Венаторі (англ. Venatori) та Червоні Храмовники (англ. Red Templars); демони Затіння, випущені у фізичний світ в рамках масштабного міжвимірного вторгнення під час подій Dragon Age: Inquisition; і дракони, які довго вважалися вимерлими протягом багатьох століть, доки їхня повторна поява наприкінці Благословенної Доби не змусила тодішню правлячю голову Церкви назвати наступне століття Добою Дракона.

Відеоігри[ред. | ред. код]

Основна серія[ред. | ред. код]

Назва Інформація

Оригінальна дата випуску:[8]
NA 3 листопада 2009 року
EU 6 листопада 2009 року
Роки випуску:
2009 — Microsoft Windows, Xbox 360, PlayStation 3, Mac OS X
Примітки:

Оригінальна дата випуску:[11]
NA 8 березня 2011 року
EU 11 березня 2011 року
Роки випуску:
2011 — Microsoft Windows, Xbox 360, PlayStation 3, Mac OS X
Примітки:

Оригінальна дата випуску:[13]
NA 18 листопада 2014 року
EU 21 листопада 2014 року
Роки випуску:
2014 — Microsoft Windows, PlayStation 3, PlayStation 4, Xbox 360, Xbox One
Примітки:

Заявлена дата випуску:[2]
ЩНВ
Заявлена дата випуску:
ЩНВ — Microsoft Windows, Xbox Series X/S, PlayStation 5
Примітки:

Інші ігри[ред. | ред. код]

Назва Інформація
Dragon Age Journeys

Оригінальна дата випуску:[15]
22 жовтня 2009 року
Роки випуску:
2009 — Веб-браузер
Примітки:
Dragon Age Legends

Оригінальна дата випуску:[16]
16 березня 2011 року
Роки випуску:
2011 — Facebook, Google+
Примітки:
  • Розроблено EA 2-D
  • Видавець Electronic Arts
  • 2D браузерна гра, події якої відбуваються у рамках Dragon Age II
  • У травні 2011 року була випущена версія гри з модифікованим геймплеєм Dragon Age Legends: Remix 01[17]
  • Була перевипущена як безкоштовна гра для завантаження офлайн після закриття ігрових серверів в червні 2012 року[18]

Оригінальна дата випуску:[19]
5 грудня 2013 року
Роки випуску:
2013 — Android, iOS
Примітки:
Dragon Age: The Last Court

Оригінальна дата випуску:[20]
7 листопада 2014 року
Роки випуску:
2014 — Веб-браузер
Примітки:

Друкована продукція[ред. | ред. код]

Книги[ред. | ред. код]

Назва Дата випуску ISBN Тип Посилання
Dragon Age: The Stolen Throne 3 березня 2009 року (Америка)
1 березня 2010 року (Англія)
25 вересня 2018 року (deluxe edition)
978-0-7653-2408-5 Новелізація [21]
Dragon Age: The Calling 13 жовтня 2009 року (Америка)
1 березня 2010 року (Англія)
16 грудня 2018 року (deluxe edition)
978-0-76532-409-2 Новелізація [22]
Dragon Age: Asunder 20 грудня 2011 року (Америка)
23 грудня 2011 року (Англія)
19 березня 2019 року (deluxe edition)
978-0-857-68647-3 Новелізація [23]
Dragon Age: The World of Thedas Том I 30 квітня 2013 року 978-1-61655-115-5 Артбук, путівник [24]
Dragon Age: The Masked Empire 8 квітня 2014 року (Америка)
11 квітня 2014 року (Англія)
18 червня 2019 року (deluxe edition)
978-0-76533-118-2 Додаткова книга до Dragon Age: Inquisition [25]
Dragon Age: Last Flight 16 вересня 2014 року
17 вересня 2019 року (deluxe edition)
978-0-76533-721-4 Новелізація [26]
  • За авторством Ліана Мерсіеля
  • Під видавництвом Tor Books, Titan Books, та Dark Horse Comics (deluxe edition)
  • Побічна історія, дія якої відбувається у всесвіті Dragon Age
The Art of Dragon Age: Inquisition 18 листопада 2014 року 978-1-61655-186-5 Артбук [27]
Dragon Age: The World of Thedas Том II 12 травня 2015 року 978-1616555016 Артбук, путівник [28]
  • За авторством Бена Гелінаса (керівник проєкту), Ніка Торнборроу (керівник проєкту – оформлення) та ін.
  • Під видавництвом Dark Horse Comics
  • Концепт-арти та лор ігрового всесвіту Dragon Age
Dragon Age: The Poster Collection 28 вересня 2016 року 978-1-50670-117-2 Артбук [29]
  • Внутрішньоігрові концептарти від BioWare
  • Під видавництвом Dark Horse Comics
  • Збірник концепт-артів, де кожна сторінка від’єднується для використання у вигляді плакату
Dragon Age Adult Coloring Book 8 лютого 2017 року 978-1-50670-283-4 Розмальовка [30]
  • За авторством Хуанна Кабала, Рона Чана, Габріеля Гузмана, Андреса Понсе та Мартіна Туніки
  • Під видавництвом Dark Horse Comics
  • Книжка-розмальовка для дорослих із зображеннями з ігор основної серії Dragon Age
Dragon Age: Hard in Hightown 31 липня 2018 року 978-1-50670-404-3 Новелізація [31]
  • За авторством Мері Кірбі, написана від імені Варріка Тетраса
  • Під видавництвом Dark Horse Comics
  • Спіноф до Dragon Age II
Dragon Age: Tevinter Nights 10 березня 2020 року 978-0-76533-722-1 Антологія [32]

Комікси[ред. | ред. код]

Назва Дата випуску Тип Посилання
Dragon Age Origins 4 вересня 2009 року Вебкомікс [33]
  • Опубліковано Penny Arcade безкоштовно
  • Восьмисторінковий міні-комікс зображує події, які за хронологією відбулися до Dragon Age: Origins із Морріган і Флемет у головних ролях
Dragon Age Origins Awakening лютий 2010 року Вебкомікс [34]
  • Опубліковано Penny Arcade безкоштовно
  • Шостисторінковий міні-комікс зображує події, які за хронологією відбулися до Dragon Age: Origins – Awakening із Натаніелем Гоу у головній ролі
Dragon Age: The Revelation 1 березня 2010 року Вебкомікс [35]
  • За авторством Девіда Ґейдера, художник — Ірма «Aimo» Ахмед
  • Опубліковано в офіційному блозі BioWare
  • Восьмисторінковий міні-комікс, заснований на вирізаному контенті Dragon Age: Origins з Алістером і Морріган у головних ролях
Dragon Age 31 березня 2010 року — 8 грудня 2010 року Збірник коміксів [36]
  • За авторством Орсона Скотта Карда, Аарона Джонстона, Марка Робінсона і Ентоні Тена, художники — Умберто Рамос і Марк Робінсон
  • Опубліковано IDW Publishing
  • Міні-серіал спіноф із шести частин, дія якого відбувається у всесвіті Dragon Age
  • Випущено окремою книгою видавництвом IDW Publishing 16 березня 2011 року (ISBN 978-1-60010-774-0)
Dragon Age 2 березень 2011 року Вебкомікс [37][38]
  • Опубліковано BioWare на офіційному вебсайті Dragon Age II
  • Тристорінковий міні-комікс від Penny Arcade з Гоуком та Ізабелою у головних ролях
Hindsight 9 березня 2011 року Вебкомікс [39][40]
  • Опубліковано BioWare на офіційному вебсайті Dragon Age II
  • Анімований комікс від Penny Arcade про внутрішньоігровий предмет під назвою «Hindsight» (укр. «Непередбачуваність»)
Dragon Age: The Silent Grove 22 лютого 2012 року — 2 травня 2012 року Збірник коміксів [41]
  • Автор: Девід Ґейдер, сценарій: Олександр Фрід, художник: Чад Хардін
  • Під видавництвом Dark Horse Comics
  • Міні-серіал із шести частин, дія якого відбувається після Dragon Age II, з Алістером, Варріком Тетрасом та Ізабелою у головних ролях
  • Випущена окремою книгою видавництвом Dark Horse Comics 25 липня 2012 року (ISBN 978-1-59582-916-0)
Dragon Age: Those Who Speak 22 серпня 2012 року — 14 листопада 2012 року Збірник коміксів [42]
Dragon Age: Until We Sleep 27 березня 2013 року — 29 травня 2013 року Збірник коміксів [43]
Dragon Age Library Edition Том 1 4 червня 2014 року Антологія [44]
Dragon Age: Magekiller 16 грудня 2015 року — 20 квітня 2016 року Збірник коміксів [45]
  • Автор: Грег Рука, художники: Кармен Карнеро та Сачін Тенг
  • Під видавництвом Dark Horse Comics
  • П'ятисерійний міні-серіал, події якого розгортаються паралельно з Dragon Age: Inquisition
  • Початкова глава масштабної сюжетної арки за участі нового касту персонажів, що завершиться випуском Dark Fortress у 2021 році
  • Випущена окремою книгою видавництвом Dark Horse Comics 9 серпня 2016 року (ISBN 978-1-61655-634-1)
Dragon Age: Knight Errant 10 травня 2017 року — 13 вересня 2017 року Міні-комікс [46]
  • Автори: Нунціо Де Філіппіс і Крістіна Вейр, художники: Фернандо Хайнц Фурукава, Сачін Тенг і Майкл Атіє
  • Під видавництвом Dark Horse Comics
  • Міні-серіал із п'яти частин, дія якого відбувається після Dragon Age: Magekiller з Веа і Сером Аароном Хоторном у головних ролях
  • Випущена окремою книгою видавництвом Dark Horse Comics 16 січня 2018 року (ISBN 978-1-50670-338-1)
Dragon Age Library Edition Том 2 16 жовтня 2018 року Антологія [47]
  • Автори: Грег Рука, Нунціо Де Філіппіс і Крістіна Вейр, художники: Кармен Карнеро, Фернандо Хайнц Фурукава, Террі Паллот і Сачин Тенг
  • Під видавництвом Dark Horse Comics (ISBN 978-1-50670-660-3)
  • Антологія збірки Magekiller і Knight-Errant
Dragon Age: Deception 17 жовтня 2018 року — 12 грудня 2018 року Міні-комікс [48]
  • Автори Нунціо Де Філіппіс і Крістіна Вейр, художники Фернандо Хайнц Фурукава, Сачін Тенг і Майкл Атьє
  • Під видавництвом Dark Horse Comics
  • Міні-серіал із трьох частин, дія якого відбувається після Knight Errant із Олівією Прайд і Каліксом Кінтара у головних ролях
  • Випущена окремою книгою видавництвом Dark Horse Comics 27 березня 2019 року (ISBN 978-1-50670-745-7)
Dragon Age: Blue Wraith 15 січня 2020 року — 18 березня 2020 року Збірник коміксів [49]
  • Автори Нунціо Де Філіппіс і Крістіна Вейр, художники Фернандо Хайнц Фурукава, Сачін Тенг і Майкл Атьє
  • Під видавництвом Dark Horse Comics
  • Міні-серіал із трьох частин, дія якого відбувається після Deception, за участю ансамблю персонажів, що повернулися з Magekiller, Knight Errant, Deception і Фенріса із Dragon Age II
  • Обмежене видання першого випуску включає арти Метта Тейлора та набір художніх принтів giclée[50]
  • Випущена окремою книгою видавництвом Dark Horse Comics 19 серпня 2020 року (ISBN 978-1-50670-827-0)
Dragon Age: The First Five Graphic Novels 10 березня 2021 року Антологія [51]
  • Автори: Девід Гайдер, Олександр Фрід, Грег Рука, Нунціо Де Філіппіс і Крістіна Вір
  • Художники Чад Гардін, Ентоні Палумбо, Кармен Карнеро, Фернандо Хайнц Фурукава, Террі Паллот та Сачін Тенг
  • Під видавництвом Dark Horse Comics (ISBN 978-1-50671-917-7)
  • Антологічна колекція графічних романів у м’якій палітурці, зібраних у Томах 1 і 2 Dragon Age Library Edition
  • Включає The Silent Grove, Those Who Speak, Until We Sleep, Magekiller та Knight-Errant
Dragon Age: Dark Fortress 31 березня 2021 року — 26 травня 2021 року Збірник коміксів [52]
  • Автори Нунціо Де Філіппіс і Крістіна Вейр, художники Фернандо Хайнц Фурукава, Сачін Тенг і Майкл Атьє
  • Під видавництвом Dark Horse Comics
  • Міні-серіал із трьох частин, дія якого відбувається після Blue Wraith
  • Завершальна глава сюжетної арки, що почалася з Magekiller і зібрала в собі всіх основних персонажів з Magekiller, Knight Errant, Deception і Blue Wraith
  • Випущена окремою книгою видавництвом Dark Horse Comics 20 жовтня 2021 року (ISBN 978-1-50670-828-7)
Dragon Age: Wraiths of Tevinter 24 серпня 2022 року Антологія [53]
  • Автори Нунціо Де Філіппіс і Крістіна Вейр, художники Фернандо Хайнц Фурукава, Сачін Тенг і Майкл Атьє
  • Під видавництвом Dark Horse Comics (ISBN 978-1-50670-829-4)
  • Антологічна колекція графічних романів у твердій палітурці
  • Включає Deception, Blue Wraith і Dark Fortress
Dragon Age: The Missing 25 січня 2023 року — ... Збірник коміксів [54]
  • Автор Джордж Манн, художники Кіран МакКевн, Фернандо Хайнц Фурукава, Томас Айра, Альваро Саррасека і Майкл Атьє
  • Під видавництвом Dark Horse Comics
  • Міні-серіал із чотирьох частин
  • Початкова глава масштабної сюжетної арки за участі ансамблю персонажів із основної серії ігор Варріка Тетраса, розвідниці Гардінг та Соласа

Настільна рольова гра[ред. | ред. код]

Назва Дата випуску ISBN Тип Посилання
Dragon Age (RPG), Сет 1 25 січня 2010 року 978-1-934547-30-4 Колекційна коробка [55]
  • Автор і дизайнер Кріс Прамас
  • Під видавництвом Green Ronin
  • Включає:
◇ 64-сторінковий «Посібник гравця» зі довідковою інформацією про Тедас та Королівство Ферелден, повним посібником зі створення персонажа, правилами для класів і талантів персонажів, посібником з магії та основними правилами гри.
◇ 64-сторінковий «Посібник майстра», у якому крок за кроком описано процес розуміння цієї ключової ролі. Він містить поради щодо мистецтва керування грою, розширені правила гри, корисні поради щодо того, як підтримувати гру живою та веселою для всіх, а також ознайомчу пригоду «The Dalish Curse».
◇ Карта Ферелдена, як початкове місце дії рольової гри.
◇ 3 шестигранних кубика
Dragon Age (RPG), Сет 2 20 вересня 2011 року 978-1-9345-4744-1 Колекційна коробка [56]
  • Автор і дизайнер Кріс Прамас
  • Під видавництвом Green Ronin
  • Включає:
◇ 80-сторінковий «Посібник гравця» з довідковою інформацією про Сірих Вартових, Орзаммар та Церкву, правилами для просування персонажів із рівня 6 до рівня 10, майже 40 новими заклинаннями та новими талантами, розширеними передісторіями персонажів, додаванням спеціалізацій
◇ 80-сторінковий «Посібник майстра», який містить детальну інформацію про Сірих Вартових і Мори, а також поради щодо того, як провести довгострокову кампанію, нових ворогів і нову пригоду «The Autumn Falls»
◇ Мапа, що включає Орлей, Рівейн та прилеглі території
Dragon Age (RPG), Сет 3 30 січня 2012 року 978-1-9345-4748-9 Колекційна коробка [57]
  • Автор і дизайнер Кріс Прамас
  • Під видавництвом Green Ronin
  • Включає:
◇ 95-сторінковий «Посібник гравця» із довідковою інформацією про Імперію Тевінтер, Орлей, Доли та оглядом найважливіших війн Тедаса; правила для просування персонажів з рівня 11 до рівня 20, нові спеціалізації, заклинання, таланти та передісторії
◇ 95-сторінковий «Посібник майстра», який містить поради про те, як проводити епічні кампанії, правила масових боїв, нових готових до використання ворогів, включаючи вишніх драконів і Архідемона і нова пригода «Battle’s Edge»
Dragon Age RPG Core Rulebook 20 червня 2017 року 978-1-9345-4762-5 Книга правил [58]
  • Автор і дизайнер Кріс Прамас
  • Під видавництвом Green Ronin
  • Поєднує всі три раніше випущені сета в одну книгу з твердою палітуркою
  • Обмежене видання містить футляр із книгою в червоному шкірозаміннику, тисненою срібною фольгою, із сріблястими позолоченими краями та закладкою на стрічці.
Faces of Thedas: A Dragon Age RPG Sourcebook 9 квітня 2019 року 978-1-93454-783-0 Книга правил [59]
  • Автори: Ліза Адамс, Стівен Майкл Діпеза, Джастін Харріс, Алік Хелмс, Джек Норріс, Метт Міллер, Оз Міллз, Раян Шун, Джеймі Вуд
  • Під видавництвом Green Ronin
  • Додаткова книга неігрових персонажів, яка містить адаптації персонажів із відеоігор Dragon Age

Кіно і телебачення[ред. | ред. код]

Назва Дата випуску Тип Посилання
Dragon Age: Dawn of the Seeker 11 лютого 2012 року Повнометражний анімаційний фільм [60][61]
  • Автор сценарію Джеффрі Скотт і режисер Фуміхіко Сорі[en]
  • Анімоване Oxybot
  • Розроблено за участі BioWare, Funimation, та T.O Entertainment
  • За хронологією відбувається до подій Dragon Age: Origins
  • Японська версія була випущена в кінотеатрах 11 лютого 2012 року, тоді як англійська версія була випущена на Blu-ray і DVD 29 травня 2012 року.
Dragon Age: Спокута 9 грудня 2022 року Анімаційний телесеріал [62]
  • Створено шоуранером Мейрґрід Скотт для Netflix.
  • Розроблено Red Dog Culture House під наглядом BioWare

Музичні альбоми[ред. | ред. код]

Назва Дата випуску Тип Посилання
Dragon Age: Origins Official Soundtrack 3 листопада 2009 року Музичний альбом [63]
  • Композитори Інон Цур і Обрі Ешберн
  • Під видавництвом Electronic Arts
  • 35 треків на одному диску тривалістю 1:02:33
  • Випущено в цифровому вигляді на Amazon.com 8 грудня 2009 року
Dragon Age: Origins Collector's Edition Soundtrack Album 3 листопада 2009 року Музичний альбом [64]
  • Композитори Інон Цур і Обрі Ешберн
  • Під видавництвом Electronic Arts
  • Входить до всіх копій колекційного видання Dragon Age: Origins
  • 18 треків на одному диску тривалістю 36:18
Dragon Age: Origins - Leliana's Song (Original Video Game Score) 25 жовтня 2010 року Музичний альбом (цифровий) [65]
  • Композитори Інон Цур і Обрі Ешберн
  • Під видавництвом Electronic Arts
  • 8 треків на одному диску тривалістю 12:22
Dragon Age II 8 березня 2011 року Музичний альбом [66]
  • Композитори Інон Цур
  • Під видавництвом Electronic Arts
  • 12 треків на одному диску тривалістю 29:51
Dragon Age II - Bioware Signature Edition 8 березня 2011 року Музичний альбом [67]
Dragon Age II: The Darker Side 6 квітня 2011 року Музичний альбом [68]
  • Композитори Інон Цур
  • Під видавництвом Electronic Arts
  • 10 треків на одному диску тривалістю 29:00
Dragon Age II: Epic Time 7 червня 2011 року Музичний альбом [69]
  • Композитори Інон Цур
  • Під видавництвом Electronic Arts
  • 11 треків на одному диску тривалістю 24:00
Dragon Age: Dawn of the Seeker (Music Inspired By the Film) 20 травня 2012 року Музичний альбом (цифровий) [70]
  • Під видавництвом Funimusic
  • 3 треки на одному диску тривалістю 10:58
Dragon Age: Inquisition (Original Game Soundtrack) 17 листопада 2014 року Музичний альбом [71]
Dragon Age Inquisition: The Bard Songs 17 лютого 2015 року Музичний альбом (цифровий) [72]
Dragon Age Inquisition: The Descent / Trespasser 13 листопада 2015 року Музичний альбом [73]
Dragon Age Inquisition: Songs of the Exalted Council 8 січня 2016 року Музичний альбом (цифровий) [74]

Інше[ред. | ред. код]

Назва Дата випуску Тип Посилання
Dragon Age: Warden's Fall 22 травня 2010 року Вебсеріал [75]
Dragon Age: Redemption 10 жовтня 2011 року Вебсеріал [76]
Dragon Age Keep 29 жовтня 2014 року Застосунок [77][78]
  • Дозволяє гравцям адаптувати важливі рішення з Dragon Age: Origins і Dragon Age II і імпортувати їх у нову гру Dragon Age: Inquisition
  • Доступний у веб-браузерах і через платформу цифрової дистриб'юції Origin для мобільних пристроїв
Paper & Steel 30 квітня 2015 року Оповідання [79]
  • За авторством Джоанни Беррі
  • Опубліковано в офіційному блозі BioWare
  • Історія про лідера червоних храмовників Самсона
Paying the Ferryman 2 червня 2015 року Оповідання [80]
  • За авторством Джоанни Беррі
  • Опубліковано в офіційному блозі BioWare
  • Історія про лідера венаторі Кальпернію
The Riddle of Truth 17 вересня 2015 року Оповідання [81]
  • За авторством Джоанни Беррі
  • Опубліковано в офіційному блозі BioWare
  • Розповідь, написана від другої особи про орлезіанську політику та соціальний етикет

Примітки[ред. | ред. код]

  1. MCV Editors (7 червня 2016). The man who built Thedas: Interview with David Gaider. MCV (англ.). ISSN 1469-4832. Процитовано 12 квітня 2023. 
  2. а б Gartenberg, Chaim (7 грудня 2018). EA teases Dragon Age 4 at The Game Awards. The Verge (амер.). Процитовано 12 квітня 2023. 
  3. Dragon Age: The World of Thedas Том I. Dark Horse Comics. 2013. ISBN 978-1-61655-115-5. 
  4. Anhorn, Chris (24 серпня 2017). The Importance of Being Geralt: What Immersion Really Means in Gaming. With A Terrible Fate (амер.). Процитовано 14 квітня 2023. 
  5. Distance, Critical (5 червня 2015). The Qun Demands It: The Evolution of the Barbarous Other. Kill Screen - Previously (амер.). Процитовано 14 квітня 2023. 
  6. а б в Parag, Mykaela (5 грудня 2020). 15 Things You Didn't Know About the Qunari in Dragon Age. TheGamer (англ.). Процитовано 14 квітня 2023. 
  7. а б Hamilton, Kirk (13 листопада 2014). A Beginner's Guide To All Things Dragon Age. Kotaku (англ.). Процитовано 14 квітня 2023. 
  8. Dragon Age: Origins. GamesIndustry.biz (англ.). 26 жовтня 2009. Процитовано 13 квітня 2023.  {{cite web}}: |first= з пропущеним |last= (довідка)
  9. Gamespot Staff (10 серпня 2009). Edge of Reality prepping Xbox 360, PS3 Sims. GameSpot (амер.). Процитовано 13 квітня 2023. 
  10. Barber, Tyler (14 грудня 2009). GameSpy: Dragon Age: Origins Coming to Mac - Page 1. www.gamespy.com. Процитовано 13 квітня 2023. 
  11. Gilbert, Ben (17 серпня 2010). Dragon Age 2 arrives March 8 in US, March 11 in Europe. Engadget (амер.). Процитовано 13 квітня 2023. 
  12. BioWare has rolled out patch 1.04 for Dragon Age II on the Mac.. softpedia. 201-03-06. Процитовано 14 квітня 2023. 
  13. Newhouse, Alex (22 липня 2014). Dragon Age: Inquisition Delayed a Month, Will Release in November. GameSpot (амер.). Процитовано 13 квітня 2023. 
  14. Savage, Phil (28 січня 2015). Dragon Age: Inquisition had most successful launch in Bioware history. PC Gamer (англ.). Процитовано 13 квітня 2023. 
  15. Haynes, Jeff (22 жовтня 2009). Dragon Age Journeys Now Available. IGN (англ.). Процитовано 13 квітня 2023. 
  16. IGN Staff (16 березня 2011). EA Extends a Blockbuster Franchise to Facebook with Dragon Age Legends. IGN (англ.). Процитовано 13 квітня 2023. 
  17. Tanner, Nicole (12 травня 2011). Dragon Age Legends Gets Remixed. IGN (англ.). Процитовано 13 квітня 2023. 
  18. Phillips, Tom (19 червня 2012). Dragon Age Legends re-released as free download. Eurogamer.net (en-gb). Процитовано 13 квітня 2023. 
  19. Fahey, Mike (6 грудня 2013). Heroes Of Dragon Age Is Out. Hooray?. Kotaku (англ.). Процитовано 13 квітня 2023. 
  20. Pierse, Conal (8 листопада 2014). The Last Court is Now Available. BioWare Blog (амер.). Процитовано 13 квітня 2023. 
  21. Title: The Stolen Throne. isfdb.org. Процитовано 12 квітня 2023. 
  22. Title: The Calling. www.isfdb.org. Процитовано 12 квітня 2023. 
  23. Title: Asunder. isfdb.org. Процитовано 12 квітня 2023. 
  24. Dragon Age: The World of Thedas Volume 1 HC :: Profile :: Dark Horse Comics. www.darkhorse.com. Процитовано 12 квітня 2023. 
  25. Title: The Masked Empire. isfdb.org. Процитовано 12 квітня 2023. 
  26. Title: Last Flight. isfdb.org. Процитовано 12 квітня 2023. 
  27. The Art of Dragon Age: Inquisition HC :: Profile :: Dark Horse Comics. www.darkhorse.com. Процитовано 12 квітня 2023. 
  28. Dragon Age: The World of Thedas Volume 2 HC :: Profile :: Dark Horse Comics. www.darkhorse.com. Процитовано 12 квітня 2023. 
  29. Dragon Age: Inquisition--The Poster Collection TPB :: Profile :: Dark Horse Comics. www.darkhorse.com. Процитовано 12 квітня 2023. 
  30. Dragon Age Adult Coloring Book :: Profile :: Dark Horse Comics. www.darkhorse.com. Процитовано 12 квітня 2023. 
  31. Mary Kirby (31 липня 2018). Dragon Age: Hard in Hightown. Процитовано 13 квітня 2023. 
  32. Title: Tevinter Nights. isfdb.org. Процитовано 12 квітня 2023. 
  33. Dragon Age Origins Page 1 - Penny Arcade. www.penny-arcade.com (англ.). Процитовано 13 квітня 2023. 
  34. Dragon Age Origins Awakening Page 1 - Penny Arcade. www.penny-arcade.com (англ.). Процитовано 13 квітня 2023. 
  35. BioWare Community (1 березня 2010). Dragon Age – The Revelation comic. BioWare Blog (амер.). Процитовано 13 квітня 2023. 
  36. Orson Scott Card; Aaron Johnson; Mark Robinson. Dragon Age Volume 1. IDW Publishing. ISBN 1600107745. Процитовано 13 квітня 2023. 
  37. Dragon Age 2 - Penny Arcade. www.penny-arcade.com (англ.). 4 березня 2011. Процитовано 13 квітня 2023. 
  38. Dragon Age 2 Comic - Penny Arcade. www.penny-arcade.com (англ.). 17 березня 2011. Процитовано 13 квітня 2023. 
  39. Dragon Age 2 Comic - Penny Arcade. www.penny-arcade.com (англ.). Процитовано 13 квітня 2023. 
  40. BioWare. Penny Arcade: Hindsight. BioWare Social. Архів оригіналу за 30 жовтня 2010. Процитовано 13 квітня 2023. 
  41. Dragon Age: The Silent Grove Volume 1 HC :: Profile :: Dark Horse Comics. www.darkhorse.com. Процитовано 13 квітня 2023. 
  42. Dragon Age Volume 2: Those Who Speak HC :: Profile :: Dark Horse Comics. www.darkhorse.com. Процитовано 13 квітня 2023. 
  43. Dragon Age Volume 3: Until We Sleep HC :: Profile :: Dark Horse Comics. www.darkhorse.com. Процитовано 13 квітня 2023. 
  44. Dragon Age Library Edition Volume 1 HC :: Profile :: Dark Horse Comics. www.darkhorse.com. Процитовано 13 квітня 2023. 
  45. Dragon Age: Magekiller TPB :: Profile :: Dark Horse Comics. www.darkhorse.com. Процитовано 13 квітня 2023. 
  46. Dragon Age: Knight Errant TPB :: Profile :: Dark Horse Comics. www.darkhorse.com. Процитовано 13 квітня 2023. 
  47. Dragon Age Library Edition Volume 2 HC :: Profile :: Dark Horse Comics. www.darkhorse.com. Процитовано 13 квітня 2023. 
  48. Dragon Age: Deception HC :: Profile :: Dark Horse Comics. www.darkhorse.com. Процитовано 13 квітня 2023. 
  49. Dragon Age: Blue Wraith HC :: Profile :: Dark Horse Comics. www.darkhorse.com. Процитовано 13 квітня 2023. 
  50. Dragon Age: Blue Wraith #1 (Dark Horse Direct Exclusive + Giclee Fine Art Print Bundle) :: Profile :: Dark Horse Comics. www.darkhorse.com. Процитовано 13 квітня 2023. 
  51. Dragon Age: The First Five Graphic Novels TPB :: Profile :: Dark Horse Comics. www.darkhorse.com. Процитовано 13 квітня 2023. 
  52. Dragon Age: Dark Fortress HC :: Profile :: Dark Horse Comics. www.darkhorse.com. Процитовано 13 квітня 2023. 
  53. Dragon Age: Wraiths of Tevinter HC :: Profile :: Dark Horse Comics. www.darkhorse.com. Процитовано 13 квітня 2023. 
  54. Dragon Age: The Missing #1 :: Profile :: Dark Horse Comics. www.darkhorse.com. Процитовано 13 квітня 2023. 
  55. Dragon Age RPG, Set 1 (Print). greenroninstore.com (англ.). Процитовано 15 квітня 2023. 
  56. Dragon Age RPG: Set 2 (Print). greenroninstore.com (англ.). Процитовано 15 квітня 2023. 
  57. Dragon Age RPG: Set 3 (Print). greenroninstore.com (англ.). Процитовано 15 квітня 2023. 
  58. Dragon Age RPG Core Rulebook. Amazon. 20 червня 2017. Процитовано 15 квітня 2023. 
  59. Faces of Thedas: A Dragon Age RPG Sourcebook. Amazon. 9 квітня 2019. Процитовано 15 квітня 2023. 
  60. Dragon Age: Dawn of the Seeker (movie) - Anime News Network. www.animenewsnetwork.com. Процитовано 12 квітня 2023. 
  61. 2012年2月11日(土)、「ドラゴンエイジ -ブラッドメイジの聖戦-」劇場公開決定!. FUNimation / TO Entertainment. Архів оригіналу за 10 квітня 2019. Процитовано 13 квітня 2023. 
  62. Petski, Denise (10 червня 2022). ‘Dragon Age: Absolution’ Animated Series Confirmed At Netflix; Sets Premiere Date. Deadline (амер.). Процитовано 12 квітня 2023. 
  63. Dragon Age: Origins (Original Video Game Score). www.amazon.com. Процитовано 13 квітня 2023. 
  64. Dragon Age Origins: Video Game Soundtrack Review. Gear Diary. 22 січня 2010. Процитовано 13 квітня 2023. 
  65. Dragon Age: Origins - Leliana's Song (Original Video Game Score). www.amazon.com. Процитовано 13 квітня 2023. 
  66. Dragon Age 2 (Original Video Game Soundtrack). www.amazon.com. Процитовано 13 квітня 2023. 
  67. Inon Zur - Dragon Age II Signature Edition Soundtrack (англ.). Процитовано 13 квітня 2023. 
  68. Dragon Age 2: The Darker Side (Original Video Game Soundtrack). www.amazon.com. Процитовано 13 квітня 2023. 
  69. Dragon Age 2: Epic Time (Original Videogame Soundtrack). www.amazon.com. Процитовано 13 квітня 2023. 
  70. Dragon Age: Dawn of the Seeker (Music Inspired By the Film). www.amazon.com. Процитовано 13 квітня 2023. 
  71. Dragon Age Inquisition (Original Game Soundtrack). www.amazon.com. Процитовано 13 квітня 2023. 
  72. Dragon Age: Inquisition (The Bard Songs) [feat. Elizaveta & Nick Stoubis]. www.amazon.com. Процитовано 13 квітня 2023. 
  73. Dragon Age Inquisition: The Descent/Trespasser (Original Soundtrack). www.amazon.com. Процитовано 13 квітня 2023. 
  74. Dragon Age: Inquisition - Songs of the Exalted Council - EP. www.amazon.com. Процитовано 13 квітня 2023. 
  75. McElroy, Griffin (22 травня 2010). Machinima.com creates canonical expansion to Dragon Age: Origins. Engadget (амер.). Процитовано 13 квітня 2023. 
  76. ROBERT LLOYD (25 вересня 2011). Comic-Con icon Felicia Day. Los Angeles Times (амер.). Процитовано 13 квітня 2023. 
  77. Sykes, Tom (30 серпня 2014). Dragon Age Keep detailed at PAX; Inquisition's tactical UI shown off too. PC Gamer (англ.). Процитовано 13 квітня 2023. 
  78. Improve Your Experience • Dragon Age Keep. dragonagekeep.com. Процитовано 13 квітня 2023. 
  79. BioWare Community (30 квітня 2015). Short Story: Paper & Steel. BioWare Blog (амер.). Процитовано 13 квітня 2023. 
  80. Short Story: Paying the Ferryman. BioWare Blog (амер.). 2 червня 2015. Процитовано 13 квітня 2023. 
  81. Short Story: The Riddle of Truth. BioWare Blog (амер.). 17 вересня 2015. Процитовано 13 квітня 2023.