Dreamfall Chapters

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Dreamfall Chapters
Розробник Норвегія Red Thread Games
Blink Studios
Видавець Німеччина EuroVideo Medien (ПК)
Світ Deep Silver (консолі)
Дистриб'ютор Steam, Good Old Games[1], Humble Store[d][2], Microsoft Store і PlayStation Store
Жанр(и) квест
Платформа Windows, OS X, Linux, PlayStation 4, Xbox One
Дата анонсу 1 березня 2007
Дата випуску

«Книга Перша»
Світ 21 жовтня 2014
«Книга Друга»
Світ 12 березня 2015
«Книга Третя»
Світ 25 червня 2015
«Книга Четверта»
Світ 3 грудня 2015
«Книга П'ята»
Світ 17 червня 2016
PlayStation 4, Xbox One
Світ 5 травня 2017

The Final Cut (ПК)
Світ 21 липня 2017
Режим гри однокористувацька гра[3]
Бюджет гри 2 300 000 доларів
Локалізатор Німеччина White Rabbit Interactive
Франція Words of Magic
Мова англійська, німецька
Українська ні
Творці
Продюсер Ракель Йонсен
Керівник(и) Раґнар Торнквіст
Режисер(и) Раґнар Торнквіст
Сценарист(и) Раґнар Торнквіст
Даг Шеве
Ігродизайнер(и) Мартін Брусгард
Квінтін Пан
Художник(и) Крістер Свен
Кьетіл Хьєльднес
Композитор(и) Саймон Пуль
Технічні деталі
Рушій Unity
Носій DVD, цифрова дистрибуція і цифрове завантаження[d]
The Longest Journey
Попередня гра Dreamfall: The Longest Journey
Офіційний сайт

«Dreamfall Chapters: The Longest Journey» (норв. «Drømmefall Kapitler: Den lengste reisen») — комп'ютерна гра в жанрі квест, продовження культових квестів «The Longest Journey» та «Dreamfall: The Longest Journey». Перший епізод гри вийшов 21 квітня 2014 року, реліз остаточної версії гри, що включала у себе усі епізоди, відбувся 5 травня (для ігрових консолей) та 21 липня (версія для ПК) 2017 року.

Дія гри розгортається в двох паралельних світах: Старку, антиутопічному майбутньому Землі, і Аркадії, його магічному світі-двійнику. Сюжет гри продовжує розпочату в Dreamfall історію, головна героїня якої, Зої Кастільо, розкрила злочинну змову з метою крадіжки снів мешканців обох світів і захоплення влади над ними, але була впала в кому в кінці попередньої гри. У Chapters їй потрібно заново знайти своє призначення в житті, і творці описують головну тему гри як «глави/періоди життя».

Гру створила незалежна норвезька студія Red Thread Games за ліцензією Funcom (власника прав на серію) під керівництвом творця обох попередніх частин Раґнара Торнквіста. Її розробку було профінансовано фанатами серії, які пожертвували понад півтора мільйона доларів через сайт Kickstarter, а також грантом від Норвезького інституту кіно.

Історія розробки[ред. | ред. код]

Компанія Funcom, власник прав на оригінальну серію, оголосила про розробку нової гри в ігровому світі ще 1 березня 2007 року[4]. Однак незважаючи на те, що сюжет гри був готовий, початок активної розробки довелося відкласти до кінця 2012 року, оскільки вся команда, яка працювала над Dreamfall, була перекинута на створення нової гри Funcom — The Secret World.

1 листопада 2012 року прес-служба Funcom оголосила, що Раґнар Торнквіст заснував власну студію під назвою Red Thread Games, яка надалі займеться розробкою Dreamfall Chapters за ліцензією Funcom. Задля фінансування гри розробники звернулись до фанатів серії, які протягом лютого-березня 2013 року пожертвували на розробку більш ніж півтора мільйона доларів у ході кампанії по збору коштів на сайті Kickstarter[5]. Ще близько півмільйона доларів було отримано в якості грантів від Норвезького інституту кіно[6][7].

Ігровий процес[ред. | ред. код]

Dreamfall Chapters спочатку розроблялася на ігровому рушії Unity 4, але була ретроактивно оновлена до Unity 5 перед виходом четвертої книги.[8] Вона має велике 3D-середовище, на відміну від 2D-фонів у The Longest Journey та менших 3D-локацій у Dreamfall. Хоча гра не є повністю відкритим світом, вона містить кілька вільних дослідницьких рівнів, таких як Європоліс і Маркурія, і винагороджує гравців за дослідження рівнів і знаходження секретів. Самі локації дещо змінюються в міру просування сюжету, щоб відобразити плин часу.

Гравець керує персонажами з вигляду від третьої особи через плече, використовуючи або клавіші WASD і мишку, або геймпад. Інтерактивні персонажі та об'єкти підсвічуються на екрані, що дозволяє гравцеві взаємодіяти з ними за допомогою миші та контекстного меню. Хоча гра підтримує ігрові контролери, вона була оптимізована для ПК. Ігровий процес зосереджений на дослідженні оточення та історії, а також на вирішенні головоломок.[9] Діалоги з NPC та діалогові головоломки складають близько половини ігрового часу.[10] Екранний інтерфейс за замовчуванням прихований для кращого занурення. У Dreamfall Chapters немає бойового або стелс-ігроладу.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Good Old Games — 2008.
  2. Humble Store
  3. Steam — 2003.
  4. Funcom awarded grant from Norwegian Film Fund. Funcom. 1 березня 2007. Архів оригіналу за 15 вересня 2007. Процитовано 15 вересня 2007.
  5. Dreamfall Chapters: The Longest Journey. Kickstarter (англ.). Архів оригіналу за 7 березня 2020. Процитовано 11 березня 2020.
  6. Froholt, Joachim (30 травня 2013). Syv millioner til norske spill. Gamer.no (норв.). Архів оригіналу за 12 березня 2016. Процитовано 11 березня 2020.
  7. spillanmelder, Jon Cato Lorentzen. Rekordstøtte til norsk spill. Aftenposten (nb-NO) . Архів оригіналу за 11 березня 2020. Процитовано 11 березня 2020.
  8. Tørnquist, Ragnar (24 листопада 2015). Dreamfall Chapters, Extreme Makeover Edition, or: The Rocky Road to Unity 5. Medium (англ.). Процитовано 26 червня 2023.
  9. Contributor, Adam Smith; Smith, Adam (1 листопада 2012). Keep The Faith: Dreamfall Chapters Interview. Rock, Paper, Shotgun (англ.). Процитовано 26 червня 2023.
  10. GDC 2014 - Dreamfall Chapters. Adventure Gamers (англ.). 4 квітня 2014. Процитовано 26 червня 2023.