Добра стаття

Drones (альбом)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Drones
Студійний альбом
Виконавець Muse
Дата випуску 8 червня 2015 (2015-06-08)
(історія випуску)
Записаний 2014—2015
Жанр альтернативний рок[1],
хард-рок[2],
прогресивний рок[3]
Тривалість 52:40
Мова англійська
Лейбл США Warner Bros. Records
Велика Британія Helium-3
Продюсер Метью Белламі,
Домінік Говард,
Кріс Волстенголм,
Роберт Джон «Матт» Ланг
Хронологія Muse
Попередній
←
The 2nd Law
(2012)
Наступний
→
Хронологія Muse
Попередній
←
Live at Rome Olympic Stadium[en]
Psycho Tour
Наступний
→
Сингли з Drones
  1. «Psycho»
    Випущений: 13 березня, 2015
  2. «Dead Inside»
    Випущений: 23 березня, 2015
  3. «Mercy»
    Випущений: 18 травня, 2015
  4. «Revolt»
    Випущений: 17 листопада 2015
  5. «Afthermath»
    Випущений: 9 травня, 2016

Drones (укр. «Дрони») — сьомий студійний альбом британського рок-гурту Muse. Дата виходу — 8 червня 2015 року[4][5] під лейблами Warner Bros. Records та Helium-3[6]. Він був записаний у період з жовтня 2014 року по квітень 2015 року на студії «The Warehouse Studio[en]» у Ванкувері. Альбом спродюсований Маттом Лангом та самим гуртом. Загалом Drones отримав позитивні відгуки, зайняв перші позиції у чартах багатьох країн та здобув нагороду Греммі 2016 як «Найкращий рок-альбом»[7][8]. Проданий тиражем в більше ніж мільйон копій, має двократний платиновий статус у Франції та по одній платині у Канаді, Росії, Швейцарії і Чехії; ще в семи країнах — статус золотого.

Передісторія та запис[ред. | ред. код]

Фронтмен гурту Метью Белламі почав писати пісні в 2013 році під час турне «The Unsustainable Tour». Він намагався творити спонтанно, використовуючи вільні моменти на саунд-чеках і в готельних номерах, і при цьому уникав поспіху та намагався сповільнити процес написання, оскільки хотів бути прискіпливим, прагнув щоб музика звучала добре[9]. Літом 2013 року на концерті в Гельсінкі[10] після відіграних пісень Agitated & Yes Please Метью сказав:

Ми не грали ці пісні десь 6 років... Приблизно стільки. Це була репетиція. Так звучатиме новий альбом, добре?

Оригінальний текст (англ.)
We haven't played those songs in like 6 years... Something like that. That was a rehearsal. That's what the next album sounds like, okay?

У грудні 2013 року в інтерв'ю для Rolling Stone Белламі розповів, що альбом «повинен бути чимось таким, що дійсно відсікає все додаткове, з чим ми експериментували в останніх двох альбомах … Я відчуваю, що буде приємно перемкнутися і нагадати самим собі про просто основи того, ким ми є», маючи на увазі відмову від елементів електронної музики та використання оркестру[9].

У квітні 2014 року учасники групи повідомили про початок роботи над сьомим студійним альбомом[11] і оголосили, що альбом буде записуватися з продюсером Маттом Лангом[12]. За словами Метью, гурт повернувся до звучання більш ранніх альбомів та пісень, зокрема до пісні Citizen Erased з другого альбому[13].

Запис відбувався на студії The Warehouse Studio[en]. Перша «емоційна»[14] сесія запису була розпочата в жовтні 2014 року, під час якої Кріс грав тільки на одній бас-гітарі і приблизно 5 педалях, намагаючись таким чином внести зв'язаність альбому[15]. Друга сесія відбулася в листопаді 2014 року[16]. Пісня «Drones» була записана в задній частині старого гастрольного автобуса Боба Ділана[17].

На початку 2015 року на офіційній сторінці групи в Instagram була оголошена назва нового альбому — Drones[12][18].

1 квітня 2015 року барабанщик Домінік Говард і звукорежисер Річ Кості[en] оголосили про завершення роботи над альбомом[19][20]. Пізніше Метью зізнався, що Матт Ланг змушував їх грати на репетиціях кожну пісню по 30-35 разів, тому альбом вдалося записати майже наживо[21].

Концепція альбому[ред. | ред. код]

Drones — концептуальний альбом про дегуманізацію сучасної війни[22], на написання якого Белламі надихнули дві книги — «The Psychopath Test[en]» Джона Ронсона та «Predator: The Secret Origins of the Drone Revolution» Річарда Вітла[17][23]. Відповідаючи на питання фанатів у твітері у вересні 2014 року, Метью повідомив, що альбом матиме такі теми: глибинна екологія, емпатична прірва і Третя світова війна[24][25]. У березні 2015 року Белламі сказав[26][27]:

Для мене дрони — це метафоричні психопати, чия божевільна поведінка не знає кордонів і чиї діяння незворотні. Світом керують дрони, що використовують інших дронів, щоб перетворити всіх нас на дронів. Цей альбом досліджує подорож людини від її спустошення і втрати надії до ідеологічної обробки системою для того, щоб бути людиною-дроном, до її можливої втечі від своїх гнобителів.
Оригінальний текст (англ.)
To me, 'Drones' are metaphorical psychopaths which enable psychopathic behaviour with no recourse. The world is run by Drones utilizing Drones to turn us all into Drones. This album explores the journey of a human, from their abandonment and loss of hope, to their indoctrination by the system to be a human drone, to their eventual defection from their oppressors.

Метью неодноразово говорив, що альбом має дві історії — позитивну і негативну. Перша історія (про дівчину на ім'я Мері[21]) починається з «Dead Inside», де головний герой втрачає надію і стає вразливим для темних сил «Psycho». Зрештою, він приходить до тями («Mercy»), бунтує і дезертирує («Defector»), долає своїх ворогів («Revolt») та знаходить справжнє кохання («Aftermath»). Друга історія — епілог. Вона відрізняється тим, що головний герой вирішує стати диктатором: знищує все і всіх за допомогою дронів, але невдовзі кається в скоєному («The Globalist»). Альбом закінчується звучанням реквієму всіх убитих дронами («Drones»)[17][28][29].

В інтерв'ю в програмі «Sixx Sense»[en] Метью пояснив, що хоче, аби люди зрозуміли з альбому таке[21]:

Сила особистості може подолати складну систему, корумповану корпорацію, корумпований уряд або технології як загальну зачистку людства; Це щось всередині нас, що може подолати це, навіть якщо це стосується лише однієї людини.
Оригінальний текст (англ.)
The power of an individual can overcome a complex system, a corrupt corporation, a corrupt government or technology as a whole stripping out humanity; That there's something inside of us that can overcome that, even just in one person.

Просування, випуск та сингли[ред. | ред. код]

26 січня 2015 Muse показали назву альбому в Instagram. На відео був зображений мікшерний пульт з аудіо-уривком треку Drill Sergeant і екран із зазначенням: «Виконавець — Muse, Альбом — Drones.»[30]. Відтоді вони почали використовувати хештег «#MuseDrones» в Twitter та Instagram.[31]

8 березня 2015 року гурт поділився фрагментом нової пісні «Psycho»[32][33], а 12 березня опублікував цей промо-сингл на YouTube-каналі[34].

29 травня лірик-відео на композицію «Reapers» було розміщене на YouTube[35] За ним слідували «The Handler» 2 червня[36] та «[JFK] + Defector» 3 червня[37]. Вихід альбому відбувся 5 червня 2015 року в Європі та 8 червня у Великій Британії під лейблами Warner Bros. Records та Helium-3[6].

Ілюстрація пісні Dead Inside

Оформлення альбому[ред. | ред. код]

6 лютого американський художник Метт Магурін оголосив, що гурт попрохав його створити ілюстрації до альбому[38] і він вже особисто зустрічався з Метью Белламі та Домініком Говардом. Йому надали пісні та тексти, тож він розпочав роботу[39]. На початку березня гуртом було оприлюднено першу ілюстрацію — обкладинку альбому, а декількома днями пізніше — художник, додавши версію, намальовану ним олівцями[40]. З цих ілюстрацій було створено буклет, де збоку було додано слова пісень. Стиль, в якому виконані зображення виглядає інколи занадто прямолінійним, але в той же час несе саме ту концептуальність, яку заклав Метью Белламі[41].

Гастролі[ред. | ред. код]

Концерт у залі «3Arena» в рамках «Drones World Tour», Дублін (2016)
Докладніше: Drones World Tour

З 15 по 24 березня 2015 року відбувся Psycho Tour по Великій Британії та з 6 по 18 травня — у США. Зазвичай концерти відбувалися в маленьких залах[27]. Виступом на Radio 1's Big Weekend 23 травня 2015-го музиканти розпочали «Drones World Tour» — повноцінний гастрольний тур на підтримку альбому[42], який закінчився 21 серпня 2016 року фестивалем Krakow Live Festival[43]. У рамках цього туру, Muse відвідали Україну, виступивши 8 липня 2016 року на фестивалі UPark[44].
У цьому турі Muse мали довгасту сцену, яка була повністю відкрита з усіх сторін (так звана 360) і мала 3 майданчики — головний (круглий), де постійно перебував барабанщик Домінік Говард та сесійний музикант Морган Ніколз і два додаткових, куди встановлювались клавішні і, в залежності від пісні, переміщалися бас-гітарист Кріс Волстенголм і фронтмен. Головний майданчик обертався навколо своєї осі. Над всією сценою знаходились екрани, що демонстрували візуалізацію[23]. Розробкою візуальних ефектів займалася компанія Moment Factory[en][45].

Сингли[ред. | ред. код]

Dead Inside[ред. | ред. код]

Докладніше: Dead Inside

Першим офіційним синглом стала композиція «Dead Inside», яку світ почув 23 березня на BBC Radio 1. У той же день відео зі словами пісні було випущено на YouTube-каналі гурту[46]. Після цього було запущено вебсайт, на який можна було завантажити фото, «стати мертвим всередині» (обробити фото в чорно-білі кольори і замалювати очі чорним) та розмістити результат у соцмережах з цитатою з пісні: «On the outside you’re ablaze & alive but you’re dead inside #MuseDrones #MuseDeadInside http://musedeadinside.com»[47].

Mercy[ред. | ред. код]

Докладніше: Mercy

18 травня 2015 року Muse випустили другий сингл під назвою «Mercy», розмістивши його в Spotify та виклавши лірик-відео на YouTube-канал[48], а повноцінний відеокліп був доданий на YouTube 8 червня 2015 року — одночасно з британським релізом альбому[49]. Головну роль у кліпі зіграла Елль Еванс — дівчина Метью Белламі[50].

Revolt[ред. | ред. код]

«Revolt» — третій сингл альбому, відео на який було представлено 17 листопада 2015 року, майже одночасно на YouTube та Apple Music[51]. Але через порушення авторських прав відео було видалене з YouTube і перезавантажили його майже через рік. Кліп відзнятий на вулицях Праги та створений для перегляду в шоломі віртуальної реальності (для цього потрібно завантажити спеціальний додаток VRSE)[52].

Aftermath[ред. | ред. код]

9 травня 2016 року було розміщено нове музичне відео на пісню Aftermath у стилі аніме, яке зроблене японським художником Takken (Takefumi Kurashina)[53]. Сюжет несе просту ідею — ні війні, любов та мир (англ. love, peace, no war). Головний герой — солдат, який вирушає на війну та переоцінює суть життя[54].

Прийом[ред. | ред. код]

Реакція критиків[ред. | ред. код]

Професійні огляди
Сукупні оцінки
Джерело Рейтинг
Metacritic 63/100[55]
Оцінки оглядів
Джерело Рейтинг
Kerrang! 5/5 зірок[55]
Q 4/5 зірок[56]
Rolling Stone 4/5 зірок[57]
AllMusic 3.5/5 зірок[22]
Billboard 3/5 зірок[58]
The Observer 3/5 зірок[59]
Time Out London 1/5 зірок[60]
Hister FM 5/5 зірок[61]
Los Angeles Times 1.5/4 зірки[62]
Pitchfork 4.5/10[63]
NME 7/10[64]
British Wave 6/10[65]
Comma 4/10[66]

На Metacritic альбом має середній бал 63 на основі 25 оглядів, з вказівкою «в цілому сприятливі відгуки»[55].

Kerrang! дав Drones вищий бал, називаючи його «клаустрофобічною класикою, що загострює увагу на тому, що можливо назвати гордовитим роком»[55]. А журнал Q написав, що, попри бажання Метью повернутися до свого коріння[56]:

«Дрони — це щось, але повернення до основ гаражного року… підходить до його прогресивно-рокової концептуальної оповіді про державний контроль розуму, це альбом безладних інтересів».

Девід Фрік з Rolling Stone називає альбом «дійсно найпотаємнішим бажанням» і похвалив його «кремезне оновлення заряду гітари, басу і барабанів» з ранніх альбомів групи як «те, що Muse роблять найкраще»[57].

Журналіст NME, автор біографічної книги про гурт[67], Марк Бамонт оцінив альбом так[64]:

«Drones відповідає незмінним темам Muse про промивання мізків, мілітаристські наддержави, придушення Правди і нагальну необхідність боротися проти влади, що проливає нашу кров, які ще резонують у 2015 році, але двозначно... музика Muse знову відповідає авантюрній інтризі Белламі».

Allmusic написали, що «важко уникнути висновку Muse про те, що війна — це погано, але ця мотивація написати все великими курсивними і жирними літерами — цінний внесок, коли мова заходить про музику»[22].

Hister назвали альбом найкращим з того, що вони створювали з 2006 року[61], а British Wave — безлічно штампованим та з рімейком на старішу пісню «Starlight» у вигляді «Mercy»[65]. Сергій Кейн із українського видання Comma зауважив, що «альбом вийшов важким, але це важкість циркова, як якщо про Slayer поставити мюзикл на Бродвеї».[66]

Цей альбом зайняв 32 позицію у списку «Кращі 50 альбомів 2015 року» за версією журналу журнал Q[68] і увійшов до «12 кращих альбомів 2015-го» видання PopCrush.[69]

Нагороди та номінації[ред. | ред. код]

Muse здобули нагороду Греммі на 58 церемонії вручення[70][71].

Рік Номіновано Нагорода Результат
2016 Drones Нагорода «Греммі» за найкращий рок-альбом Перемога

Комерційний успіх[ред. | ред. код]

Список композицій[ред. | ред. код]

Автор музики і слів Метью Белламі

CD, LP, Digital
#НазваПерекладТривалість
1.«Dead Inside»«Мертвий всередині»4:22
2.«[Drill Sergeant]»«Сержант»0:21
3.«Psycho»«Псих»5:16
4.«Mercy»«Милість»3:51
5.«Reapers»«Жнеці»5:59
6.«The Handler»«Маніпулятор»4:33
7.«[JFK]» 0:54
8.«Defector»«Дезертир»4:33
9.«Revolt»«Повстання»4:05
10.«Aftermath»«Наслідки»5:47
11.«The Globalist»«Глобаліст»10:07
12.«Drones»«Дрони»2:49
52:40

Примітки[ред. | ред. код]

Учасники запису альбому[ред. | ред. код]

Muse

Технічний персонал[73]

Додаткові музиканти і виконавці[73]

Хіт-паради та сертифікація[ред. | ред. код]

Альбом[ред. | ред. код]

Тижневі
Хіт-парад(2015) Найвища
позиція
Австралія Австралія Australian Albums (ARIA)[74] 1
Австрія Австрія Austrian Albums (Ö3 Austria)[75] 2
Бельгія Бельгія Belgian Albums (Ultratop Flanders)[76] 2
Бельгія Бельгія Belgian Albums (Ultratop Wallonia)[77] 1
Канада Канада Canadian Albums (Billboard)[78] 2
Данія Данія Danish Albums (Hitlisten)[79] 1
Нідерланди Нідерланди Dutch Albums (MegaCharts)[80] 1
Фінляндія Фінляндія Finnish Albums (Suomen virallinen lista)[81] 1
Франція Франція French Albums (SNEP)[82] 1
Німеччина Німеччина German Albums (Media Control)[83] 3
Greek Albums (IFPI)[84] 3
Угорщина Угорщина Hungarian Albums (MAHASZ)[85] 3
Ірландія Ірландія Irish Albums (IRMA)[86] 1
Італія Італія Italian Albums (FIMI)[87] 2
Японія Японія Japanese Albums (Oricon)[88] 5
Південна Корея Південна Корея Korean Albums (GAON)[89] 4
Південна Корея Південна Корея Korean International Albums (GAON)[90] 2
Mexican Albums (AMPROFON)[91] 1
Нова Зеландія Нова Зеландія New Zealand Albums (Recorded Music NZ)[92] 1
Норвегія Норвегія Norwegian Albums (VG-lista)[93] 1
Польща Польща Polish Albums (ZPAV)[94] 6
Португалія Португалія Portuguese Albums (AFP)[95] 1
Шотландія Шотландія Scottish Albums (OCC)[96] 1
Швеція Швеція Swedish Albums (Sverigetopplistan)[97] 2
Іспанія Іспанія Spanish Albums (PROMUSICAE)[98] 3
Швейцарія Швейцарія Swiss Albums (Schweizer Hitparade)[99] 1
Велика Британія Велика Британія UK Albums (OCC)[100] 1
США США Billboard 200[101] 1
Billboard Vinyl albums[102] 2
TOP Album Sales[103] 1
Річні
Хіт-парад (2015) Ранг
NME's Albums Of The Year 2015[104]
41
Australian Albums (ARIA)[105]
45
Belgian Albums Chart (Flanders)[106]
12
Belgian Albums Chart (Wallonia)[107]
8
Hungarian Albums (IRMA)[108]
52
Italian Albums (FIMI)[109]
34
Mexican Albums (AMPROFON)[91]
41
New Zealand Albums (RMNZ)[110]
45
Swiss Albums (Swiss Hitparade)[111]
5
UK Albums (OCC)[112] 30

Сингли[ред. | ред. код]

Рік Трек Хіт-парад Найвища
позиція
2015 Dead Inside Billboard Rock Airplay[113] 1
2015 Dead Inside Billboard Alternative Songs[114] 1
2015 Dead Inside Billboard Mainstream Rock Songs[115] 10
2015 Dead Inside Billboard Hot Rock Songs[116] 10
2015 Dead Inside Billboard Twitter Top Tracks[117] 11
2015 Dead Inside Billboard Rock Digital Song Sales[118] 17
2015 Dead Inside Billboard Adult Alternative Songs[119] 19
2015 Mercy Billboard Alternative Songs[120] 10
2015 Mercy Billboard Rock Airplay[121] 12
2015 Mercy Billboard Mainstream Rock Songs[122] 23
2015 Mercy Billboard Twitter Top Tracks[123] 23
2015 Mercy Billboard Rock Digital Song Sales[124] 26
2015 Mercy Billboard Hot Rock Songs[125] 29
2015 Mercy Billboard Japan Hot 100[126] 50
2015 Psycho Billboard Twitter Top Tracks[127] 7
2015 Psycho Billboard Rock Digital Song Sales[128] 12
2015 Psycho Billboard Hot Rock Songs[129] 18
2016 Psycho Billboard Spotify Velocity[130] 24
2015 Psycho Billboard Mainstream Rock Songs[131] 29
2015 Psycho Billboard Alternative Songs[132] 39
2016 Reapers Billboard Mainstream Rock Songs[133] 2
2016 Reapers Billboard Rock Airplay[134] 18
2015 Reapers Billboard Rock Digital Song Sales[135] 25
2015 Reapers Billboard Hot Rock Songs[136] 37

Сертифікація[ред. | ред. код]

Регіон Сертифікація Продажі
Австралія (ARIA)[137] Золотий 35 000^
Канада (Music Canada)[138] Платиновий 80 000^
Данія (IFPI Denmark)[139] Золотий 10 000double-dagger
Італія (FIMI)[140] Платиновий 50 000double-dagger
Мексика (AMPROFON)[141] Золотий 30 000^
Нідерланди (NVPI)[142] Золотий 20 000^
Росія (NFPF)[143] Платиновий 10 000*
Швейцарія (IFPI Switzerland)[144] Платиновий 20 000^
Велика Британія (BPI)[145] Золотий 100 000*
Австрія (IFPI Austria)[146] Золотий 7500*
Франція (SNEP)[147] 2× Платиновий 200 000*
Підсумки
По всьому світі (IFPI) 1,100,000[148]

*продажі, що базуються лише на сертифікаціях
^відвантаження, що базуються лише на сертифікаціях
double-daggerпродажі+прослуховування, що базуються лише на сертифікаціях

Історія випуску[ред. | ред. код]

Регіон Дата Формат Лейбл
Австралія[149] 5 червня 2015
  • CD
  • CD+DVD
  • LP
  • CD+DVD+LP
  • цифрове завантаження
Warner Bros.
Австрія[150]
Фінляндія[151]
Німеччина[152]
Ірландія[153]
Нідерланди[154]
Нова Зеландія[155]
Швейцарія[156]
Велика Британія[157] 8 червня 2015
Франція[158]
Польща[159]
Канада[160]
Італія[161] 9 червня 2015
Іспанія[162]
США[163]
Японія[164] 10 червня 2015
Норвегія[165]
Швеція[166]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Muse – Drones. PopMatters. 9 червня 2015. Архів оригіналу за 9 квітня 2016. Процитовано 9 квітня 2016. 
  2. Muse, Paul Weller and FFS bring back the 1970s we should have had. The Sydney Morning Herald. 13 червня 2015. Архів оригіналу за 9 квітня 2016. Процитовано 9 квітня 2016. 
  3. Review: Even Muse’s Idea of ‘Back to Basics’ Is Complicated on ‘Drones’. Spin. 9 червня 2015. Архів оригіналу за 9 квітня 2016. Процитовано 9 квітня 2016. 
  4. DRONES: PRE-ORDER NOW AVAILABLE. Muse.MU. 12 березня 2015. Архів оригіналу за 9 квітня 2016. Процитовано 9 квітня 2016. 
  5. Muse - new studio album "DRONES" - OFFICIAL STORE. Muse.MU. Архів оригіналу за 9 квітня 2016. 
  6. а б Luke Morgan Britton (11 березня 2015). Muse announce new album 'Drones' for червня and confirm live dates beginning Sunday (англійською). NME. Архів оригіналу за 9 квітня 2016. Процитовано 9 квітня 2016. 
  7. Grammy Nominations 2016: See the Full List of Nominees. Billboard. 12 липня 2015. Архів оригіналу за 9 квітня 2016. Процитовано 9 квітня 2016. 
  8. GRAMMY 2016: ХТО СТАВ ВОЛОДАРЕМ СТАТУЕТКИ "МУЗИЧНОГО ОСКАРА". ТСН. Архів оригіналу за 9 квітня 2016. 
  9. а б Greene, Andy (2 грудня 2013). Muse Singer Matt Bellamy: Live DVD Completes an 'Upside-Down Journey' (англійською). Rolling Stone. Архів оригіналу за 12 січня 2017. Процитовано 29 листопада 2015. 
  10. frigginFin (28 липня 2013). Muse Blackout live@Helsinki 27.7.2013 (Відео) (англійською). YouTube. Архів оригіналу за 25 травня 2014. Процитовано 10 січня 2017. 
  11. Ильин, Юрий (15 квітня 2014). Весна муз. http://www.zvuki.ru/ (російською). Архів оригіналу за 9 квітня 2016. Процитовано 6 лютого 2015. «Muse объявили о том, что уже "этой весной" начнут работу над новым альбомом.» 
  12. а б Щукин, Алексей (2 лютого 2015). Muse подтвердили название своего нового альбома «Drones» в последнем студийном видео (російська). ESSE Magazine. Архів оригіналу за 4 березня 2016. Процитовано 10 квітня 2016. 
  13. Renshaw, David (20 вересня 2014). Matt Bellamy hints at World War 3 theme and guitar solos for new Muse album. NME (англійською). Архів оригіналу за 10 квітня 2016. Процитовано 10 січня 2017. 
  14. Van Nguyen, Dean (19 жовтня 2014). Muse complete 'emotional' first session for new album. NME (англійською). Архів оригіналу за 10 квітня 2016. Процитовано 7 лютого 2015. 
  15. Jon D'auria (15 вересня 2015). Chris Wolstenholme and Muse Return to Their Hard Rock Roots. www.bassplayer.com (англійською). Архів оригіналу за 10 квітня 2016. Процитовано 8 квітня 2016. 
  16. Trendell, Andrew (5 листопада 2014). Muse 'back in action' in studio to finish seventh album (англійською). Gigwise. Архів оригіналу за 10 квітня 2016. Процитовано 7 лютого 2015. 
  17. а б в (англійською) INTERVIEW: Muse on their new album, Drones. Інтерв'ю з John Kennedy. 23 грудня 2015. X-Posure. Radio X[en]. Лодон. Архів оригіналу за 9 квітня 2016. https://web.archive.org/web/20160409110840/http://www.radiox.co.uk/artists/muse/albums/drones/. Процитовано 8 квітня 2016. 
  18. Muse выложили в Instagram фотографию самолета с надписью "0615 – Muse" (російська). British Wave. 3 березня 2015. Архів оригіналу за 10 квітня 2016. Процитовано 10 квітня 2016. 
  19. Річ Кості (1 квітня 2015). Rich Costey в Instagram: «…and we're done @muse #drones» (фотографія з підписом) (англійською). Instagram7. Архів оригіналу за 12 січня 2017. Процитовано 12 січня 2017. 
  20. Домінік Говард (1 квітня 2015). domhoward77 в Instagram: «Oh my god I think we're done!! @richcostey» (фотографія з підписом) (англійською). Instagram. Архів оригіналу за 12 січня 2017. Процитовано 12 січня 2017. 
  21. а б в (англійською) Muse Interview. Інтерв'ю з Стівом Ламаком (англ. Steve Lamacq). 3 червня 2016. BBC Radio 6. Архів оригіналу за 3 липня 2015. https://web.archive.org/web/20150703223948/http://www.bbc.co.uk/programmes/b05x8g0x. Процитовано 8 квітня 2016. 
  22. а б в Erlewine, Steven Thomas. Drones – Muse: Overview (англійською). AllMusic. Архів оригіналу за 12 січня 2017. Процитовано 12 січня 2017. 
  23. а б Lynskey, Dorian (Квітень 2016). The Greatest Show on Earth [Найвеличніше шоу на Землі]. Q (англійською) (Велика Британія). с. 30–39. ISSN 0955-4955. OCLC 898867478. 
  24. Khomami, Nadia (5 лютого 2015). Muse confirm new album title 'Drones' on Instagram. NME (англійською). Архів оригіналу за 12 січня 2017. Процитовано 12 січня 2017. 
  25. Ильин, Юрий (21 жовтня 2014). MUSE - Сессию закрыли. http://www.zvuki.ru/ (російською). Архів оригіналу за 12 січня 2017. Процитовано 12 січня 2017. 
  26. Muse (11 березня 2015). MUSE: NEWS - Drones. muse.mu (англійською). Архів оригіналу за 12 січня 2017. Процитовано 12 січня 2017. 
  27. а б Morris, Andy; Trendell, Andrew (11 березня 2015). Muse announce Drones album and UK Psycho Tour (англійською). Gigwise. Архів оригіналу за 12 січня 2017. Процитовано 12 січня 2017. }}
  28. (англійською) Muse RDS (Відео). Відео з Petra Loreggian. Мілан. 3 червня 2016. RDS[en]. Архів оригіналу за 12 січня 2017. http://www.rds.it/rds-tv/interviste/muse/. Процитовано 8 квітня 2016. 
  29. (англійською) Muse Interview (Аудіо). Аудіо з Стів Ламак(англ. Steve Lamacq). 3 червня 2016. BBC Radio 6. Архів оригіналу за 3 липня 2015. https://web.archive.org/web/20150703223948/http://www.bbc.co.uk/programmes/b05x8g0x. Процитовано 8 квітня 2016. 
  30. Muse (26 січня 2015). MUSE в Instagram (Відео). Instagram. Архів оригіналу за 12 січня 2017. Процитовано 12 січня 2017. 
  31. Nadia Khomami (5 лютого 2015). Muse confirm new album title 'Drones' on Instagram - NME. nme.com. NME. Архів оригіналу за 9 березня 2018. Процитовано 9 березня 2018. 
  32. Muse (9 березня 2015). MUSE в Instagram: «Mixing #psycho to a VERY tight deadline #MuseDrones» (Відео) (англійською). Instagram. Архів оригіналу за 12 січня 2017. Процитовано 12 січня 2017. 
  33. Leonie Cooper (9 березня 2015). Muse tease new song 'Psycho' with studio clip - NME. nme.com. NME. Архів оригіналу за 9 березня 2018. Процитовано 9 березня 2018. 
  34. Британцы Muse выпустили новый клип. maximonline.ru (російською). Maxim. 12 березня 2015. Архів оригіналу за 12 січня 2017. Процитовано 12 січня 2017. 
  35. Мила Кравчук (1 червня 2015). Muse сняли клип при помощи беспилотника. music.com.ua (російською). Архів оригіналу за 12 січня 2017. Процитовано 12 січня 2017. 
  36. Jay Tilles (2 червня 2015). Muse Makes Fairy Tails Creepy in ‘The Handler’ Lyric Video. radio.com (англійською). Архів оригіналу за 12 січня 2017. Процитовано 12 січня 2017. 
  37. Andrew Trendell (4 червня 2015). Muse unveil new track + video for 'JFK + Defector' (англійською). Gigwise. Архів оригіналу за 12 січня 2017. Процитовано 12 січня 2017. 
  38. Ali Shutler (8 лютого 2015). Matt Mahurin will be behind the artwork for Muse's new album 'Drones'. DIY magazine (англійською). Архів оригіналу за 13 лютого 2015. Процитовано 13 лютого 2015. 
  39. MUSE PROJECT. mattmahurin.com (англійською). 6 лютого 2015. Архів оригіналу за 11 листопада 2016. Процитовано 11 листопада 2016. 
  40. Matt Mahurin (17 березня 2015). drones and DRONES (англійською). Архів оригіналу за 11 листопада 2016. Процитовано 11 листопада 2016. 
  41. Наталья Жабина (18 жовтня 2015). Обложки альбомов: Muse – Drones (2015). ROCK CULT (російською). Архів оригіналу за 11 листопада 2016. Процитовано 11 листопада 2016. 
  42. Radio 1's Big Weekend 2015 — Acts — Muse (англійською). BBC. 23 травня 2015. Архів оригіналу за 14 вересня 2015. Процитовано 25 травня 2016. 
  43. Dom Howard in Instagram (Відео) (англійською). 22 серпня 2016. Процитовано 13 січня 2017. 
  44. Николай Милиневский (9 липня 2016). U-Park и Muse: как это было (російською). Вести. Архів оригіналу за 13 січня 2017. Процитовано 13 січня 2017. 
  45. Drones tour, Muse. momentfactory.com (англійською). Moment Factory. 2016. Архів оригіналу за 4 серпня 2017. Процитовано 4 серпня 2017. 
  46. Muse представила новую песню из нового альбома (російською). «Lenta.ru». 13 березня 2015. Архів оригіналу за 10 грудня 2015. Процитовано 16 березня 2015. 
  47. Muse : Le site pour devenir Dead Inside ! (французькою). meltygroup. 28 травня 2015. Архів оригіналу за 31 травня 2015. Процитовано 20 січня 2017. 
  48. LEWIS ABBEY (18 травня 2015). Muse: Stream New Single ‘Mercy’ Taken From Seventh Studio Album ‘Drones’ (англійською). Inveterate. Архів оригіналу за 17-10-2015. Процитовано 26-04-2016. 
  49. Andrew Trendell (18 травня 2015). Muse premiere new Drones single 'Mercy' - listen (англійською). Gigwise. Архів оригіналу за 13 січня 2017. Процитовано 13 січня 2017. 
  50. Jonathan Hamarad (10 червня 2015). Clip de "Mercy" : Muse invite le mannequin Elle Evans, la compagne de Matthew Bellamy. chartsinfrance.net (французькою). Архів оригіналу за 13 січня 2017. Процитовано 13 січня 2017. 
  51. Luke Morgan Britton (4 листопада 2015). Muse perform amid dystopian warfare in new 'Revolt' video – watch. NME (англійською). Архів оригіналу за 13 січня 2017. Процитовано 13 січня 2017. 
  52. Muse сняли клип о протестах будущего (російською). 05 листопада 2015. Архів оригіналу за 26 квітня 2016. Процитовано 26 квітня 2016. 
  53. WATCH: Muse's New Animated Aftermath Video Will Move You To Tears (англійською). Radio X[en]. 12 травня 2016. Архів оригіналу за 13 січня 2017. Процитовано 13 січня 2017. 
  54. Im bewegenden Musikvideo zu "Aftermath" thematisieren Muse die Gräuel des Krieges (німецькою). Warner Music. 10 травня 2016. Архів оригіналу за 11 травня 2016. Процитовано 13 січня 2017. 
  55. а б в г Reviews for Drones by Muse (англійською). Metacritic. Архів оригіналу за 11 грудня 2015. Процитовано 1 липня 2015. 
  56. а б Perry, Andrew (Липень 2015). High Voltage. Q (англійською) (Велика Британія) (348): 110. ISSN 0955-4955. OCLC 898867478.  {{cite journal}}: |archive-date= вимагає |archive-url= (довідка)
  57. а б David Fricke[en] (9 червня 2015). Drones: Muse – Warner Bros.. Rolling Stone (англійською). Архів оригіналу за 11 грудня 2015. Процитовано 9 червня 2015. 
  58. Aswad, Jem (12 червня 2015). Muse Aims High But Hits Somewhere in the Middle With 'Drones': Album Review. Billboard (англійською). Архів оригіналу за 14 червня 2015. Процитовано 14 червня 2015. 
  59. Kitty Empire[en] (7 червня 2015). Muse: Drones review – an Orwellian breakup album. The Guardian (англійською). Архів оригіналу за 11 грудня 2015. Процитовано 9 червня 2015. 
  60. Keens, Oliver (5 червня 2015). Muse – 'Drones' album review. Time Out (англійською). Архів оригіналу за 13 січня 2017. Процитовано 9 червня 2015. 
  61. а б Эрих Хартман (9 червня 2015). Рецензия Muse – Drones (2015) (російською). Архів оригіналу за 9 квітня 2016. Процитовано 9 квітня 2016. 
  62. Roberts, Randall (9 червня 2015). Concept album by Muse just drones on. Los Angeles Times (англійською). Архів оригіналу за 11 грудня 2015. Процитовано 9 червня 2015. 
  63. Cohen, Ian (9 червня 2015). Muse: Drones. Pitchfork Media. Архів оригіналу за 11 грудня 2015. Процитовано 9 червня 2015. 
  64. а б Beaumont, Mark (27 травня 2015). NME Reviews – Muse – 'Drones'. NME (англійською). Архів оригіналу за 11 грудня 2015. Процитовано 27 травня 2015. 
  65. а б Евгений Лисовский (Серпень 2015). Рецензия: Muse – 'Drones'. BritishWave.ru (російською). Архів оригіналу за 11 грудня 2015. Процитовано 11 грудня 2015. 
  66. а б Сергій Кейн (14 червня 2015). Muse «Drones»: всё пропало. comma.com.ua. Comma. Архів оригіналу за 9 лютого 2018. Процитовано 9 лютого 2018. 
  67. Out of This World: The Story of "Muse": Amazon.co.uk: Mark Beaumont: 9781847723772: Books (англійською). Amazon. 8 жовтня 2008. Архів оригіналу за 13 січня 2017. Процитовано 14 січня 2017. 
  68. Британский журнал "Q" назвал лучшие альбомы 2015 года. britishwave.ru (російською). British Wave. 25 листопада 2015. Архів оригіналу за 4 лютого 2018. Процитовано 4 лютого 2018. 
  69. 12 Best Albums of 2015. popcrush.com (англійською). PopCrush. 7 грудня 2015. Архів оригіналу за 4 лютого 2018. Процитовано 4 лютого 2018. 
  70. 58th Annual GRAMMY Awards Winners & Nominees. The Recording Academy. 15 лютого 2016. Архів оригіналу за 9 листопада 2016. Процитовано 9-11-2016. 
  71. Muse отримали Греммі за найкращий рок-альбом. 17 лютого 2016. Архів оригіналу за 9 листопада 2016. Процитовано 9 листопада 2016. 
  72. Muse: Drones (CD/DVD)(Limited Edition). Amazon.com. Архів оригіналу за 4 березня 2016. Процитовано 11-11-2016. 
  73. а б в Muse ‎– Drones. Discogs. Архів оригіналу за 9 квітня 2016. Процитовано 9 квітня 2016. 
  74. «Muse — Drones» (англійською). Australiancharts.com. Hung Medien. Процитовано 12 червня 2015.
  75. «Muse — Drones» (німецькою). Austriancharts.at. Hung Medien. Процитовано 17 червня 2015.
  76. «Muse — Drones» (нідерландською). Ultratop.be. Hung Medien. Процитовано 12 червня 2015.
  77. «Muse — Drones» (французькою). Ultratop.be. Hung Medien. Процитовано 12 червня 2015.
  78. «Muse Album & Song Chart History. ». Billboard Canadian Albums Chart для Muse. Prometheus Global Media. Процитовано 18 червня 2015.
  79. «Muse — Drones» (англійською). Danishcharts.com. Hung Medien. Процитовано 27 липня 2015.
  80. «Muse — Drones» (нідерландською). Dutchcharts.nl. Hung Medien. Процитовано 12 червня 2015.
  81. «Muse: Drones» (фінською). Musiikkituottajat – IFPI Finland. Процитовано 16 червня 2015.
  82. «Muse — Drones» (французькою). Lescharts.com. Hung Medien. Процитовано 22 червня 2015.
  83. «Top 100 Longplay» (німецькою). Charts.de. Media Control. Процитовано 15 червня 2015.
  84. Official IFPI Charts – Top-75 Albums Sales Chart – Week: 24/2015 (англійською). IFPI Greece. Архів оригіналу за 25 червня 2015. Процитовано 25 червня 2015. 
  85. «Archívum — Slágerlisták — MAHASZ — Magyar Hangfelvétel-kiadók Szövetsége» (угорською). Mahasz.hu. LightMedia. Процитовано 19 червня 2015.
  86. «GFK Chart-Track» (англійською). Chart-Track.co.uk. GFK Chart-Track. IRMA. Процитовано 14 червня 2015.
  87. «Muse — Drones» (італійська). Italiancharts.com. Hung Medien. Процитовано 18 червня 2015.
  88. червня 2015/ «Oricon Top 50 Albums» (японською). Oricon. Процитовано 17 червня 2015.
  89. «South Korea GAON Albums Chart». На сторінці праворуч, у випадаючому списку оберіть "2015.06.07~2015.06.13". Korean Charts. GAON. Процитовано 30 червня 2015.
  90. «South Korea Gaon International Album Chart» (англійською та корейською). На сторінці праворуч, у випадаючому списку оберіть "2015.06.07~2015.06.13" та натисніть вкладку 국외. GAON. Процитовано 18 червня 2015.
  91. а б Los Más Vendidos 2015 - Mejor posición (іспанська). AMPROFON. Архів оригіналу за 21 січня 2016. Процитовано 24 січня 2016. 
  92. «Muse — Drones» (англійською). Charts.org.nz. Hung Medien. Процитовано 12 червня 2015.
  93. «Muse — Drones» (англійською). Norwegiancharts.com. Hung Medien. Процитовано 20 червня 2015.
  94. «Oficjalna lista sprzedaży :: OLIS — Official Retail Sales Chart» (польською). OLiS. Związek Producentów Audio-Video. Процитовано 12 червня 2015.
  95. «Muse — Drones» (англійською). Portuguesecharts.com. Hung Medien. Процитовано 18 червня 2015.
  96. червня 2015 «20 червня 2015 Top 40 Scottish Albums Archive | Official Charts» (англійською). UK Albums Chart. The Official Charts Company. Процитовано 14 червня 2015.
  97. «Muse — Drones» (англійською). Swedishcharts.com. Hung Medien. Процитовано 27 червня 2015.
  98. «Muse — Drones» (англійською). Spanishcharts.com. Hung Medien. Процитовано 27 червня 2015.
  99. «Muse — Drones» (німецькою). Swisscharts.com. Hung Medien. Процитовано 17 червня 2015.
  100. червня 2015/7502/ «Official Albums Chart Top 100». (англійською) Official Charts Company. Процитовано 14 червня 2015.
  101. "Muse Chart History (Billboard 200)". Billboard. Процитовано 17 червня 2015.
  102. Vinyl Albums (англійська). Billboard. Архів оригіналу за 12 березня 2017. Процитовано 13 січня 2017. 
  103. TOP ALBUM SALES, Page 1: Billboard (англійська). Billboard. Архів оригіналу за 10 листопада 2016. Процитовано 13 січня 2017. 
  104. NME'S Albums of the Year 2015 (англійська). nme.com. 27 листопада 2015. Архів оригіналу за 13 жовтня 2016. Процитовано 9 квітня 2016. 
  105. ARIA Charts - End of Year Charts - Top 100 Albums 2015 (англійська). Австралійська асоціація компаній звукозапису. Архів оригіналу за 12 січня 2016. Процитовано 6 січня 2016. 
  106. ULTRATOP BELGIAN CHARTS - Vlaams Gewest (французькою). Ultratop. 2015. Архів оригіналу за 1 березня 2016. Процитовано 6 січня 2017. 
  107. ULTRATOP BELGIAN CHARTS - Wallonië (французькою). Ultratop. 2015. Архів оригіналу за 1 березня 2016. Процитовано 6 січня 2017. 
  108. Összesített album- és válogatáslemez-lista - eladási darabszám alapján - 2015 (угорською). Mahasz. Архів оригіналу за 8 березня 2016. Процитовано 6 березня 2016. 
  109. Classifiche “Top of the Music” 2015 FIMI-GfK: La musica italiana in vetta negli album e nei singoli digitali (італійською). Італійська асоціація компаній звукозапису. Архів оригіналу за 11 січня 2016. Процитовано 14 січня 2016. 
  110. Top Selling Albums of 2015 (англійською). Новозеландська асоціація компаній звукозапису. Архів оригіналу за 2 лютого 2016. Процитовано 20 грудня 2017. 
  111. Die Offizielle Schweizer Hitparade und Music Community (німецькою). Schweizer Hitparade. 2015. Архів оригіналу за 6 січня 2017. Процитовано 6 січня 2017. 
  112. The Official Top 40 Biggest Albums of 2015 revealed (англійською). The Official Charts Company. Архів оригіналу за 28 січня 2016. Процитовано 25 лютого 2016. 
  113. Rock Airplay (англійською). Billboard. 23 березня 2015. Архів оригіналу за 25 листопада 2016. Процитовано 10 листопада 2016. 
  114. Alternative Songs (англійською). Billboard. 23 травня 2015. Архів оригіналу за 25 листопада 2016. Процитовано 10 листопада 2016. 
  115. Muse - Chart History (англійською). Billboard. 27 червня 2015. Архів оригіналу за 11 жовтня 2016. Процитовано 10 листопада 2016. «Mainstream Rock Songs» 
  116. Hot Rock Songs (англійською). Billboard. 27 червня 2015. Архів оригіналу за 8 листопада 2016. Процитовано 10 листопада 2016. 
  117. Billboard Twitter Top Tracks (англійською). Billboard. 11 квітня 2015. Архів оригіналу за 4 жовтня 2016. Процитовано 10 листопада 2016. 
  118. Muse - Chart History (англійською). Billboard. 11 квітня 2015. Архів оригіналу за 11 жовтня 2016. Процитовано 10 листопада 2016. «Rock Digital Song Sales» 
  119. Muse - Chart Hystory (англійською). Billboard. 20 травня 2015. Архів оригіналу за 11 жовтня 2016. Процитовано 10 листопада 2016. «Adult Alternative Songs» 
  120. Alternative Songs (англійською). Billboard. 14 листопада 2015. Архів оригіналу за 9 листопада 2016. Процитовано 10 листопада 2016. 
  121. Rock Airplay (англійською). Billboard. 28 листопада 2015. Архів оригіналу за 9 листопада 2016. Процитовано 10 листопада 2016. 
  122. Muse - Chart History (англійською). Billboard. 03 жовтня 2015. Архів оригіналу за 11 жовтня 2016. Процитовано 10 листопада 2016. «Mainstream Rock Songs» 
  123. Muse - Chart History (англійською). Billboard. 06 червня 2015. Архів оригіналу за 11 жовтня 2016. Процитовано 10 листопада 2016. «Twitter Top Tracks» 
  124. Muse - Chart History (англійською). Billboard. 06 червня 2015. Архів оригіналу за 11 жовтня 2016. Процитовано 10 листопада 2016. «Rock Digital Song Sales» 
  125. Hot Rock Songs (англійською). Billboard. 20 червня 2015. Архів оригіналу за 11 жовтня 2016. Процитовано 10 листопада 2016. 
  126. Muse - Chart History (англійською). Billboard. 04 липня 2015. Архів оригіналу за 11 жовтня 2016. Процитовано 10 листопада 2016. «Japan Hot 100» 
  127. Twitter Top Tracks (англійською). Billboard. 28 березня 2015. Архів оригіналу за 8 листопада 2016. Процитовано 10 листопада 2016. 
  128. Muse - Chart History (англійською). Billboard. 28 березня 2015. Архів оригіналу за 11 жовтня 2016. Процитовано 10 листопада 2016. «Rock Digital Song Sales» 
  129. Hot Rock Songs (англійською). Billboard. 04 квітня 2015. Архів оригіналу за 8 листопада 2016. Процитовано 10 листопада 2016. 
  130. Spotify Velocity (англійською). Billboard. 20 лютого 2016. Архів оригіналу за 9 листопада 2016. Процитовано 10 листопада 2016. 
  131. Muse - Chart History (англійською). Billboard. 04 липня 2015. Архів оригіналу за 11 жовтня 2016. Процитовано 10 листопада 2016. «Mainstream Rock Songs» 
  132. Muse ‎– Chart History (англійською). Billboard. 04 квітня 2015. Архів оригіналу за 25 листопада 2016. Процитовано 10 листопада 2016. 
  133. Mainstream Rock Songs (англійською). Billboard. 02 квітня 2016. Архів оригіналу за 25 листопада 2016. Процитовано 10 листопада 2016. 
  134. Rock Airplay (англійською). Billboard. 16 квітня 2016. Архів оригіналу за 10 листопада 2016. Процитовано 10 листопада 2016. 
  135. Muse - Chart History (англійською). Billboard. 20 червня 2015. Архів оригіналу за 11 жовтня 2016. Процитовано 10 листопада 2016. «Rock Digital Song Sales» 
  136. Hot Rock Songs (англійською). Billboard. 12 грудня 2015. Архів оригіналу за 11 жовтня 2016. Процитовано 10 листопада 2016. 
  137. Gavin Ryan (5 вересня 2015). ARIA Albums: The Weeknd Takes Top Spot On Australian Chart (англійською). Noise11. Архів оригіналу за 30 листопада 2020. Процитовано 5 вересня 2015. 
  138. Canadian album certifications – Muse – Drones. Канадська асоціація компаній звукозапису (CRIA). 
  139. Danish album certifications – Muse – Drones. IFPI Данія. Процитовано 29 січня 2023. 
  140. Italian album certifications – Muse – Drones (Італійська). Італійська асоціація компаній звукозапису (FIMI). Процитовано 16 вересня 2023. 
  141. Top 100 México - Los Mas Vendidos 2015 (іспанською). Asociación Mexicana de Productores de Fonogramas y Videogramas. Архів оригіналу за 24 січня 2016. Процитовано 24 січня 2016. 
  142. Dutch album certifications – Muse – Drones (Нідерландська). Nederlandse Vereniging van Producenten en Importeurs van beeld- en geluidsdragers.  Введіть Drones у полі "Artiest of titel". Виберіть 2015 з випадального меню з текстом "Alle jaargangen".
  143. Russian album certifications – Muse – Drones (Російська). National Federation of Phonogram Producers (NFPF).  {{cite web}}: Пропущений або порожній |url= (довідка)
  144. The Official Swiss Charts and Music Community: Awards (‍ '​Drones‍ '​). IFPI Switzerland. Hung Medien. 
  145. British album certifications – Muse – Drones (Англійська). Британська асоціація виробників фонограм (BPI). 
  146. Austrian album certifications – Muse – Drones (Німецька). IFPI Австрія. 
  147. French album certifications – Muse – Drones (Французька). Французька національна профспілка виробників фонограм. 
  148. ANUARIO SGAE 2016 [Архівовано 28 січня 2017 у Wayback Machine.]. Обрати розділ Musica grabada, таблиця 12 з назвою Los lanzamientos de álbumes de más éxito en Europa. 2015, сторінка 40.(ісп.)
  149. Drones (CD) - Muse (англійською). Архів оригіналу за 14 березня 2015. Процитовано 18 березня 2015. 
  150. Drones CD von Muse bei weltbild.at bestellen (німецькою). Weltbild.at. Архів оригіналу за 2 квітня 2015. Процитовано 10 червня 2015. 
  151. Muse : Drones – Levykauppa Äx (фінською). Levykauppax.fi. Архів оригіналу за 22 червня 2015. Процитовано 10 червня 2015. 
  152. Drones: Amazon.de: Musik (німецькою). Amazon.com. Архів оригіналу за 11 червня 2015. Процитовано 10 червня 2015. 
  153. Drones by Muse (англійською). iTunes (IE). Архів оригіналу за 2 квітня 2015. Процитовано 15 березня 2015. 
  154. Drones, Muse (нідерландською). Архів оригіналу за 2 квітня 2015. Процитовано 18 березня 2015. 
  155. DRONES (DELUXE EDITION) - Muse (англійською). Архів оригіналу за 2 квітня 2015. Процитовано 18 березня 2015. 
  156. Drones – MUSE – CD kaufen (німецькою). Exlibris.ch. Архів оригіналу за 2 квітня 2015. Процитовано 10 червня 2015. 
  157. Luke Morgan Britton (11 березня 2015). Muse announce new album 'Drones' for June and confirm live dates beginning Sunday. NME (англійською). Архів оригіналу за 10 грудня 2015. Процитовано 13 березня 2015. 
  158. Découvrez Drones – Édition limitÃe CD+ DVD : Muse : Amazon.fr : Musique (фрпанцузькою). Amazon.com. Процитовано 10 червня 2015. 
  159. Nowy album Muse "Drones" Premiera w czerwcu (польською). Warner Music Poland. 12 березня 2015. Архів оригіналу за 2 квітня 2015. Процитовано 18 березня 2015. 
  160. Muse (Artist). Drones [CD + DVD]: Muse: Amazon.ca: Music (англійською). Amazon.com. Процитовано 10 червня 2015. 
  161. Muse (Artista). Drones : Muse: Amazon.it: Musica (італійською). Amazon.com. Архів оригіналу за 14 листопада 2020. Процитовано 10 червня 2015. 
  162. Drones : MUSE: Amazon.es: Música (іспанською). Amazon.com. Процитовано 10 червня 2015. 
  163. Chris Payne (11 березня 2015). Muse Reveals Release Date, Art & Track List for New 'Drones' Album. Billboard (англійською). Архів оригіналу за 15 березня 2015. Процитовано 13 березня 2015. 
  164. ドローンズ(CD+DVDスペシャル・エディション) (японською). Архів оригіналу за 9 червня 2015. Процитовано 9 червня 2015. 
  165. Drones (2LP) – Vinyl LP – Muse – Musikk (норвезькою). Cdon.no. Архів оригіналу за 27 червня 2015. Процитовано 10 червня 2015. 
  166. Drones (2LP) – Vinyl LP – Muse – Musik (шведською). Cdon.se. 19 травня 2015. Архів оригіналу за 2 квітня 2015. Процитовано 10 травня 2015. 

Посилання[ред. | ред. код]