Dune: Імперіум

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Dune: Імперіум
Dune: Imperium
Коробка українського видання гри
Дизайнер Пол Деннен
Видавець Dire Wolf Digital, Geekach Games
Дата випуску 2020; 4 роки тому (2020)
Тип гри
Кількість гравців 1-4
Час гри 60-120 хв
Вплив випадковості середній

Dune: Імперіум (англ. Dune: Imperium) — настільна гра, яку розробив Пол Деннен і видала Dire Wolf Digital. У грі, що розгортається у всесвіті Дюни Френка Герберта, гравці використовують колодобудування та розміщення робітників, щоб укладати союзи з фракціями та брати участь в битвах, заробляючи переможні очки. Після випуску гра була номінована на кілька нагород, включаючи Kennerspiel des Jahres.

Ігровий процес[ред. | ред. код]

У Dune Imperium основою гри є розміщення робітників поєднане із побудовою колоди карт гравця. Дія відбувається у всесвіті Дюни, гравці починають з базовою колодою розміром в десять карт, а також обирають картку лідера, який володіє асиметричними здібностями. Під час кожного раунду гравці беруть на руку по 5 карт з початкової колоди, далі почергово в порядку ходу грають по одній карті, щоб відправити агентів у локації на ігровому полі, які надають бонуси, що включають ресурси, такі як прянощі, вода або солярії, отримання карт, розгортання військ і укладання союзів із фракціями, що дає переможні очки; деякі карти також надають додаткові переваги. Після того, як гравці розгорнуть усіх своїх агентів (або спасують), в порядку ходу відбувається розкриття карт, що залишилися на руці, і за очки переконливості, що дають розкриті карти, відбувається купівля нових карт з ряду Імперіуму, що згодом додаються до ігрової колоди кожного гравця. Після цієї фази відбувається фаза бою, в якій гравець в разі успіху також винагороджується переможними очками, ресурсами та бонусами контролю за певними локаціями відповідно до умов, описаних на карті конфлікту в поточному раунді. Коли хоча б один гравець набирає десять або більше переможних очок, або ж пройшло 10 раундів, гра закінчується, і перемагає той, який набрав найбільшу кількість переможних очок. В разі нічиєї враховується додатково більша кількість прянощів, соляріїв чи води у гравця[1].

Комплектація гри[ред. | ред. код]

Базовий набір гри «Дюна: Імперіум» включає в себе:[2]

  • 1 ігрове поле
  • 13 дерев’яних агентів
  • 70+ дерев’яних компонентів гравця
  • 60+ дерев’яних маркерів ресурсів
  • 200+ карт
  • 8 карт лідерів
  • 25 жетонів
  • 2 додаткові аркуші
  • Правила

Оцінки гри[ред. | ред. код]

У рецензії для IGN Метт Тровер описав, що для компоненти «надають перевагу функціональності перед формою», вихваляючи карти лідерів, але критикуючи художнє оформлення як відповідне «стандартному тарифу»[3]. Рецензент високо оцінив фазу розкриття карт, «дилему піраміди ресурсів» між трьома ресурсами у грі, стратегічні елементи як «наваристий суп із тактичних рішень», а також доступність. Однак він критично ставився до оригінальності гри, її масштабованості та теми, критикуючи абстрактну бойову механіку. Тровер зробив висновок, що «Dune: Імперіум — це разюча гра, яка доступна, різноманітна і приваблива, та охоплює широкий діапазон ігрових смаків»[3]. Чарлі Голл з Polygon порекомендував гру, а також високо оцінив доступність механізму колодобудування, бойові зіткнення та застосунок-супутник. На відміну від Троуера, який критикував масштабованість гри для менш ніж трьох гравців і описав «гравця» зі штучним інтелектом у режимі для двох гравців як «дратівливе відволікання», Голл похвалив соло-режим[4].

Рецензент Dicebreaker Джордж Баркер так само прокоментував дві основні механіки як «надзвичайно знайомі», але похвалив гру як «задовільну суму її частин», коментуючи, що в грі «вдається поєднати розміщення робітників і колодобудування таким чином, що це просто працює»[5]. Попри опис гри як загалом доступної, Баркер сказав, що «для нових гравців зіткнення з вибором із 22-х різних варіантів місць, куди ви можете відправити агентів, трохи лячне». Рецензент розкритикував обмежене колодобудування, вибір карт для побудови колоди в соло-режимі як «неприємно обмежений», а бій, який Баркер назвав розчаруванням через відсутність «більш розумних хитрощів» і залежність від випадково витягнутих карт[5]. Люк Планкетт, опублікувавши рецензію в Kotaku, похвалив механізм розміщення робітників, але розкритикував компоненти як «базові, здебільшого абстрактні дерев'яні жетони», та тему, заявивши, що гра була «іншою грою, з ліцензією, наклеєну поверх неї» з базовою бойовою системою[6].

Гру також номінували на премію Kennerspiel des Jahres 2022.[7][8][9] Журі заявило, що гра є «розумним удосконаленням класичної механіки розміщення працівників», високо оцінивши механізм отримання, взаємодію гравця, тему та стратегію[7]. Гра також посіла третє місце в Deutscher Spiele Preis.[10] Також у 2022-му році було випущено доповнення до гри під назвою Розквіт Ікса (англ. Rise of Ix)[11]. В цьому ж році було анонсоване друге доповнення до гри під назвою Immortality[12].

Українська локалізація[ред. | ред. код]

Гру було локалізовано українською мовою видавництвом Geekach Games у травні 2021-го року[13]. Доповнення Розквіт Ікса локалізоване тим же видавництвом у 2022-му році[14]. Також очікується локалізація другого доповнення Immortality[15].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Dune Imperium Rules. Dire Wolf Digital. Процитовано 9 листопада 2022.
  2. Настільна гра Дюна: Імперіум (Dune: Imperium). gallu.com.ua (укр.). Процитовано 11 лютого 2024.
  3. а б Thrower, Matt (20 жовтня 2021). Dune: Imperium Review. IGN (англ.). Процитовано 9 листопада 2022.
  4. Hall, Charlie (27 жовтня 2020). The new Dune board game is quick and merciless. Polygon (амер.). Процитовано 9 листопада 2022.
  5. а б Dune: Imperium board game review - a hearty stew of deckbuilding and worker-placement that's light on spice. Dicebreaker (англ.). 2 лютого 2021. Процитовано 9 листопада 2022.
  6. Dune: Imperium: The Kotaku Review. Kotaku Australia (en-AU) . 4 лютого 2021. Процитовано 9 листопада 2022.
  7. а б Dune: Imperium. Spiel des Jahres (амер.). Процитовано 9 листопада 2022.
  8. Matt Thrower (17 червня 2022). Spiel des Jahres board game of the year nominees 2022. Gamesradar (англ.). Процитовано 9 листопада 2022.
  9. Dune: Imperium, Cryptid and Living Forest nominated for 2022 Spiel des Jahres awards. Dicebreaker (англ.). 23 травня 2022. Процитовано 9 листопада 2022.
  10. Preisträger – SPIEL Messe. Spiel. Архів оригіналу за 3 листопада 2020. Процитовано 10 листопада 2022.
  11. Dune: Imperium - Rise of Ix expansion adds three new houses and six playable leaders. Dicebreaker (англ.). 8 липня 2021. Процитовано 9 листопада 2022.
  12. Announcing Dune: Imperium – Immortality (англ.). Процитовано 2 грудня 2022.
  13. Дюна: Імперіум (Dune: Imperium). tg.in.ua. Процитовано 2 грудня 2022.
  14. Dune: Imperium – Rise of Ix. tg.in.ua. Процитовано 2 грудня 2022.
  15. Geekach. Настільна гра Dune: Imperium – Immortality купити недорого з доставленням по Україні | інтернет-магазин Geekach Shop. geekach.com.ua (укр.). Процитовано 2 грудня 2022.

Джерела[ред. | ред. код]