Dynabook

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Оригінальний малюнок А. Кея, що зображує Dynabook' (1972 рік)

Dynabook — концепція пристрою для навчання. Створено Аланом Кеєм в 1968 році, за два роки до заснування Xerox PARC. Кей хотів зробити «персональний комп'ютер для дітей різного віку». Ідея призвела до розробки прототипу Xerox Alto, який спочатку називався «попереднім варіантом Dynabook».[1][2] На початку 1972 року у ньому втілилися всі елементи графічного інтерфейсу користувача. Програмною складовою цього дослідження була мова програмування Smalltalk, яка знайшна своє власне життя, незалежне від концепції Dynabook.

Історія[ред. | ред. код]

Концепція Dynabook описувала те, що зараз відомо як ноутбук (лептоп), планшетний ПК, або комп'ютер з поверхнею для письма з майже вічним зарядом батарей і програмним забезпеченням, що надає дітям доступ до цифрових носіїв знань. Дорослі також могли б користуватися Dynabook, але цільовою аудиторією були саме діти.

Кей хотів, щоб концепція Dynabook втілила навчальні теорії, запропоновані Джеромом Брюнером і Сеймуром Папертом, який прводив дослідження з еволюційним психологом Жаном Піаже і до того часу винайшов мову програмування Лого.

З кінця 1990-х років Кей працює над програмною системою Squeak, заснованому на Smalltalk оточенні з відкритим вихідним кодом, яке може розглядатися як логічне продовження концепції Dynabook.

Алан Кей активно бере участь в проекті One Laptop Per Child, в якому використовуються Smalltalk, Squeak і ідея комп'ютера для навчання в цілому.

Хоча в наш час[коли?] апаратне забезпечення, необхідне для реалізації концептуальних ідей Dynabook, широко доступне, Алан Кей продовжує вважати, що Dynabook ще не створено, оскільки відсутні ключове програмне забезпечення та освітні навчальні курси.

Спроби реалізації концепції[ред. | ред. код]

Toshiba[ред. | ред. код]

Dynabook Toshiba SS-3010

У 1989 році у компанія Toshiba випустила ноутбук під маркою «Dynabook», а в 1994 році у було випущено серію суб-ноутбуків під маркою «Dynabook SS» [3]. Компанія Toshiba є власником торгової марки «Dynabook».

Microsoft Tablet PC[ред. | ред. код]

Коли Microsoft в 2002 році представила свій планшетний ПК, Алан Кей сказав, що «Microsoft's Tablet PC, перший Dynabook-подібний комп'ютер досить хороший для критики» (коментар, який раніше він застосував до Apple Macintosh).

Apple iPhone і iPad[ред. | ред. код]

У 2007 році після презентації Apple iPhone, Алан Кей сказав: «Коли вийшов Macintosh, в Newsweek запитали, що я про нього думаю. Я сказав: це перший персональний комп'ютер, гідний критики. Після презентації Стів Джобс підійшов і запитав, чи гідний iPhone критики? І я відповів: зробіть його розміром п'ять на вісім дюймів і ви завоюєте світ »[4].

При ширині в п'ять і довжині у вісім дюймів діагональ планшета дорівнює 9,4 дюйма. Діагональ представленого 27 січня 2010 року інтернет-планшет Apple iPad 9,7 дюйми, - тобто Стів Джобс майже буквально діяв за порадою Алана Кея.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Музей комп'ютерної історії [Архівовано 8 листопада 2008 у Wayback Machine.] - 40-а річниця Dynabook
  2. Wired [Архівовано 3 квітня 2009 у Wayback Machine.] - Ноутбуки святкують 40-річчя
  3. Сторінка на сайті Toshiba Rus: ru/history / «Історія компанії Toshiba»[недоступне посилання з червня 2019]
  4. Стаття на сайті Лента. Ру: «Стів Джобс показав інтернет-планшет iPad» [Архівовано 3 квітня 2011 у Wayback Machine.]

Посилання[ред. | ред. код]