ESTR

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

€STR (euro short-term rate) — «еталонна» відсоткова ставка на грошовому ринку в євро, що є середньозваженою ставкою із залучення банками єврозони позик від фінансових організацій на умовах «овернайт»[1] .

Походження[ред. | ред. код]

2017 року Європейський центральний банк оголосив, що він розраховуватиме власну ставку «овернайт», так звану «короткострокову ставку в євро». €STR є альтернативою LIBOR.

Порівняння LIBOR та €STR[ред. | ред. код]

Характеристика LIBOR €STR
Забезпечення бланкова бланкова
Терміновість від «овернайт» до року «овернайт»
Премія за ризик премія за кредитний ризик позичальника премія за кредитний ризик позичальника
Вихідні дані декларовані ставки банків фактичні ставки за операціями
Контрагенти банки банки та небанківські фінансові організації
Обсяг торгів на день (2019) $0,5 млрд. $34 млрд.

Вихідні дані та розрахунок[ред. | ред. код]

€STR будується на даних, доступних у Євросистемі центральних банків завдяки офіційному збору щоденної статистики ринку. В її основі лежить статистика операцій 50 найбільших за величиною активів банків єврозони, які звітують за угодами на незабезпечених та забезпечених грошових ринках, а також ринку валютних та процентних свопів.

€STR є незабезпеченою ставкою, що включає премію за кредитний ризик. Проте на відміну традиційних міжбанківських відсоткових ставок, вона враховує операції банків з іншими фінансовими посередниками. До них відносяться, перш за все, пенсійні фонди, страховики та керуючі активами.

Крім того, якщо LIBOR будувалася на добровільних опитуваннях групи банків, чисельність якої згодом зменшувалася, €STR ґрунтується на обов'язковій звітності щодо широкої вибірки контрагентів. В результаті €STR демонструє нижчу волатильність, ніж EURIBOR та EONIA, а також менш сприйнятлива до зміни поведінки банків на ринку.

Адміністратор ставки та її публікація[ред. | ред. код]

Європейський центральний банк розпочав щоденну публікацію попередніх тестових даних (так званої pre-€STR) з березня 2017 року. Офіційний статистичний ряд розпочався з жовтня 2019 року після завершення внутрішнього тестування системи та пов'язаних процедур у Євросистемі.

У 2018 році робоча група з безризикових ставок у євро, створена за підтримки Європейського центрального банку, Європейського управління з цінних паперів та ринків, Бельгійського управління з фінансових послуг та ринків та Європейської комісії, рекомендувала €STR як замінник EONIA.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Euro short-term rate (€STR). European Central Bank. 2019. Архів оригіналу за 13 липня 2019. Процитовано 6 березня 2022.

Посилання[ред. | ред. код]