Ечеверія Лау

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Echeveria laui)
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Ечеверія Лау
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Рослини (Plantae)
Клада: Судинні рослини (Tracheophyta)
Клада: Покритонасінні (Angiosperms)
Клада: Евдикоти (Eudicots)
Порядок: Ломикаменецвіті (Saxifragales)
Родина: Товстолистові (Crassulaceae)
Рід: Ечеверія (Echeveria)
Вид:
Ечеверія Лау (E. laui)
Біноміальна назва
Echeveria laui

Ечеверія Лау[1] (Echeveria laui) — вид квіткових рослин роду ечеверія (Echeveria) родини товстолистих (Crassulaceae).

Історія[ред. | ред. код]

Echeveria laui в ботанічному саду Тюбінгенського університету
Квіти Echeveria laui

Цей вид ечеверій був знайдений Альфредом Бернхардом Лау у серпні 1974 року в Ріо-Саладо-Кіотепек, на південь від Текомавака, штат Оахака.[2] Рейд Вінейбл Моран (Reid Venable Moran[en]) і Хорхе Мейран Гарсія (Jorge Meyrán García) описали цю ечеверію в 1976 році (Cactáceas y Suculentas Mexicanas 21: 59. 1976) і назвали на честь її відкривача доктора Альфреда Лау — «Ечеверія Лау».[3]

Морфологічний опис[ред. | ред. код]

Майже безстеблевий розетковий багаторічний, трав'янистий сукулент. Розетка велика, 15-20 см в діаметрі. Листя округлі, до 6 см завдовжки і до 3 см завширшки, товсті, покриті біло-блакитною восковою осугою. З віком нижнє листя зсихається і набуває схожості з папером або пергаментом. Рожево-помаранчеві з восковим нальотом квітки, досить великі у порівнянні з іншими видами цього роду, до 1,5 см завдовжки, зібрані в суцвіття на квітконосі заввишки 10-12 см.

Ареал[ред. | ред. код]

Ареал цього виду — Мексика, штат Оахака, каньйон Томелін.

Утримання в культурі[ред. | ред. код]

Це один з найпривабливіших видів ечеверій.

Вимагає помірного поливу і максимального сонячного освітлення. Не переносить протягів. Росте повільно і вимагає обережного догляду. Рослині потрібно давати висохнути між поливами та уникати потрапляння вологи на листя. Зимує в прохолодному і провітрюваному місці, тримати рослини в цей період потрібно сухими. Біло-блакитна воскова осуга, що додає цьому виду декоративності, при дотику порушується і не відновлюється — тому слід уникати дотиків до рослини.

Розмноження насінням, або вегетативно. Зазвичай для цього використовують нижнє листя. Також для розмноження можна використовувати листочки, що утворюються на квітконосі. Багато з живців, що при цьому утвориться, можуть всохнути, але деякі виживуть.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Широбокова Д. Н., Нікітіна В. В., Гайдаржи М. М., Баглай К. М. Кактуси та інші сукулентні рослини. — К. : Українські пропілеї, 2003. — 110 с. — ISBN 966-7015-28-9.
  2. Filed as Echeveria laui Moran & Meyran (family Crassulaceae)(англ.)
  3. Словник іноземних слів на Українському сайті про кактуси і кактусистів (рос.). Архів оригіналу за 28 серпня 2014. Процитовано 9 листопада 2013. 

Література[ред. | ред. код]

  • CONABIO. 2009. Catálogo taxonómico de especies de México. 1. In Capital Nat. México. CONABIO, Mexico City. (ісп.)
  • Рой Маккалистер. Все о суккулентах. — Санкт-Петербург: ООО «СЗКЭО» Кристалл", 2007. — 208с., ил. — ISBN 978-5-9603-0061-2, стор. 201 (рос.)

Джерела[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]