Encephalartos whitelockii

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Encephalartos whitelockii
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Рослини (Plantae)
Клада: Судинні рослини (Tracheophyta)
Клада: Голонасінні (Gymnosperms)
Відділ: Cycadophyta
Клас: Cycadopsida
Порядок: Саговникоподібні (Cycadales)
Родина: Замієві (Zamiaceae)
Рід: Encephalartos
Вид:
E. whitelockii
Біноміальна назва
Encephalartos whitelockii
P.J.H.Hurter, 1995

Encephalartos whitelockii — вид голонасінних рослин класу саговникоподібні (Cycadopsida).

Етимологія: вшанування Лорана Вайтлока Лос-Анджелес, штат Каліфорнія, відомого сучасного дослідника і колекціонера саговникоподібних.

Опис[ред. | ред. код]

Рослини деревовиді; стовбур 4 м заввишки, 35–40 см діаметром. Листки 310—410 см завдовжки, темно-зелені, сильно блискучі; хребет зелений, трохи зігнутий; черешок прямий, з 6–12 колючками. Листові фрагменти ланцетні; середні — 23–30 см завдовжки, 20–28 мм завширшки. Пилкові шишки 1–5, вузькояйцевиді, зелені або жовті, довжиною 50 см, 9 см діаметром. Насіннєві шишки 1–3, яйцеподібні, зелені або жовті, завдовжки 45 см, 35 см діаметром. Насіння яйцеподібне, завдовжки 30–35 мм, шириною 25–30 мм, саркотеста червона.

Поширення, екологія[ред. | ред. код]

Цей вид зустрічається в районі Кабароле в південно-західній частині Уганди. Популяції є вздовж річки Мпанга, вище і нижче водоспаду. Записаний з висот від 1000 до 1300 м над рівнем моря. Цей вид росте на майже прямовисних гранітах і на скелястих схилах, серед високої трави в савані. Також зустрічається в щільних вічнозелених гірських лісах.

Загрози та охорона[ред. | ред. код]

Загрозами для виду є: будівництво малої гідроелектростанції, будівництво доріг і таборів, перетворення земель в сільськогосподарські, збір рослин, спалювання деяких районів. 10% населення у межах англ. Queen Elizabeth National Park.

Джерела[ред. | ред. код]