Eothenomys melanogaster

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Eothenomys melanogaster
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клада: Синапсиди (Synapsida)
Клас: Ссавці (Mammalia)
Ряд: Мишоподібні (Rodentia)
Родина: Хом'якові (Cricetidae)
Підродина: Щурові (Arvicolinae)
Рід: Eothenomys
Вид:
E. melanogaster
Біноміальна назва
Eothenomys melanogaster

Eothenomys melanogaster — вид мишоподібних гризунів з родини хом'якових. Його спина темно-коричнева, часто майже чорна, а черевна – сіра, іноді коричнева. Хвіст коротше тулуба. Цей вид зустрічається в соснових/рододендронових лісах.

Морфологічна характеристика[ред. | ред. код]

E. melanogaster досягає довжини голови й тулуба від 8.7 до 10.8 сантиметрів із довжиною хвоста від 2.1 до 4.2 сантиметрів. Довжина задньої лапи 15–17 міліметрів, довжина вуха 10–12 міліметрів. Тварини з популяцій Сичуані та Юньнані в середньому менші, ніж тварини зі східного Китаю. Хутро на спині темно-коричневе, іноді чорно-буре до майже чорного. Очеревина шиферно-сіра, частково з піщаним або бурим нальотом[2][3].

Поширення[ред. | ред. код]

Країни проживання: Китай, Індія, М'янма, Тайвань, Таїланд, В'єтнам. Живе на висотах від 300 до 3000 метрів. У Китаї зустрічається у помірних гірських вічнозелених лісах (сосна та рододендрон), у південних частинах ареалу він, швидше за все, пов'язаний з відкритими або культивованими ділянками поблизу краю лісу. У Південній Азії зустрічається в тропічних і субтропічних гірських, помірних лісах[4].

Спосіб життя[ред. | ред. код]

Веде підземний спосіб життя, зустрічається на лісовій підстилці[4].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Lunde, D.; Musser, G.; Molur, S. (2008). Eothenomys melanogaster. Процитовано 28.05.2009.
  2. Darrin Lunde, Andrew T. Smith: Père David's Chinese Vole. In: Andrew T. Smith, Yan Xie: A Guide to the Mammals of China. Princeton University Press, 2008, ISBN 978-0-691-09984-2, P. 224.
  3. Eothenomys melanogaster. In: Don E. Wilson, DeeAnn M. Reeder: Mammal Species of the World. A taxonomic and geographic Reference. Johns Hopkins University Press, Baltimore MD 2005, ISBN 0-8018-8221-4.
  4. а б Lunde, D., Musser, G. & Molur, S. (2016). Eothenomys melanogaster. The IUCN. Процитовано 25.08.2022. (англ.)