Epacris impressa

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Помилка Lua у Модуль:Autotaxobox у рядку 157: attempt to index a nil value.
Epacris impressa
Біологічна класифікація редагувати
Вид:
E. impressa
Біноміальна назва
Epacris impressa
Labill., 1805

Epacris impressa — вид чагарників з родини вересових. Представників цього виду в Австралії називають звичайний верес або рожевий верес.

Історія[ред. | ред. код]

Перший екземпляр був зібраний 1793 року французьким ботаніком Лабіллард'єром на Землі Ван-Дімена (нині Тасманія); рослину було описано ним у 1805 році й вона отримала назву Epacris impressa через заглибини при основі чашечки квітки.

Ботанічний опис[ред. | ред. код]

Вічнозелений чагарник шириною 30—90 см часто до 120 см, зрідка висотою до 3 м.

Стебло тонке, пряме з жорсткими гілками. Листки звужено-овальні, яскраво-зелені, відтягнуті, довжиною 8—16 мм, ростуть без черешків прямо зі стебла.

Квіти звисаючі, циліндричні, червоні, рожеві чи білі, довжиною 2 см, зібрані у тонкі, прямі, кінцеві китиці довжиною 10 см чи більше.

Плід — коробочка з дрібним насінням.

Цвітіння навесні-влітку.

Відмінний медонос.

Розповсюдження та екологія[ред. | ред. код]

Рослина трапляється у прибережних регіонах та передгір'ях від гір Маунт-Лофті у Південній Австралії, у південній частині штату Вікторія до річки Клайд, у Новому Південному Уельсі. Рослина також росте у національних парках Гремпіанс та Мала пустеля (штат Вікторія), а також на острові Тасманія.

Культура й мистецтво[ред. | ред. код]

У 1951 році Epacris impressa було прийнято як офіційну квіткову емблему штату Вікторія, рішення набрало чинності у 1958 році. У 1973 зображення рожевого вересу було додано на геральдичний щит штату.

У 1968 році була випущена серія поштових марок з зображенням рослин Австралії, рожевий верес було представлено на марці номіналом 13 центів[1].

Штат Вікторія був першим з австралійських штатів, який на офіційному рівні прийняв квіткову емблему[1].

Галерея[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Boden, Anne (1985). Common Heath: Floral Emblem of Victoria. Australian National Botanic Gardens. Архів оригіналу (http) за 14 липня 2013. Процитовано 13 липня 2011.

Посилання[ред. | ред. код]