Ephedra alata

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Ephedra alata
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Рослини (Plantae)
Клада: Судинні рослини (Tracheophyta)
Клада: Голонасінні (Gymnosperms)
Відділ: Гнетоподібні (Gnetophyta)
Клас: Гнетоподібні (Gnetopsida)
Порядок: Ефедроцвіті (Ephedrales)
Родина: Ефедрові (Ephedraceae)
Рід: Ефедра (Ephedra)
Вид:
E. alata
Біноміальна назва
Ephedra alata

Ephedra alata — вид голонасінних рослин класу гнетоподібних.

Опис[ред. | ред. код]

Цей міцний ксерофітний чагарник утворює густі угруповання[1].

Поширення, екологія[ред. | ред. код]

Країни проживання: Алжир, Чад, Єгипет, Іран, Ірак, Ізраїль, Йорданія, Ліван, Лівія, Малі, Мавританія, Марокко, Саудівська Аравія, Сомалі, Сирія, Туніс. Проживає від Північної Африки до Аравійського півострова, а також в Мавританії на висотах від 50 м до 1200 м. Знайдено на піщаному вапняному ґрунті, кам'янистому ґрунті або глинистому ґрунті в посушливих умовах часто близько ваді, або на піщаних дюнах[1].

Використання[ред. | ред. код]

Стебла більшості членів цього роду містять алкалоїд ефедрин і відіграють важливу роль в лікуванні астми та багатьох інших захворювань дихальної системи. Стебла їсть ВРХ, Camelidae і Caprinae. Стебло використовується для волокон, щоб зробити шнури, мотузки або шпагати і рослини використовуються для отримання дубильних речовин та барвників. Рослина також використовується для боротьби з ерозією в піщаних районах. Вона також переносить засолені землі[1].

Загрози та охорона[ред. | ред. код]

Рослина, як відомо, використовується як тваринна їжа, в медицині та для матеріалів, проте, невідомо, чи це викликає серйозну загрозу для виду. Насіння було зібрано і зберігається у вигляді частини проекту Насіннєвого банку тисячоліття. Ареал перетинає кілька охоронних територій[1].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в г IUCN