Онагр (тварина)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Equus hemionus onager)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Онагр

Біологічна класифікація
Домен: Ядерні (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Підтип: Черепні (Craniata)
Інфратип: Хребетні (Vertebrata)
Надклас: Щелепні (Gnathostomata)
Клас: Ссавці (Mammalia)
Інфраклас: Плацентарні (Eutheria)
Ряд: Конеподібні (Equiformes)
Родина: Коневі (Equidae)
Рід: Кінь (Equus)
Підрід: Asinus‎
Вид: Equus hemionus
Підвид: Equus hemionus onager
Equus hemionus onager
Boddaert, 1785
Посилання
Вікісховище: Equus hemionus onager
Віківиди: Equus hemionus onager
ITIS: 926181
NCBI: 221981

Она́гр[1], кулан перський (Equus hemionus onager) — підвид кулана тварин родини коневих, мешкає на кам'янистих плато, від Ірану і Сирії до північного заходу Індії.

Назва[ред. | ред. код]

Наукова назва підвиду походить від грец. ὄναγρος. Офіційно «онагр» це назва підвиду[2], але в деяких мовах слово onager може вживатися і щодо кулана взагалі. В Ірані онагр називається «ґур» (перс. گور‎, повна назва گورخر ایرانی).

Опис[ред. | ред. код]

У порівнянні з іншими азійськими підвидами, онагр менший, а шерсть світліша. На спині світло-коричнева смуга, яка більш виражена, ніж хутро піщаного кольору. На його спині є дві тонкі білі смуги. Стегна, живіт і волосся в області сідниць забарвлені в білий колір. Взимку шерсть довша і забарвлюється у сиріший колір. У цей період біле волосся на животі сильно контрастує з рештою волосся. Відмінності між жеребцями та кобилами не дуже очевидні, але огири трохи більші. Жеребці завдовжки до 2 метрів, а висота в холці — близько 150 см. Вага жеребця становить близько 250 кг[3].

Поведінка[ред. | ред. код]

Онагри — травоїдні ссавці. Харчуються травами та чагарником. Більша частина води надходить з їжею, хоча він часто подорожує за джерелами води, особливо при годуванні молоком лошат[4], але завжди залишаються в межах 30 км від найближчого джерела води.

Кобили живуть з жеребцями у невеликих табунах. Домінуючий жеребець захищає навколишні терени навколо джерел води і намагається спаровуватися з будь-якими кобилами, що підходять до водопою. Кобила після періоду вагітності, що триває близько року народжує єдине лоша, яке залишається з матір'ю перші два роки життя. Більшість народжень відбувається з квітня по вересень.

Спекотний клімат пустель робить онагра переважно активним на світанку та сутінках, коли температури менші. Онагри — одні з найшвидших наземних ссавців і може бігти з високою швидкістю до 70 км/год[5].

Ареал[ред. | ред. код]

Ареал охоплює гірські степи, напівпустелі та пустельні рівнини, посушливі луки і чагарники. Найбільша популяція онагра знаходиться у національному парку Хар-Туран. В 2003 році кілька онагерів було випущено в дику природу Саудівської Аравії, де жив колись уже вимерлий підвид Equus hemionus hemippus. У 1968 році 11 онгрів та Equus hemionus kulan були перевезені до Ізраїлю в обмін на газель гірська. Сьогодні близько 200 цих гібридів мешкають у горах Негев[en].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Онагр [Архівовано 18 листопада 2016 у Wayback Machine.] // Українська радянська енциклопедія : у 12 т. / гол. ред. М. П. Бажан ; редкол.: О. К. Антонов та ін. — 2-ге вид. — К. : Головна редакція УРЕ, 1974–1985.
  2. Asiatic Wild Ass   Equus hemionus. IUCN.org. Gland, Switzerland: IUCN/SSC Equid Specialist Group. Архів оригіналу за 20 грудня 2012.  (англ.)
  3. ADW: Equus hemionus onager: INFORMATION. Animaldiversity.org [online]. 2014 [cit. 2015-08-16]. Dostupné z: http://animaldiversity.org/accounts/Equus_hemionus_onager/ [Архівовано 14 грудня 2019 у Wayback Machine.]
  4. EDGE:: Mammal Species Information. Www.edgeofexistence.org [online]. 2015 [cit. 2015-08-16]. Dostupné z: http://www.edgeofexistence.org/mammals/species_info.php?id=14 [Архівовано 22 вересня 2010 у Wayback Machine.]
  5. Asiatic wild ass videos photos and facts. Www.arkive.org [online]. 2015 [cit. 2015-08-16]. Dostupné z: https://web.archive.org/web/20150905063709/http://www.arkive.org/asiatic-wild-ass/equus-hemionus/