Eremoplana infelix

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Eremoplana infelix
Імаго самиці
Імаго самиці
Біологічна класифікація
Домен: Ядерні (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Членистоногі (Arthropoda)
Клас: Комахи (Insecta)
Підклас: Крилаті комахи (Pterygota)
Інфраклас: Новокрилі (Neoptera)
Надряд: Тарганоподібні (Dictyoptera)
Ряд: Богомоли (Mantodea)
Родина: Rivetinidae
Підродина: Rivetininae
Триба: Ischnomantini
Рід: Eremoplana
Вид: E. infelix
Eremoplana infelix
Uvarov, 1924
Посилання
EOL: 8102263
NCBI: 627911

Eremoplana infelix — один з двох видів богомолів роду Eremoplana. Великого розміру богомоли, крила сильно вкорочені в самиць, довше за середину черевця в самців. Мешкають у сухих степах та на скелях. Поширені на Близькому Сході та в Північно-Східній Африці.

Опис[ред. | ред. код]

Великого розміру богомоли з жовтуватим тілом довжиною 7,7 см у самців, 9-12 см у самиць. Голова широка, фасеткові очі виступають, округлі. Передньогруди дуже довгі, у самиці бічний край сильно зазубрений спереду, а позаду з чорнуватими шипами. Передні тазики сильно зазубрені, з верхівковими лопатями та трьома тонкими темними перепасками. Передні стегна тонкі, звужені біля основи, з 4 дискоїдальними та 4 зовнішніми шипами, шипи з чорними верхівками. Передні гомілки з 8 зовнішніми шипами. Середні та задні ноги дуже довгі. Крила сильно вкорочені в самиць, довше за середину черевця в самців. Передні крила самців прозорі, самиць матові. У самиці на надкрилах темна перепаска на вершині, за нею ще одна бурувата, а біля основи наявна невелика пляма; вздовж заднього краю надкрила фіолетово-чорні. Задні крила самиць фіолетово-бурі, з двома білуватими плямами Черевце тендітне, трохи веретеноподібне в самиці.[1]

Спосіб життя[ред. | ред. код]

Зустрічаються на кущах у сухих місцевостях, зокрема в Йорданії мешкають на колючих рослинах Sarcopoterium spinosum[en] та лищиці арабській (Gypsophila arabica). Повільно пересуваються по рослині, полюють з засідки, переважно на прямокрилих комах. Самці непогано літають, особливо в теплі літні ночі. У неволі спостерігається статевий канібалізм. Трапляються цілорічно. Самиці відкладають яйця в жовтні-листопаді.[2]

Ареал[ред. | ред. код]

Населяє Північно-Східну Африку та Близький Схід. Ареал охоплює Єгипет, східний Судан, Ізраїль, Йорданію, Палестину, Ліван, Саудівську Аравію.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Battiston R., Picciau L., Fontana P., Marshall J. (2010). Mantids of the Euro-Mediterranean Area. WBA Books. с. 101-103. ISBN 978-88-903323-1-9. Архів оригіналу за 23 вересня 2015. Процитовано 2 січня 2019. (англ.)
  2. Abu-Dannoun, Omar; Katbeh-Bader, Ahmad (2007). Mantodea of Jordan. Zootaxa. 1617 (1): 43–56. doi:10.11646/zootaxa.1617.1.2. ISSN 1175-5334. (англ.)

Джерела[ред. | ред. код]