Папужник довгохвостий

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Erythrura prasina)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Папужник довгохвостий

Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Птахи (Aves)
Ряд: Горобцеподібні (Passeriformes)
Родина: Астрильдові (Estrildidae)
Рід: Папужник (Erythrura)
Вид: Папужник довгохвостий
Erythrura prasina
(Sparrman, 1788)
Ареал виду
Ареал виду
Підвиди

(Див. текст)

Синоніми
Loxia prasina
Посилання
Вікісховище: Erythrura prasina
Віківиди: Erythrura prasina
EOL: 913511
ITIS: 559975
МСОП: 22719699
NCBI: 194944

Папу́жник довгохвостий[2] (Erythrura prasina) — вид горобцеподібних птахів родини астрильдових (Estrildidae). Мешкає в Південно-Східній Азії. Часто утримується в неволі.

Опис[ред. | ред. код]

Довгохвостий папужник

Довжина птаха становить 12-15 см, враховуючи довгий хвіст. Дзьоб відносно великий, темно-сірий. Очі чорні. Верхня частина тіла зелена. У самців обличчя, горло і верхня частина грудей сині, живіт червоний. Чіткі межі між різними частинами оперення відсутні. У самців підвиду E. p. coelica синя поляма на грудях більша.

Самиці мають більш тьмяне забарвлення, синій колір в їх оперенні майже відсутній, нижня частина тіла у них охристо-коричнювато-сіра. Центральні стернові пера у них лише дещо видовжені, тоді як у самців мони можуть бути удвічі довшими за решту. Молоді птахи мають переважно зеленувато-сіре забарвлення, тім'я і горло у них сірі, а решта нижньої частини тіла коричнювато-біла. Дзьоб зверху темний, знизу червонувато-роговий.

Підвиди[ред. | ред. код]

Виділяють два підвиди:[3]

Поширення і екологія[ред. | ред. код]

Довгохвості папужники мешкають в М'янмі, Таїланді, Лаосі, В'єтнамі, Камбоджі, Малайзії, Індонезії і Брунеї, можливо, також на Філіппінах. Вони живуть у вологих тропічних лісах, на узліссях і галявинах та у бамбукових заростях. Зустрічаються зграйками, часто приєднуються до змішаних зграй птахів. Живляться насінням бамбуку і рису, а також інших рослин.

Сезон розмноження припадає на період линьки, який у цих птахів відбувається двічі на рік. Довгохвості папужники є моногамними птахами. На початку сезону розмноження самці приваблюють самиць, танцюючи перед ними і тримаючи в дзьобі травинку або лист. Пара птахів будує кулеподібне гніздо, яке робиться з переплетених рослинних волокон, листя і моху. В кладці від 2 до 6 округлих білуватих яєць. Інкубаційний період триває 12-14 днів. Пташенята покидають гніздо через 21 день після вилуплення, через тиждень вони стають самостійними. Вони набувають дорослого забарвлення на 6-8 місяці життя.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. BirdLife International (2016). Erythrura prasina: інформація на сайті МСОП (версія 2022.1) (англ.) 31 серпня 2022
  2. Фесенко Г. В. Вітчизняна номенклатура птахів світу. — Кривий Ріг : ДІОНАТ, 2018. — 580 с. — ISBN 978-617-7553-34-1.
  3. Gill, Frank; Donsker, David, ред. (2022). Waxbills, parrotfinches, munias, whydahs, Olive Warbler, accentors, pipits. IOC World Bird List Version 12.2. International Ornithologists' Union. Процитовано 31 серпня 2022.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Jürgen Nicolai (Hrsg.), Joachim Steinbacher (Hrsg.), Renate van den Elzen, Gerhard Hofmann: Prachtfinken – Australien, Ozeanien, Südostasien. Eugen Ulmer Verlag, Stuttgart 2001, ISBN 3-8001-3249-4.
  • Peter Clement, Alan Harris, John Davis: Finches and Sparrows. An Identification Guide. Christopher Helm, London 1993, ISBN 0-7136-8017-2.