Euchilichthys

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Euchilichthys
Euchilichthys sp.
Euchilichthys sp.
Біологічна класифікація
Домен: Ядерні (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Підцарство: Справжні багатоклітинні (Eumetazoa)
Тип: Хордові (Chordata)
Підтип: Черепні (Craniata)
Надклас: Щелепні (Gnathostomata)
Клас: Променепері (Actinopterygii)
Підклас: Новопері (Neopterygii)
Інфраклас: Костисті риби (Teleostei)
Надряд: Остаріофізи (Ostariophysi)
Ряд: Сомоподібні (Siluriformes)
Родина: Пір'явусі соми (Mochokidae)
Рід: Euchilichthys
Boulenger, 1900
Посилання
Вікісховище: Euchilichthys
Віківиди: Euchilichthys

Euchilichthys (Евхіліхт) — рід риб родини Пір'явусі соми ряду сомоподібні. Має 5 видів. Наукова назва походить від грецьких слів eu, тобто «гарний», «добрий», cheilos — «губа», ichthys — «риба».

Опис[ред. | ред. код]

Загальна довжина представників цього роду коливається від 9,7 до 25 см. Зовнішністю схожі на сомів роду Chiloglanis. Голова доволі широка, сплощена зверху. Морда загострена. Очі невеликі, розташовані з боків у верхній частині голови. Губи з дрібними сосочками. Верхня губа більша за нижню. Рот являє собою велику й потужну присоску, що охоплює губи та вусики. Тулуб осадкуватий і подовжений. Спинний плавець невеличкий, помірно високий, з розгалуженими променями. Жировий плавець короткий, товстий. Грудні плавці добре розвинені, видовжені. Черевні плавці маленькі. Анальний плавець значно більше за черевні плавці. Хвостовий плавець великий, розрізаний, з довгими кінцями.

Забарвлення коричневе або чорне з більш світлими смугами на хвостовому стеблі. У передній частині тулуб вкрито численними чорними цятками.

Спосіб життя[ред. | ред. код]

Це демерсальні риби. Зустрічаються у швидких річках з кам'янистим ґрунтом. На швидкій течії цим сомам допомагає утриматися їхній рот-присоска. Вдень ховаються серед каміння та в печерках. Активні вночі. Живляться дрібними безхребетними і водоростями.

Розповсюдження[ред. | ред. код]

Мешкають у басейні річки Конго.

Види[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

  • Gosse, J.-P., 1986. Mochokidae. p. 105—152. In J. Daget, J.-P. Gosse and D.F.E. Thys van den Audenaerde (eds.) Check-list of the freshwater fishes of Africa (CLOFFA). ISNB, Brussels, MRAC, Tervuren; and ORSTOM, Paris. Vol. 2.
  • Nelson, Joseph S. (2006). Fishes of the World. John Wiley & Sons, Inc. ISBN 0-471-25031-7.