Акула світлохвоста

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Euprotomicroides zantedeschia)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Акула світлохвоста
Біологічна класифікація
Царство: Тварини (Animalia)
Підцарство: Справжні багатоклітинні (Eumetazoa)
Тип: Хордові (Chordata)
Підтип: Черепні (Craniata)
Надклас: Щелепні (Gnathostomata)
Клас: Хрящові риби (Chondrichthyes)
Підклас: Пластинозяброві (Elasmobranchii)
Надряд: Акули (Selachimorpha)
Ряд: Катраноподібні (Squaliformes)
Родина: Змієподібні акули (Dalatiidae)
Рід: Euprotomicroides
Hulley & Penrith, 1966
Вид: Акула світлохвоста
Euprotomicroides zantedeschia
Hulley & Penrith, 1966

Посилання
Вікісховище: Euprotomicroides zantedeschia
Віківиди: Euprotomicroides zantedeschia
ITIS: 160768
МСОП: 44603

Акула світлохвоста (Euprotomicroides zantedeschia) — єдиний вид роду Euprotomicroides родини змієподібні акули. Інша назва «задньоліхтарна акула».

Опис[ред. | ред. код]

Загальна довжина досягає 60 см. Голова відносно велика. Морда довга та округла. Очі великі, округлі, флуорисцентні, світяться зеленим світлом. За очима присутні великі бризкальця. Губи товсті, бахрімчаті. На верхній щелепі 29 дрібних голчастих зубів, на нижній — 34 великих трикутних зуба, що щільно сидять, утворюючи безперервну пилчасту та дуже гостру ріжучу поверхню. У неї 5 пар зябрових щілин, які збільшуються у довжину від 1 до 5. Тулуб щільний, подовжений, стиснутий з боків. Шкіра з дрібними зубчиками, що не перетинають одна одною. Грудні плавці добре розвинені. Акула ними здійснює часті рухи на кшталт пташки колібрі. Має 2 округлих спинних плавця. Перший більше за другий. В області клоаки присутнє особливий мішечок з блакитною рідиною, що світиться. Цю рідину виробляє сама акула. Мішечок утворюється численними сосочками та складками шкіри. Окремі частини тіла здатні світитися у темряві. Анальний плавець відсутній. Хвостовий плавець асиметричний, верхня лопать більше за нижню.

Забарвлення спини темно-коричнева поступово темнішає, на череві — майже чорна. З боків є світлі плями, кінчики плавців також світлі.

Спосіб життя[ред. | ред. код]

Є глибоководною рибою, тримається на глибині 190—641 м. Активна вночі. Вдень підіймається з глибин ближчі до поверхні. Вигризає у великих риб та морських тварин великі шматки м'яса.

Це яйцеживородна акула. Стосовно парування та розмноження немає достатніх відомостей.

Розповсюдження[ред. | ред. код]

Мешкає в Атлантичному океані — біля узбережжя ПАР (Африка) та Уругваю.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Burgess, G.H. (2006). Euprotomicroides zantedeschia. 2006. IUCN Red List of Threatened Species. IUCN 2006. www.iucnredlist.org. Retrieved on June 20, 2009.