F.R.A.M

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
F.R.A.M
Основна інформація
Жанр етно-рок
Роки 2008 - дотепер
Країна Україна Україна
Місто Киів
Мова російська, українська
Тематика середньовіччя
Лейбл Перехрестя-Рекордс, Pushkin-Records
Склад Олексій Шкуропатський, Ерланд Сиволапов, Віра Бренер, Микола Турунен
framband.com

F.R.A.M — музичний етно-рок колектив із Києва.

Має три окремих програми російською та українською мовами, а також інструментальну для середньовічної дискотеки та підзвучки усіляких тематичних шоу.[1]

Також виконує волинкові кавер-версії пісень популярних гуртів.[2]

Дали безліч клубних та фестивальних концертів в Україні, Польщі, Росії та Білорусі, та співпрацювали з музикантами світового рівня.[3]

Історія[ред. | ред. код]

Колектив взяв собі назву від слова «fram» — це був клич вікінгів, який означав «вперед». Так само називався славний корабель, на якому плавали мандрівники — підкорювачі Північного і Південного полюсів. Цей корабель був сконструйований спеціально для дослідження полярних областей. Їх музика несе в собі частинку північної суворості. І за цією аналогією з північною естетикою назвали колектив на честь цього корабля.

Українська mittelalter-rock група, на творчість якої вплинула сучасна німецька сцена (In Extremo, Subway to Sally, Tanzwut, Letzte Instanz), а також російські команди — Оргия Праведников і Дартс.

Група F.R.A.M. утворилася в 2008 році на базі акустичного дуету Олексія «Clover» Шкуропатського (ex-Cloverband, ex-Амарок), який грав на шалмеї, і волинщика Антона «Кая» Корольова. Дует часто міняв назви, не мав твердого творчого вектора і репетиції його носили несистематичний характер, але в основі його репертуару вже лежав матеріал, з якого виросла мелодика F.R.A.M. Перший склад гурту був таким: Олексій Шкуропатський — вокал, шалмей, волинка; Антон Корольов — волинка, і Наталія Гриценко (Absurd Inspirations), яка покинула колектив після першого виступу, — скрипка, програмування. Пізніше приєднується гітарист Олександр «Ерік» Волошин (Crazy Juliet, Angel: Cry), а місце вокаліста до липня 2009 року зайняв Максим «Ксодар» Грубер.[4]

Гурт дає зі змінним успіхом концерти в київських клубах, часто змінює склад.

В кінці листопада — початку грудня 2009 року F.R.A.M. на студіях Home-records і Pushkin-Records в Києві, записує дебютний альбом під назвою «Двері Квітня». На альбомі в якості запрошених музикантів фігурують учасники групи Чорна Перлина.

По завершенню роботи над альбомом групу залишають барабанщик Sad Maniac, гітарист Олександр «Ерік» Волошин і вокаліст Максим Грубер. А сам альбом, виданий Перехрестя-Рекордс, виходить в травні 2010 року.

Уже в новому році колектив залишає бас-гітарист Олег Неверов, що теж брав участь у записі альбому і чудово відіграв зимово-весняні концерти.

За час свого існування гурт виступив на різного ступеня масштабності готичних, історичних і рок-фестивалях України, таких як «Діти Ночі», «Битва Націй», «Археологія», «Стародавній Меджибіж», дала безліч локальних концертів, ділила сцену з такими виконавцями, як Otto Dix, Шмели, Сергій Калугін, Grimfaith, Inferno, Idol, Alice in Wonderland і Тінь Сонця.

Найкращий український гурт 2011 року за версією журналу Gothica.

Ведеться студійне співробітництво з такими групами, як Natural Spirit і Cruachan.

Склад[ред. | ред. код]

  • Олексій Шкуропатській — менеджер, волинка
  • Ерланд Сиволапов — ударні, перкусія
  • Віра Бренер — вокал
  • Микола Турунен — ​​гітара, бек-вокал

Дискографія[ред. | ред. код]

  • (2012) Ride On (Single)
  • (2010) Повернення Додому (Single)
  • (2010) Двері квітня
  • (2014 року) Keep calm and blow your bagpipe / Волинка і рок-н-рол

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Архівована копія. Архів оригіналу за 12 червня 2018. Процитовано 8 червня 2018.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)
  2. Архівована копія. Архів оригіналу за 12 червня 2018. Процитовано 8 червня 2018.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)
  3. Архівована копія. Архів оригіналу за 12 червня 2018. Процитовано 8 червня 2018.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)
  4. Архівована копія. Архів оригіналу за 4 січня 2017. Процитовано 8 червня 2018.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)