FAPDS

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

FAPDS (англ. Frangible Armour Piercing Discarding Sabot — укр. бронебійний підкаліберний з крихким осердям) — різновид підкаліберного снаряда з відокремлюваним піддоном ударний елемент якого повністю або частково руйнується при зіткненні з перешкодою. Він має поєднати переваги зовнішньої балістики підкаліберного снаряда (висока швидкість, настильна траєкторія) з ефективнішою дією фугасного снаряда.

Такі снаряди ефективні при застосуванні проти повітряних цілей або неброньованої та легкоброньованої наземної техніки, живої сили в легких укриттях.

Висока, порівняно з повнокаліберним снарядом, швидкість польоту призводить до скорочення часу в польоті та збільшує імовірність ураження цілі.

Натомість крихке осердя при зіткненні з неброньованою або легкоброньованою перепоною (обшивка літального апарату, кладка цегли, тощо) починає частково руйнуватись на уламки, які після подолання першої перешкоди починають розлітатись в боки та завдавати ураження об'єктам, що знаходяться за перешкодою.

Наприклад, снаряди 35 × 228 мм PMD 055 виробництва компанії Oerlikon (для зенітних артилерійських установок сімейства Oerlikon GDF) мають параметри зовнішньої балістики аналогічні бронебійному підкаліберному снаряду з трасером, а дія за обшивкою літального апарату подібна дії фугасного снаряда виробництва тієї ж фірми, але глибше в середині літака[1].

Посилання[ред. | ред. код]

  • Keij, T. (1993). Description and Validation of an Improved Frangible Armour Piercing Munition Model (Звіт).
  • Allan Buckley (2005). Oerlikon Oerlikon Ammunition Ammunition for New Defense Defense Environment (PDF).
  • Oerlikon Brochure on 35 x 228mm Ammunition, 1994. International Ammunition Association. квітень 2017.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. 35 × 228 mm Oerlikon ammunition. Jane's Ammunition Handbook. Jane's. 2002.