Метеликові

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Faboideae)
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Метеликові
Vicia sativa — типовий вид
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Рослини (Plantae)
Клада: Судинні рослини (Tracheophyta)
Клада: Покритонасінні (Angiosperms)
Клада: Евдикоти (Eudicots)
Клада: Розиди (Rosids)
Порядок: Бобовоцвіті (Fabales)
Родина: Бобові (Fabaceae)
Підродина: Метеликові (Faboideae)
Rudd
Триби
Мапа поширення метеликових
Вікісховище: Faboideae

Мете́ликові[1] (Faboideae або Papilionoideae) — підродина бобових рослин. Виділення в окрему родину метеликових досі залишається дискусійним. Кількість видів — 12–18 тис.

Опис[ред. | ред. код]

Основна відмінність підродини — квітки «метеликового типу», неправильні двобічно симетричні квітки з 5-дольною необпадаючою чашечкою, 5-пелюстковим віночком, 10 тичинок і маточка; пелюстки квітки, що цілком розпустилася, схожі формою на метелика, звідки і походить назва підродини (найкращі приклади — горох і запашний горошок). З іншого боку, та ж квітка уподібнюється човну; найбільша непарна пелюстка отримала назву вітрила (vexillum), наступна — пара однакових і вужчих пелюсток, симетрично розташованих, це — крильця (alae), або весла; нарешті, ще дві рівні пелюстки зрослися уздовж свого нижнього краю, утворивши човник (carina); у човнику лежать маточка і тичинки, з яких у більшості видів одна вільна, а дев'ять зрослися своїми нитками (до різної висоти у різних родів і видів) в одну загальну пластинку, що облягає маточку.

Листя переважно складне і найчастіше перисте або лапчасте (конюшина, люпин), від однієї до 20 і більше пар листочків; вельми характерні для метеликових прилисники, властиві більшості видів, іноді вони перевершують розмірами самі листочки (у гороху, вязела і багатьох інших); вельми часті теж і вусики, як прості, так і гіллясті, закінчуючи собою черешки складного листя.

Плід — переважно типовий біб.

Метеликові представлені деревами, дерев'янистими ліанами, травами, напівчагарниками і чагарниками.

Серед метеликових багато господарсько-цінних рослин.

Роди[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Бобові. Українська радянська енциклопедія : у 12 т. / гол. ред. М. П. Бажан ; редкол.: О. К. Антонов та ін. — 2-ге вид. — К. : Головна редакція УРЕ, 1974–1985.. Архів оригіналу за 25 листопада 2016. Процитовано 18.01.2018.

Посилання[ред. | ред. код]