Fear Of A Blank Planet

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Fear Of A Blank Planet
Автор обкладинки Lasse Hoile
Студійний альбом
Виконавець Porcupine Tree
Дата випуску 16 квітня 2007 (Європа)
24 квітня 2007 (США)
25 квітня 2007 (Японія)
1 травня 2007 (Канада)
Записаний жовтеньгрудень 2006
Жанр Прогресивний рок, прогресивний метал
Тривалість 50:48
Мова Англійська
Студія звукозапису No Man's Land, Bourne Place, New Rising, The Artillery, Nightspace, Mark Angelo, Red Room Recorders, DGM; струнний оркестр записано на Angel Studio[1]
Лейбл Roadrunner (Європа)
Atlantic (США)
Продюсер Porcupine Tree
Хронологія Porcupine Tree
Попередній
←
Deadwing
(2005)
The Incident
(2009)
Наступний
→

Fear Of A Blank Planet — дев'ятий студійний альбом англійського гурту прогресивного року Porcupine Tree. Виданий в Європі (лейбл Roadrunner Records) 16 квітня 2007 року; у США (Atlantic Records) 24 квітня 2007 року; в Японії (WHD) 25 квітня 2007 року та у Канаді (WEA/Music Group Warner) 1 травня 2007 року.

Створення та запис[ред. | ред. код]

Стівен Вілсон розпочав роботу над створенням альбому на початку 2006 року у Тель-Авіві, де він записував другий альбом гурту Blackfield. Одна з перших пісень, яку Вілсон написав для альбому у цей період, називалася Always Recurring, але залишилася нереалізованою. Згодом музикант переробив текст і музику цієї пісні, і вона увійшла до альбому Fear Of A Blank Planet під назвою What Happens Now?. Крім того, Річард Барбієрі написав більшу частину музики до пісні My Ashes, композицію Cheating The Polygraph спільно створили Гевін Харрісон та Вілсон, а такі пісні, як Way Out Of Here, What Happens Now? і Nil Recurring стали колективною роботою усього гурту. Після завершення запису альбому гурту Blackfield у червні Вілсон повернувся до Лондона і приєднався до решти учасників Porcupine Tree для роботи над новим матеріалом.

Під час сесій у студії впродовж липня — серпня 2006 року було записано велику кількість пісенних демо-версій, з яких тільки шість відібрали для запису нового альбому[2]. У серпні того ж року вийшов перший концертний DVD-альбом гурту під назвою Arriving Somewhere.... Для підтримки альбому у вересні — листопаді було організовано короткотривалі гастролі, під час яких пісні, відібрані для наступного альбому, виконувались у першій половині виступу[3]. У жовтні Porcupine Tree розпочали запис нового альбому, вирішивши вилучити зі списку пісню Cheating The Polygraph, яка, на погляд музикантів, була слабшою порівняно з іншими п'ятьма. Натомість було створено нову композицію Way Out Of Here, яка й увійшла до альбому. Пісня Way Out Of Here стала єдиною спільною роботою усього гурту на альбомі. Для її запису музиканти запросили гітариста гурту King Crimson Роберта Фріппа, який наповнив канву композиції звуковими пейзажами (англ. soundscape)[4]. Крім того, Фріпп виконав партію соло-гітари в інструментальному треку Nil Recurring, який не увійшов до альбому, але згодом побачив світ на міні-альбомі під тією ж назвою разом з вилученою композицією Cheating The Polygraph[5]. Одного разу, під час запису альбому, Вілсон прочитав у часописі Classic Rock інтерв'ю гітариста гурту Rush Алекса Лайфсона (Alex Lifeson), в якому він розповів, що є великим фаном Porcupine Tree. Вілсон негайно сконтактувався з музикантом і запросив його взяти участь у запису. Лайфсон шанобливо погодився, і Вілсон написав частину композиції Anesthetize спеціально для соло-гітари Лайфсона. Ця сольна партія була записана гітаристом у своїй власній студії і відіслана Вілсону. Запис альбому завершено у грудні 2006 року[2], а у січні 2007 року було оголошено назву альбому Fear Of A Blank Planet[6].

Концепція[ред. | ред. код]

Концепція альбому навіяна романом Брета Істона Елліса (Bret Easton Ellis) 2005 року Місячний парк (Lunar Park)[7], а його назва натякає на альбом гурту стилю хіп-хоп Public Enemy Fear Of A Black Planet. Обидва твори відображають специфіку загальновідомих конфліктів, що хвилюють світову спільноту у певний час. Так, Вілсон зазначає, що "міжрасові відносини, які були головною проблемою серед молоді у період виходу альбому Public Enemy, у 21-у сторіччі замінили загальна поверховість, нудьга та інтроверсія[8].

Розповідь у романі Брета Елліса ведеться від імені батька, який носить ім'я автора роману, в той час як альбом в цілому відображає точку зору його сина, одинадцятилітнього хлопця на ім'я Роббі[9]. Багато текстів з альбому Fear Of A Blank Planet запозичено безпосередньо з роману, зокрема, лірика пісні My Ashes, що тісно пов'язана з останнім розділом, в якому описується розвіювання праху батька Брета і спогади про його життя. У загальному тексти пісень альбому розповідають про такі розповсюджені на початку 21-го сторіччя проблеми суспільного життя, особливо серед молоді, як біполярні розлади; синдром порушення активності та уваги; ескапізм внаслідок вживання наркотиків; алієнація[10]; почуття беззмістовності, яке є продуктом інформаційного перевантаження засобами масової інформації. Вілсон так описав головного героя цієї історії:

«... це невиліковно нудьгуюча дитина, віком 10 – 15 років, яка проводить увесь світловий день у своїй спальні із закритими шторами, граючи на PlayStation, слухаючи iPod, набираючи текстові повідомлення своїм друзям на мобільному телефоні, переглядаючи непристойні сторінки в Інтернеті, завантажуючи музику, фільми, новини, насильство ...»[11].

Між піснями альбому Fear Of A Blank Planet існує не тільки розповідний зв'язок, але й музичний: кожен трек плавно переходить у наступний, що створює єдину п'ятдесятихвилинну композицію[12]. Вілсон розповідав, що ідея створення альбому полягає в тому, щоб його можна було слухати на одному диханні за одним заходом, на відміну від альбомів деяких інших гуртів, що записують дуже довгі композиції, які не підтримують увагу слухача[11]. Він описав Fear Of A Blank Planet як данину поваги до записів 70-х років, у яких помірної довжини композиції допомагали слухачеві фокусуватися на них:

«Була сильна ідея... використати задум записів гуртів 70-х років, коли маєте дві сторони вінілу і можете скласти частини музики, яка звучить близько 50 хвилин, лунає у неперервному режимі і стосується тієї ж теми, і намагається певною мірою занурити вас у тогочасний світ. Це завжди було шляхом Porcupine Tree, але ми безумовно піднялися на новий рівень»[13]

.

Просування альбому та гастрольні турне[ред. | ред. код]

Кілька днів після завершення мікшування та зведення альбому Стівен Вілсон представив альбомну версію у 5.1-канальному об'ємному звучанні на двох попередніх прослуховуваннях (т. зв. listening party) у нью-йоркській студії Legacy Studios[14] та лондонській Abbey Road[6], де також було оголошено остаточний варіант трек-листа Fear Of A Blank Planet. Крім того, 14 квітня відбулось третє попереднє прослуховування альбому, правда без присутності Стівена Вілсона, у клубі Phoenix у Брисбені, організоване OzProg.com разом з лейблом Roadrunner Records[15].

Річард Барбієрі під час виступу Porcupine Tree у Кракові, Польща, 2007 рік

Попурі з треків альбому було представлено на сайті MySpace та мікросайті Fear Of A Blank Planet 21 лютого. Згодом, 6 березня, заголовний трек було видано US iTunes Store як бонус-трек до Blackfield II, другого альбому проекту Вілсона Blackfield. 12 квітня компакт-диск вийшов у деяких країнах Європи за чотири дні до призначеного терміну і незабаром альбом просочився в інтернет[4]. 4 червня пісня Sentimental стала піснею дня на національному громадському радіо (NPR) у США[16]. 6 серпня 2007 року Porcupine Tree анонсували на своєму сайті новий міні-альбом під назвою Nil Recurring, який вийшов 17 вересня цього ж року і включав чотири треки, тривалістю менше 30 хвилин. Пісня My Ashes прозвучала у 81-й серії американського телевізійного серіалу The Shield, яка вийшла в ефір 7 жовтня 2008 року[17]. 18 квітня 2007 року, через два дні після європейського видання альбому, група вирушила у велике гастрольне турне, розписане до кінця року, з невеликою перервою в серпні та вересні.

Стівен Вілсон виступає з Porcupine Tree на стадіоні ``Arena``, Познань, Польща, 28 листопада 2007 року

Впродовж турне гурт виступив на багатьох відомих музичних фестивалях, як-от Hurricane Festival і Southside Festival у Німеччині, Download Festival у Донінгтон Парку, Voodoo Music Experience у Новому Орлеані і Ilosaarirock у Фінляндії (перший виступ у цій країні); радіотрансляція виступу у Фінляндії згодом, у березні 2009 року, було видано як концертний альбом під назвою Ilosaarirock. Під час гастролей в Європі Porcupine Tree супроводжували такі гурти, як Pure Reason Revolution[18], Amplifier[19] і Absynthe Minded[20], а у США — гурт 3[21]. Гурт альтернативного року Anathema супроводжував гастролі в Європі з листопада 2007 року[22]. Всього впродовж турне 2007 року відбулось 92 виступи. Гастролі продовжились у квітні 2008 року першим виступом в Австралії 25 і 27 квітня (Мельбурн, Сідней та Брисбен). Восени цього ж року, під час виступів 15-16 жовтня у Тілбурзі, Нідерланди, було відзнято відеофільм, який згодом вийшов як концертний DVD під назвою Anesthetize (2010).

Критичні відгуки[ред. | ред. код]

Професійні огляди
Оцінки оглядів
Джерело Рейтинг
AllMusic 4.5/5 зірок[23]
Aquarian Weekly A+[12]
BBC (сприятлива)[24]
Classic Rock (9/10)[25]
Decibel (сприятлива)[26]
Drowned in Sound (9/10)[27]
IGN (8.7/10)[28]
Mojo 4/5 зірок[29]
The Phoenix (favourable)[30]
PopMatters 8/10 зірок[31]
Sputnikmusic 4.5/5 зірок[32]
Ultimate Guitar 9.4/10[33]

Альбом став комерційно успішним, перевищивши рівень продажу попереднього альбому Deadwing, і досягнув 59 місця серед найкращих 100 альбомів журналу Billboard 200, а також увійшов до чартів Великої Британії, Німеччини, Нідерландів, Італії, Фінляндії, Норвегії, Швеції та Польщі. Спеціальне обмежене видання альбому (10 тисяч екземплярів) було продано впродовж одного дня[34], а всього світовий продаж сягнув 250 тис. екземплярів[35].

Місця у чартах[ред. | ред. код]

Чарт Найвище
місце
US Billboard 200[36] 59
Billboard Top Internet Albums[37] 3
Billboard Top Rock Albums[36] 17
Велика Британія[38] 31
Німеччина[39] 21
Італія 34
Нідерланди[40] 13
Норвегія[41] 34
Фінляндія[42] 16
Польща[43] 16
Франція[44] 70
Швеція[45] 38
Швейцарія[46] 41

Нагороди і номінації[ред. | ред. код]

Fear Of A Blank Planet вдруге отримав нагороду «Альбом року» часопису Classic Rock[47] (раніше такою ж нагородою був відзначений альбом 2005 року ``Deadwing``[48]. Також альбом досягнув 14 місця серед найкращих 20 альбомів 2007 року інтернет-журналу Metal Storm[49]. 12 грудня цього ж року альбом був номінований на Grammy Award for Best Surround Sound Album (нагорода Греммі за найкращий альбом об'ємного звучання)[50]. Альбом був визнаний найкращим альбомом 2007 року читачами сайту Dutch Progressive Rock Page[51].

Трек-лист[ред. | ред. код]

Автор музики і слів Steven Wilson, крім окремо позначених. 

#НазваТривалість
1.«Fear Of A Blank Planet»7:28
2.«My Ashes» (Музика: Wilson/Richard Barbieri)5:07
3.«Anesthetize» (вкл. Alex Lifeson з Rush)17:42
4.«Sentimental»5:26
5.«Way Out Of Here» (Музика: Barbieri/Colin Edwin/Gavin Harrison/Wilson) (вкл.Robert Fripp з King Crimson)7:37
6.«Sleep Together»7:28
Спеціальне видання

Додатково до оригінального видання вийшло спеціальне дводискове видання з 5.1-канальним об'ємним звучанням та 40-сторінковим буклетом[34][52].

Видання на вінілі

Видання на двох LP з дещо зміненим трек-листом[53], який включав пісні з міні-альбому Nil Recurring.

1-а сторона
  1. Fear Of A Blank Planet — 7:28
  2. My Ashes (Wilson — Barbieri) — 5:07
  3. Cheating The Polygraph (Harrison/Wilson)– 7:10
2-а сторона
  1. Anesthetize — 17:46
3-я сторона
  1. Sentimental — 5:26
  2. Way Out Of Here (Wilson/Barbieri/Edwin/Harrison) — 7:37
  3. Sleep Together — 7:28
4-а сторона
  1. Nil Recurring (Harrison/Edwin/Barbieri/Wilson)– 6:08
  2. Normal — 7:09
  3. What Happens Now? (Wilson, Barbieri, Edwin, Harrison) — 8:23
Видання на DVD-A

Номіноване на нагороду Греммі спеціальне лімітоване видання в 5.1-канальному об'ємному звучанні, у тому числі всіх пісень з міні-альбому Nil Recurring, вийшло на власному лейблі гурту Transmission. Диск також містив три відеофільми режисера Лассе Хойле (Lasse Hoile).

Аудіо
  1. Fear Of A Blank Planet — 7:28
  2. My Ashes — 5:07
  3. Anesthetize — 17:46
  4. Sentimental — 5:26
  5. Way Out Of Here — 7:37
  6. Sleep Together — 7:28
  7. Nil Recurring (версія 5.1) — 6:08
  8. Normal (версія 5.1) — 7:09
  9. Cheating The Polygraph (версія 5.1) — 7:10
  10. What Happens Now? (версія 5.1) — 8:23
Відео
  1. Blank Planet (короткометражний фільм) — 5:03
  2. Fear Of A Blank Planet (нецензурована відеоверсія) — 4:56
  3. Anesthetize (концертний фільм) — 17:13

Учасники запису[ред. | ред. код]

Основний склад гурту
Запрошені музиканти
  • Алекс Лайфсон (Alex Lifeson) — соло-гітара на Anesthetize
  • Роберт Фріпп (Robert Fripp) — звукові пейзажі на Way Out of Here
  • Джон Веслі (John Wesley) — бек-вокал
  • Оркестр — Лондонський сесійний оркестр (London Session Orchestra)
  • Dave Stewart — аранжування струнних
Технічний персонал

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Fear Of A Blank Planet на discogs.com. Архів оригіналу за 9 листопада 2016. Процитовано 21 жовтня 2016. 
  2. а б Wilson, Steve (July 2007). ProgressiveWorld.net. Архів оригіналу за 26 червня 2020. Процитовано 20 жовтня 2016. 
  3. Shore Fire - Press Release. 17 жовтня 2006. Архів оригіналу за 3 жовтня 2016. Процитовано 20 жовтня 2016. 
  4. а б Interview with Steven Wilson at Caerllysi Music. 20 квітня 2007. Архів оригіналу за 28 вересня 2007. Процитовано 20 жовтня 2016. 
  5. Robert Fripp's Diary. 12 січня 2007. Архів оригіналу за 27 вересня 2007. Процитовано 20 жовтня 2016. 
  6. а б News: Porcupine Tree Unveil Fear Of A Blank Planet in NYC!. Sea of Tranquility. Архів оригіналу за 10 січня 2011. Процитовано 20 жовтня 2016. 
  7. Laird, Tam (20 April 2007). Interview with Steve Wilson in Preston 53 Degrees venue. Caerllysi Music. Архів оригіналу за 28 вересень 2007. Процитовано 20 жовтня 2016. 
  8. Kelley, Joey (April 2007). Interview with Steven Wilson at ProgArchives Forum. Архів оригіналу за 1 січня 2007. Процитовано 20 жовтня 2016. 
  9. MusicPlayers.com: Features > Guitars > Steven Wilson. Архів оригіналу за 7 грудня 2020. Процитовано 20 жовтня 2016. 
  10. Haster, Marcel (6 липня 2007). porcupine tree. ProgressiveWorld.net. Архів оригіналу за 26 червня 2020. Процитовано 20 жовтня 2016. 
  11. а б Steven Wilson interview in Revolver Mag. May 2007. Архів оригіналу за 9 серпня 2014. Процитовано 20 жовтня 2016. 
  12. а б J. J. Koczan. Porcupine Tree - Fear Of A Blank Planet. The Aquarian Weekly. Архів оригіналу за 16 травня 2016. Процитовано 20 жовтня 2016. 
  13. MTV News. Архів оригіналу за 25 квітня 2010. Процитовано 20 жовтня 2016. 
  14. The Suite 16: Talking in 'Fear Of A Blank Planet'. Shorefire. Архів оригіналу за 8 лютого 2007. Процитовано 20 жовтня 2016. 
  15. New Porcupine Tree album listening party in Brisbane. fasterlouder.junkee.com. FasterLouder. 10 квітня 2007. Архів оригіналу за 6 жовтня 2016. Процитовано 20 жовтня 2016. 
  16. Progressive Rock Gets Mordantly Witty : NPR Music. 4 червня 2007. Архів оригіналу за 3 березня 2016. Процитовано 20 жовтня 2016. 
  17. YouTube - The Shield Season 7 Ep6 Part 5/5. 9 жовтня 2008. Архів оригіналу за 19 січня 2016. Процитовано 20 жовтня 2016. 
  18. 0 6 / 2 6 / 2 0 0 7 - EINDHOVEN, HOLLAND @ Effenaar. Creators of the Mastertapes. Архів оригіналу за 8 квітня 2008. Процитовано 20 жовтня 2016. 
  19. 0 4 / 2 0 / 2 0 0 7 - PRESTON, ENGLAND @ 53 Degrees. Creators of the Mastertapes. Архів оригіналу за 8 квітня 2008. Процитовано 20 жовтня 2016. 
  20. 0 6 / 2 2 / 2 0 0 7 - COLOGNE, GERMANY @ E-Werk. Creators of the Mastertapes. Архів оригіналу за 8 квітня 2008. Процитовано 20 жовтня 2016. 
  21. 0 5 / 0 8 / 2 0 0 7 - SEATTLE, USA @ Showbox. Creators of the Mastertapes. Архів оригіналу за 8 квітня 2008. Процитовано 20 жовтня 2016. 
  22. Anathema: Tour With Porcupine Tree & New About The New Album. Metalstorm.ee. Архів оригіналу за 7 грудня 2008. Процитовано 20 жовтня 2016. 
  23. Allmusic
  24. Smith, Sid. Porcupine Tree Fear Of A Blank Planet Review. BBC. Архів оригіналу за 19 січня 2016. Процитовано 20 жовтня 2016. 
  25. Classic Rock. Архів оригіналу за 5 березня 2007. Процитовано 21 жовтня 2016. 
  26. Decibel. Архів оригіналу за 3 травня 2007. Процитовано 21 жовтня 2016. 
  27. Drowned in Sound. Архів оригіналу за 30 квітень 2007. Процитовано 21 жовтень 2016. 
  28. IGN. Архів оригіналу за 30 квітень 2007. Процитовано 21 жовтень 2016. 
  29. Metacritic. Архів оригіналу за 23 березня 2010. Процитовано 21 жовтня 2016. 
  30. The Phoenix. Архів оригіналу за 5 травня 2007. Процитовано 21 жовтня 2016. 
  31. PopMatters. Архів оригіналу за 6 липня 2008. Процитовано 21 жовтня 2016. 
  32. Sputnikmusic
  33. Fear Of A Blank Planet Review. Ultimate Guitar. Архів оригіналу за 25 листопада 2015. Процитовано 20 жовтня 2016.  {{cite web}}: |first1= з пропущеним |last1= (довідка)
  34. а б Shore Fire - Press Release. 4 травня 2007. Архів оригіналу за 9 березня 2016. Процитовано 20 жовтня 2016. 
  35. Porcupine Tree, Burningshed. Архів оригіналу за 5 березня 2016. Процитовано 21 жовтня 2016. 
  36. а б Fear Of A Blank Planet - Porcupine Tree. www.billboard.com. Процитовано 20 жовтня 2016. 
  37. Billboard.com — Top Internet Albums — Fear Of A Blank Planet. Billboard.com. Архів оригіналу за 29 вересня 2007. Процитовано 20 жовтня 2016. 
  38. Porcupine Tree - Fear Of A Blank Planet - Music Charts. αCharts.us. Архів оригіналу за 27 вересня 2011. Процитовано 20 жовтня 2016. 
  39. Porcupine Tree - Fear Of A Blank Planet - Music Charts. αCharts.us. Архів оригіналу за 27 вересня 2011. Процитовано 20 жовтня 2016. 
  40. Porcupine Tree - Fear Of A Blank Planet - dutchcharts.com. dutchcharts.com. Архів оригіналу за 3 серпня 2016. Процитовано 20 жовтня 2016. 
  41. Porcupine Tree - Fear Of A Blank Planet - norwegiancharts.com. norwegiancharts.com. Архів оригіналу за 22 жовтня 2016. Процитовано 20 жовтня 2016. 
  42. Porcupine Tree - Fear Of A Blank Planet - finnishcharts.com. finnishcharts.com. Архів оригіналу за 22 жовтня 2016. Процитовано 20 жовтня 2016. 
  43. Porcupine Tree - Fear Of A Blank Planet - OLiS. ZPAV. Архів оригіналу за 19 вересня 2019. Процитовано 20 жовтня 2016. 
  44. Porcupine Tree - Fear Of A Blank Planet - lescharts.com. lescharts.com. Архів оригіналу за 22 жовтня 2016. Процитовано 20 жовтня 2016. 
  45. Porcupine Tree - Fear Of A Blank Planet - swedishcharts.com. swedishcharts.com. Архів оригіналу за 22 жовтня 2016. Процитовано 20 жовтня 2016. 
  46. Porcupine Tree - Fear Of A Blank Planet - swisscharts.com. swisscharts.com. Архів оригіналу за 23 вересня 2013. Процитовано 20 жовтня 2016. 
  47. Classic Rock - Oh, what a night!. 6 листопада 2007. Архів оригіналу за 14 грудня 2007. Процитовано 20 жовтня 2016. 
  48. Steven Wilson -The Complete Discography (6th Edition), p. 111 (PDF). Архів оригіналу за 21 червня 2007. Процитовано 20 жовтня 2016. 
  49. Top 20 albums of 2007 - Metal Storm. Metal Storm. Архів оригіналу за 20 грудня 2009. Процитовано 20 жовтня 2016. 
  50. 50th Annual GRAMMY Nominations. Music Ramble. 6 December 2007. Архів оригіналу за 14 грудня 2007. Процитовано 20 жовтня 2016. 
  51. DPRPoll 2007 Results. Архів оригіналу за 2 квітень 2008. Процитовано 20 жовтня 2016. 
  52. Shore Fire - Press Release. 18 квітня 2007. Архів оригіналу за 22 жовтня 2016. Процитовано 20 жовтня 2016. 
  53. tonefloat. Архів оригіналу за 11 червня 2012. Процитовано 20 жовтня 2016. 

Посилання[ред. | ред. код]