Financial Information eXchange

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Financial Information eXchange (FIX) protocol (протокол обміну фінансовою інформацією) — протокол передачі даних, що є міжнародним стандартом для обміну даними між учасниками біржових торгів в режимі реального часу.

Історія[ред. | ред. код]

Специфікація FIX-протоколу була створена в 1992 році для передачі інформації про торги акціями між компаніями Fidelity Investments і Salomon Brothers. У створенні брали участь програміст Кріс Морсатт і Джим Леман (бізнес-питання) з боку Salomon, бізнесмен Жак Перольд і програміст Роберт Ламорйо з боку Fidelity. На початку протокол служив тільки для обміну даними між брокерами-дилерами і їх інституційними клієнтами. В ті часи інформація про заявки і їх виконання передавалася усно по телефону. В Fidelity зрозуміли, що інформація, яка надходить від брокера-дилера, може потрапити не до того трейдеру або просто може загубитися, як тільки обидва співрозмовники повісять слухавки. Ідея полягала в тому, щоб замінити усні переговори передачею даних між комп'ютерами. Цю інформацію можна було б аналізувати, зберігати і використовувати для прийняття рішень. Наприклад, процедура, коли брокер-дилер телефонує іншому з наміром купити або продати пакет акцій, в протоколі FIX відображена в обміні IOI-повідомленнями.

Згідно FIX Trading Community протокол FIX став глобальним стандартом де-факто для обміну повідомленнями на ринку торгівлі акціями на стадії перед-торгівлі і виконання. Поступово він поширюється на стадію пост-торгівлі, а також на торгівлю іншими класами цінних паперів: валютний, борговий ринки і ринок деривативів.[1] Протокол FIX підтримується більшістю найбільших банків і електронними трейдинговими системами, а також найбільшими біржами світу.

Технічна специфікація[ред. | ред. код]

Протокол FIX служить для обміну даними в торгових сесіях між торговими системами. XML-подання повідомлень FIX називається FIXML; подібно XML, він є самоописуваним.

FIX — протокол сесійного рівня поверх TCP. При торгівлі цінними паперами FIX більш популярний, так як повідомлення FIXML зазвичай набагато об'ємніше.

Повідомлення діляться на 2 рівня: управління і додатки. Рівень управління визначає базові параметри FIX-сесії: встановлює з'єднання, закриває його, відновлює зниклі повідомлення. Рівень додатку пов'язаний з відправкою і одержанням даних: заявок (requests), їх виконань (угод) (executions and fills), відмов (rejects), ринкової інформації (market data), запит інформації про поточний стан (status requests) і ін.

Протокол FIX має кілька версій, які виходили в міру вдосконалення протоколу і підтримки в ньому різних класів цінних паперів. Самою останньою версією протоколу є версія 5.0.SP2. Різні торгові системи підтримують різні протоколи, а іноді і кілька протоколів паралельно. Найбільшого поширення серед торгових систем отримала версія протоколу FIX 4.2 (березень 2000), до сих пір існують біржі і брокери, які працюють з протоколом 4.1 (квітень 1998 г.) або навіть 4.0 (січень 1997), наприклад Сіднейська біржа деривативів[2].

При реалізації протоколу розробники тієї чи іншої торгової системи (біржа, брокер, електронна торгівельна площадка) можуть не строго слідувати обраної версії специфікації, а також можуть додавати свої додаткові теги (custom tags), перевизначати значення і роль деяких другорядних тегів, вимагати наявності певних тегів, які в специфікації визначені як необов'язкові. В цьому випадку розробники надають свою документацію, в якій описують особливості своєї реалізації FIX[3][4][5][6], щоб клієнти могли налаштувати свої клієнтські програми під ці особливості.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. What is FIX?. The FIX Protocol Organization. 8 червня 2009. Архів оригіналу за 9 вересня 2004. Процитовано 12 листопада 2016.
  2. Спецификация FIX 4.0 Сиднейской биржи деривативов (PDF). Архів оригіналу (PDF) за 29 квітня 2021. Процитовано 8 квітня 2021.
  3. Спецификация Fix 4.2 Нью-йоркской биржи NYSE Arca Equities (PDF). Архів оригіналу (PDF) за 21 жовтня 2017. Процитовано 5 листопада 2016.
  4. Спецификация Fix 4.2 биржи BATS (PDF). Архів оригіналу (PDF) за 12 листопада 2020. Процитовано 8 квітня 2021.
  5. Пример спецификаций Fix 5.0 Лондонской фондовой биржи. Архів оригіналу за 8 травня 2020. Процитовано 8 квітня 2021.
  6. Спецификация Fix 4.2 Скандинавской биржи Nasdaq Nordic (PDF). Архів оригіналу (PDF) за 5 листопада 2016. Процитовано 5 листопада 2016.