Five Nights at Freddy's 2

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Five Nights at Freddy's
Розробник Скотт Коутон
Видавець Скотт Коутон
Дистриб'ютор Steam, Nintendo eShop, Google Play[1], App Store[2], Microsoft Store і PlayStation Store
Жанр(и) Survival horror
Point-and-click
Платформа Microsoft Windows
Android
iOS
Дата випуску

PC: 10 листопада 2014 Android: 13 листопада 2014

IOS: 19 листопада 2014
Режим гри однокористувацька гра
Мова англійська, японська, французька, нідерландська, російська, бразильський варіант португальської мови, іспанська і шотландська рівнинна мова
Технічні деталі
Рушій Clickteam Fusion 2.5
Носій цифрова дистрибуція і цифрове завантаження[d]
Five Nights at Freddy's
Попередня гра Five Nights at Freddy's
Наступна гра Five Nights at Freddy's 3
Офіційний сайт
CMNS: Five Nights at Freddy's 2 у Вікісховищі

Five Nights at Freddy's 2 (укр. П'ять ночей у Фредді 2) — відеогра жанру point-and-click survival horror, випущена 10 листопада 2014 року інді-розробником Скоттом Коутоном (англ. Scott Cawthon).

У цій грі, як і в її попередниці, гравець виступає в ролі сторожа піцерії. Вночі нею бігають зламані ляльки-аніматроніки, від яких сторож мусить вберегтися.

Сюжет[ред. | ред. код]

Джеремі Фітцжеральд влаштувався на посаду охоронця нічної зміни для охорони аніматроніків піцерії «Freddy Fazbear's Pizza». Від минулого охоронця надходили скарги на те, що аніматроніки намагаються пробратися в офіс, тому його перевели на денну зміну[3]. Джеремі належить виживати з опівночі до 6:00 (8 хвилин 37 секунд реального часу) протягом 5 ночей (6, 7 бонусні). Після шостої ночі піцерія закривається, а охоронця переводять на денну зміну. На сьому ніч заступає Фрітз Сміт, якого пізніше звільняють за те, що він втрутився в механізм аніматроніків[4].

Ігровий процес[ред. | ред. код]

Це пригодницька відеогра у стилі виживання серед жаху[5]. Гравцеві, на відміну від попередньої гри, не потрібно стежити за рівнем енергії і за дверима, оскільки їх видалено з гри. Перед гравцем відкривається просторий коридор і дві вентиляційні шахти, ліворуч і праворуч. Проходи в вентиляції можна підсвічувати. Для освітлення центрального входу до офісу охорони гравець має ліхтарик. Також ліхтариком обладнані всі камери відеоспостереження[6].

Гравець має стежити за зарядом ліхтарика, інакше той відключиться. Також гравцеві потрібно стежити за заводом шкатулки в локації «Куточок призів». Від заводу шкатулки залежить пересування Маріонетки. При наближенні заводу до нуля в нижньому правому куті блимає знак оклику, що сповіщає гравця про потребу завести шкатулку. З кожною ніччю завід витрачається все швидше. Після смерті є шанс пограти в одну з чотирьох міні-ігор в стилі Atari 2600.

Вороги[ред. | ред. код]

Звичайні противники[ред. | ред. код]

  • Іграшковий Бонні (англ. Toy Bonnie) — іграшкова версія Бонні. Він блакитний, у нього червоні щоки і зелені очі. Має в руках гітару, що дає зрозуміти, що він був гітаристом в групі. Пробирається в офіс через праву вентиляцію. Місцезнаходження / пересування: сцена-> Кімната вечірок 3> Кімната вечірок 4> Кімната вечірок 2. Активний з першої ночі.
  • Іграшкова Чіка (англ. Toy Chica) — іграшкова версія Чіки. Вона завжди ходить з кексом в лівій руці (якого прозвали Карлом) і навіть нападає з ним. Носить на шиї слинявчик, на якому написана фраза «Let's party» — «святкуймо». Як тільки вона йде зі сцени, її очі і дзьоб зникають. Пробирається в офіс через ліву вентиляцію. Місцезнаходження / пересування: сцена-> Головний зал. Активна з першої ночі.
  • Іграшковий Фредді (англ. Toy Freddy) — іграшкова версія Фредді. Зроблена товщим, ніж його оригінальна версія. Має мікрофон в лівій руці, що дає зрозуміти, що в групі він був вокалістом. З'являється лише в коридорі. Місцезнаходження / пересування: сцена-> Ігровий майданчик. Активний з першої ночі.
  • Мангл (англ. Mangle) — оновлена ​​версія Фоксі. Кожен день її розбирали діти, але в один день майстрам набридло її збирати, і вони зробили з неї атракціон «Збери і розбери», яким ніхто не користувався. Пересувається по стелі. Також можна почути сильні радіоперешкоди, якщо вона знаходиться поруч. Пробирається в офіс через праву вентиляцію. Місцезнаходження / пересування: Дитяча бухта-> Призовий угол-> Ігровий майданчик-> Головний зал-> Кімната вечірок 2. Активна з другої ночі.
  • Старий Фоксі (англ. Withered Foxy) — лисиця червоного кольору з пов'язкою на оці і гаком замість правої руки. З'являється в коридорі. Місцезнаходження / пересування: Майстерня. Активний з другої ночі.
  • Старий Бонні (англ. Withered Bonnie) — синьо-фіолетовий кролик з червоним метеликом на шиї. Може залізти в ліву вентиляційну шахту, пізніше з'явитися перед гравцем. Після його появи слід дуже швидко надіти маску. У кролика відсутнє лице (видно голову ендоскелета), також відсутня ліва лапа. Може з'явитися в коридорі. Місцезнаходження / пересування: Майстерня. Активний з третьої ночі, хоча рідко може активуватися на другий.
  • Стара Чіка (англ. Withered Chica) — жовта курка зі слинявчиком на шиї, на якому написана фраза «Let's Eat» — «Нумо їсти». Її дзьоб розібраний, звідти видно щелепи ендоскелета. У неї відсутні руки. Може залізти в праву вентиляційну шахту, пізніше раптово з'являється перед гравцем. Місцезнаходження / пересування: Майстерня. Активна з третьої ночі.
  • Старий Фредді (англ. Withered Freddy) — ведмідь Фредді, З'являється в коридорі. Місцезнаходження / пересування: Майстерня. Активний з третьої ночі.
  • Хлопчик з кульками (англ. Balloon Boy) — новий персонаж. Виглядає як маленький хлопчик з шапочкою-вертольотом. В одній з рук тримає кульки, а в інший табличку з написом «Balloons!» — «Повітряні Кульки!». Не дає скористатися ліхтариком. Активний з другої ночі.
  • Маріонетка (англ. The Puppet) — новий персонаж, швидше за все не є аніматроніком, її активність залежить від заряду музичної шкатулки. З кожною ніччю заряд шкатулки витрачається швидше. Якщо скринька перестала грати, то через кілька хвилин / секунд сторожа вб'є маріонетка. Про це може сповіщати інша мелодія від шкатулки. Активна в усі ночі. В 1 ніч активна з 2 AM, всі інші ночі з 12 AM.

Секретні противники[ред. | ред. код]

  • Старий Золотий Фредді (англ. Withered Golden Freddy) — може з'явитися в офісі, або в коридорі (у коридорі видно тільки його голову). Шанс його появи на шостій ночі — 95 %, але в будь-яку іншу ніч — 1-1,5 %, також налаштовується в Custom Night.
  • Тінь Фредді (англ. Shadow Freddy) — може з'явитися в кімнаті «Майстерня» на місці Бонні, не атакує, але при довгому огляді гра може закритися, або замість гри буде чорний екран, далі нічого.
  • Тінь Бонні (англ. Shadow Bonnie) — може з'явитися в офісі, не атакує. Після його появи гра примусово закриється.
  • Ендоскелет (англ. Endoskeleton) — з'являється в кімнаті «Призовий кут», якщо скринька в цій же кімнаті перестала грати і маріонетка вийшла. Дуже рідко з'являється в лівій вентиляційній шахті, не атакує.
  • Дівчинка з кульками (англ. Balloon girl) — може з'явитися під столом в офісі з деяким шансом в будь-яку ніч (видно тільки її обличчя). Вона не атакує. При піднятті планшета зникає.

Рецензії[ред. | ред. код]

Five Nights at Freddy's 2 отримала позитивні відгуки від критиків. Омрі Петітт (англ. Omri Petitte) з PC Gamer дав Five Nights at Freddy's 2 70 балів зі 100, додавши, що він хотів у продовженні «більше розумності і невизначеності. Я хотів повільно ходячі костюми аніматроніків, які знайдуть мене і розріжуть моє обличчя новим і цікавим способом. Я хотів можливість ходити. Я отримав хоррор-гру, яка глибоко занурюється в обман і хитрість, чудово жахливий коктейль з супернатуральної містики і ударів панічного адреналіну. Насолоджуючись хорошими частинами, незважаючи на складність, що нагнітає».[13]

Продовження[ред. | ред. код]

27 січня 2015 року на каналі Скотта Коутона з'явився трейлер до Five nights at Freddy's 3. У ньому показаний новий аніматронік, що складається з частин всіх аніматроніків: рук Чіки, вух Бонні, гака Фоксі і кольору Золотого Фредді.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Google PlayGoogle, 2012.
  2. App Store — 2008.
  3. ‘Five Nights At Freddy’s 2’ Review – Back On The Job – TouchArcade (амер.). 27 березня 2015. Процитовано 31 березня 2024.
  4. ‘Five Nights At Freddy’s’ Plot Guide – Everything To Know Before ‘Five Nights At Freddy’s 4’ – TouchArcade (амер.). 13 липня 2015. Процитовано 31 березня 2024.
  5. Five Nights at Freddy's 3 in development. Eurogamer.net (англ.). 5 січня 2015. Процитовано 31 березня 2024.
  6. FNaF 2 Unblocked - Five Nights at Freddy's 2 Free Online. FNAF Games (англ.). Процитовано 31 березня 2024.
  7. Five Nights at Freddy's 2 for PC Reviews. Metacritic. Red Ventures. 11 листопада 2014. Архів оригіналу за 18 травня 2016. Процитовано 17 липня 2018.
  8. Помилка цитування: Неправильний виклик тегу <ref>: для виносок під назвою des не вказано текст
  9. Помилка цитування: Неправильний виклик тегу <ref>: для виносок під назвою GZReview не вказано текст
  10. Vogel, Mitch (3 грудня 2019). Review: Five Nights at Freddy's 2 - A Sinister Sequel That Dials Up The Complexity. Nintendo Life. Архів оригіналу за 22 березня 2022. Процитовано 18 березня 2022.
  11. Petitte, Omri (24 листопада 2014). Five Nights at Freddy's 2 review. PC Gamer. Future plc. Архів оригіналу за 15 вересня 2017. Процитовано 30 листопада 2014.
  12. Помилка цитування: Неправильний виклик тегу <ref>: для виносок під назвою :0 не вказано текст
  13. Petitte, Omri (25 листопада 2014). Five Nights at Freddy's 2 review. PC Gamer (амер.). Архів оригіналу за 12 листопада 2020. Процитовано 16 грудня 2019.

Посилання[ред. | ред. код]