Gagata

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Gagata
Gagata itchkeea
Біологічна класифікація
Домен: Ядерні (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Підцарство: Справжні багатоклітинні (Eumetazoa)
Тип: Хордові (Chordata)
Підтип: Черепні (Craniata)
Надклас: Щелепні (Gnathostomata)
Клас: Променепері (Actinopterygii)
Підклас: Новопері (Neopterygii)
Інфраклас: Костисті риби (Teleostei)
Надряд: Остаріофізи (Ostariophysi)
Ряд: Сомоподібні (Siluriformes)
Родина: Sisoridae 
Підродина: Sisorinae
Рід: Gagata
Bleeker, 1858
Синоніми
  • Callomystax Günther, 1864
Посилання
Вікісховище: Gagata
Віківиди: Gagata

Gagata (Гагата) — рід риб з підродини Sisorinae родини Sisoridae ряду сомоподібні. Має 8 видів. Назва походить від назви сомів бенгальською мовою.

Опис[ред. | ред. код]

Загальна довжина представників цього роду коливається від 5 до 30 см. Голова широка, помірно масивна, морда стиснута, закруглена на кінці. Очі маленькі, розташовані з боків. Рот помірно широкий. Зуби на верхній щелепі відсутні. На нижній щелепі є дрібні конічні зуби. Є 4 пари вусів, з яких верхньощелепі погано розвинені. Зяброві перетинки злиті з перешийком. Тулуб кремезний, хвостове стебло видовжене. Скелет складається з 34—41 хребців. Спинний плавець короткий (6 променів), з 1 жорстким променем. Жировий плавець довгий. Грудні плавці широкі. Черевні плавці маленькі. Анальний плавець довгий, з 12—19 променями. Хвостовий плавець з сильним розрізом.

Забарвлення сріблясте, бежеве або кремове з 5—6 великими темними сідлоподібними плямами.

Спосіб життя[ред. | ред. код]

Це демерсальні та бентопелагічні риби. Воліють до прісних і солонуватих вод. Зустрічаються лише в річках. Деякі види знаходили також в естуаріях. Утворюють косяки. Вдень ховаються серед каміння. Активні вночі. Живляться дрібними водними організмами, рибою, личинками комах.

Розповсюдження[ред. | ред. код]

Мешкають у водоймах Пакистану, Індії, Бангладеш, М'янми — в річках Інд, Маханаді, Нармада, Крішна, Говері, Брахмапутра, Ганг, Ірраваді, Салуїн.

Тримання в акваріумі[ред. | ред. код]

Потрібен акваріум заввишки 30—35 см, об'ємом від 100 літрів. На дно насипають дрібний пісок жовтого або білого кольору. Зверху кладуть середнього розміру брили так, щоб риби могли вільно маневрувати між ними. Рослини не обов'язкові.

Неагресивні риби. Тримають групою від 3—5 особин. Сусідами можуть стати невеликі соми цієї ж родини, бички та родини баліторових. Сомов цього роду можна віднести до гіперактивних риб, які перебувають у постійному русі, навіть коли відпочивають. Під час годівлі насичуються швидко. Їжу хапають жадібно. Годують сомів у неволі живими харчами. Пізніше можна привчити до фаршу з морепродуктів. Годувати сомів необхідно не рідше 2 разів на день (вранці і ввечері). З технічних засобів знадобиться потужний внутрішній фільтр або помпа, компресор. Температура тримання має становити 20—24 °C.

Види[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

  • Talwar, P.K. and A.G. Jhingran, 1991. Inland fishes of India and adjacent countries. Volume 2. A.A. Balkema, Rotterdam.
  • Roberts, T.R. and C.J. Ferraris Jr., 1998. Review of South Asian sisorid catfish genera Gagata and Nangra, with descriptions of a new genus and five new species. Proc. Calif. Acad. Sci. 50(14):315-345.