Georgia

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Georgia
Стиль Перехідна антиква
Класифікація Transitional
PANOSE[en]: 2263545234
Дата створення 1993
Дизайнер Меттью Картер
Використання продукти Microsoft
CMNS: Georgia у Вікісховищі
Порівняння розмірів і метрики шрифтів Georgia і Times New Roman

Georgia — шрифт у стилі перехідної антикви, створений 1993 року Меттью Картером[en] для Microsoft Corporation як зарубчастий аналог Verdana, першого гротескного екранного шрифту Microsoft. Над хінтингом працював Том Рікнер. Уперше вийшов 1 листопада 1996 року в складі пакета Core fonts for the Web[en]. Пізніше увійшов у додатковий пакет шрифтів для Internet Explorer 4.0.

Шрифт було розроблено для легкої читаності з монітора навіть при невеликому кеглі, це було досягнуто зокрема через велику висоту малих літер[en][1][2]. Назва була жартома взята з таблоїдного заголовка: «Голови прибульців були виявлені в штаті Джорджія»[3].

Шрифт нагадує Times New Roman, але має багато тонких відмінностей: Georgia більше та насиченіше, ніж Times, при однаковому кеглі, також вона має великий ріст малих літер; має вертикальну вісь округлих знаків; зарубки у Georgia ширші та виразніші. Times має вужчі пропорції. Georgia зазнала впливу шрифтів типу Clarendon[en], особливо це помітно в b, r, j и c (прописній і малій). На відміну від Times, Georgia використовує старостильні (мінускульні) символи цифр.

Варіанти[ред. | ред. код]

Нові версії шрифтів Georgia і Verdana вийшли 2011 року[4]. Розширена версія оригінального шрифту, названа Georgia Pro, має низку доповнень, включаючи:

  • Додаткові варіанти насиченості, включаючи стиснуті версії
  • Капітельний варіант шрифту
  • Додаткові набори символів
  • Доповнення для кернінгу
  • Додаткові можливості OpenType

Розширена версія шрифту була розроблена для організацій, які широко використовують Georgia та Verdana, але потребують розширену версію для специфічних випадків застосування.

Microsoft також використовує іншу версію Georgia — Georgia Ref, яка має один тип насиченості, але містить додаткові символи. Вона поширювалася з Microsoft Bookshelf 2000[en], Encarta Encyclopedia Deluxe 99 і Encarta Virtual Globe 99.

MS Reference Serif — похідний від Georgia Ref шрифт із напівжирним і курсивним накресленням, який також було включено до Microsoft Encarta.

Нагороди[ред. | ред. код]

Кирилічний варіант шрифту одержав нагороду журналу Upper & Lower Case Magazine 1999 року[5].

26 травня 2011 року Меттью Картер отримав «нагороду за життєві досягнення» (англ. Lifetime Achievement Award) від Національного музею дизайну Смітсонівського інституту, зокрема й за розробку шрифту Georgia.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Daniel Will-Harris. Georgia & Verdana — typefaces designed for the screen (англ.). Архів оригіналу за 28 серпня 2013. Процитовано 23 квітня 2014.
  2. Friedl, Friedrich, Nicolaus Ott and Bernard Stein. Typography: An Encyclopedic Survey of Type Design and Techniques Throughout History. Black Dog & Leventhal: 1998. ISBN 1-57912-023-7.
  3. Nicholas Shanks. Typeface Descriptions & Histories (англ.). Архів оригіналу за 24 квітня 2015. Процитовано 23 квітня 2014.
  4. Georgia Pro and Verdana Pro. Georgia and Verdana Pro (англ.). Font Bureau. Архів оригіналу за 14 вересня 2013. Процитовано 26 серпня 2014.
  5. The Winners (англ.). ITCFonts.com. Архів оригіналу за 13 лютого 2012. Процитовано 26 серпня 2014.

Посилання[ред. | ред. код]