Сичик-горобець кубинський

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Glaucidium siju)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Сичик-горобець кубинський

Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Птахи (Aves)
Ряд: Совоподібні (Strigiformes)
Родина: Совові (Strigidae)
Рід: Сичик-горобець (Glaucidium)
Вид: Сичик-горобець кубинський
Glaucidium siju
(D'Orbigny, 1839)
Ареал виду
Ареал виду
Підвиди

(Див. текст)

Посилання
Вікісховище: Glaucidium siju
Віківиди: Glaucidium siju
EOL: 1178277
ITIS: 555458
МСОП: 22689262

Си́чик-горобе́ць кубинський[2] (Glaucidium siju) — вид совоподібних птахів родини совових (Strigidae). Ендемік Куби.

Опис[ред. | ред. код]

Довжина птаха становить 16-17 см, самці важать 47-68 г, самиці 66-102 г. Забарвлення існує у двох морфах: більш поширеній сірувато-коричневій і менш поширеній рудій. У представників обох морф обличчя блідо-сірувате, над очима білуваті або охристі "брови". На потилиці є дві темних плями, що нагадують очі і слугують до відлякування і обману. У представників сірувато-коричневої морфи тім'я, скроні і спина сірувато-коричневі. поцятковані білими плямами, на плечах нечіткі темні смуги. Хвіст сірувато-коричневий, на ньому є 5-6 білих смуг. Горло кричневе, груди з боків і боки коричневі, поцятковані темними смугами. Центральна частина грудей біла, решта нижньої частини тіла білувата, поцяткована темно-коричневими смугами і плямками. Представники рудої морфи замість сірувато-коричневого мають рудувато-коричневе забарвлення. Очі жовті. Представники підвиду G. s. turquinense мають більш темне забарвлення, світлих плям на верхній частині тіла у них менше, ніж у представників номінативного підвиду. Представники підвиду G. s. vittatum мають більші розміри, ніж представники номінативного підвиду, смуги на плечах у них більш виражені.

Підвиди[ред. | ред. код]

Виділяють три підвиди:[3]

Поширення і екологія[ред. | ред. код]

Кубинський сичик-горобець є найпоширенішою совою Куби. Ці птахи живуть у вологих і сухих рівнинних тропічних лісах, у вологих гірських тропічних лісах, на узліссях і галявинах, в чагарникових заростях, на луках, місцями порослих деревах, на плантаціях і в садах. Зустрічаються на висоті до 1500 м над рівнем моря, є активними як вдень, так і вночі. Кубинські сичики-горобці живляться переважно комахами, а також ссавцями, плазунами, земноводними і птахами. Гніздування у них припадає на сухий сезон з листопада по квітень. Кубинські сичики-горобці гніздяться на деревах, часто використовують покинуті дупла дятлів. В кладці від 3 до 4 яєць. Насиджують лише самиці.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. BirdLife International (2016). Glaucidium siju: інформація на сайті МСОП (версія 2021.3) (англ.) 17 червня 2022
  2. Фесенко Г. В. Вітчизняна номенклатура птахів світу. — Кривий Ріг : ДІОНАТ, 2018. — 580 с. — ISBN 978-617-7553-34-1.
  3. Gill, Frank; Donsker, David, ред. (2022). Owls. World Bird List Version 12.1. International Ornithologists' Union. Процитовано 17 червня 2022.

Джерела[ред. | ред. код]