Glusco

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Glusco
Тип мережа АЗСd
підприємство і фірма
Галузь оптова та роздрібна торгівля нафтопродуктами та супутніми товарами
Гасло Неможливе - це можливості, які поки нікому не вдалося зробити реальними
Штаб-квартира  Україна
Ключові особи Demetrios Anyfantakis
Продукція нафто-газова
Співробітники 1800
www.glusco.swiss

Glusco (укр. Глуско) — мережа заправних станцій ТОВ «Глуско Україна». Налічує в Україні 110 автозаправних станцій 89 діючих точок заправки газом та 3 нафтобази в 13 областях України, які компанія викупила в компанії «Роснафта».

Історія[ред. | ред. код]

Раніше, до того як «Роснафта» придбала мережу АЗС ТНК в Україні, яка належала ТНК-ВР, у 2010 році ТНК-ВР Комерс купила за рекордну для українського ринку суму в $313 млн мережу зі 114 АЗС «Укртатнафти», що належать «Вік Ойл» (через УТН-Восток). До цього в 2009 році ТНК-ВР придбала кілька АЗС «Золотий гепард» під Києвом.

У січні 2016 року Greenenergo Trading S.A. (Швейцарія), яка належить SNEL Energy Limited подала клопотання про отримання мережі після того, як «Роснафта» оголосила про вихід з українського ринку нафтопродуктів. У березні 2016 року Greenenergo Trading S.A подала друге клопотання до Антимонопольного комітету України після того, як перше клопотання було відхилено.

Заснування Glusco Україна[ред. | ред. код]

Компанію зареєстровано в липні 2016 року. У грудні 2016 року Greenenergo Trading S.A. отримала дозвіл Антимонопольного комітету України на купівлю мережі АЗС у Rosneft Management Company Limited (Нікосія, Кіпр), представленої в Україні як «Восток». АЗС «Восток» працювали під різними назвами, такими як «ТНК», «Золотий гепард», «Формула» та інші. Ще до 2011 року ТНК-Роснафта придбала київський «Золотий Гепард» і всеукраїнську «Вік Ойл». Передачу активів було завершено в грудні 2017 року. Разом із мережею АЗС Glusco також отримав Лисичанський НПЗ, який раніше належав ТНК-Роснафта, при цьому деякі ЗМІ припускали, що Лисичанський НПЗ не планували продавати.

Кілька журналістів та експертів ринку нафтопродуктів відзначили, що у кількох традиційних імпортерів скрапленого газу в Україну почалися проблеми з СБУ, Мінекономрозвитку та митницею, а інші почали масово імпортувати такий газ із Росії. Прес-служба громадської організації "Український вибір", яку очолює Віктор Медведчук, на запит журналістів про причетність Медведчука до трансферу спростувала будь-які звинувачення чи натяки на такий зв'язок.

Фактичним власником був Нісан Мойсеєв – друг проросійського політика Віктора Медведчука.[1][2].

2021 року було відкрито станції F+ та AVIA на АЗС Glusco, що простоювали. Про це стало відомо з переліку ліцензій ДПС на роздрібну торгівлю нафтопродуктами. Так, ТОВ «Об'єднання «ВІВАТ» 10 вересня 2021 року отримало 23 ліцензії за адресами заправок Glusco у Харківській, Волинській, Дніпропетровській, Запорізькій, Кіровоградській, Миколаївській та Івано-Франківській областях.

За даними сайту glusco.swiss 21, заправка працює під брендом F+ і приймає карти Glusco. Це новий бренд для українського ринку. Цей бренд був розроблений ще у 2019 році, як лоукост Glusco і поступово впроваджується на станціях з невеликою реалізацією, проте проєкт був відкладений, частина станцій запрацювали під брендом «Mango». Керівником ТОВ «Об'єднання «ВІВАТ» є Валерій Шаварінський, засновником — Сергій Латишев[3].

У грудні 2021 року новим офіційним власником компанії Glusco Energy SA (нова назва - Greenenergo SA) став грецький підприємець і колишній топменеджер російського Лукойлу Дімітріос Аніфантакіс, який, за даними самої компанії, викупив її у Нісана Мойсеєва за неназвану суму[4].

В лютому 2022 року після початку війни в Україні Дімітріос Аніфантакіс продав компанію громадянину Кіпру Александру Александросу - колишньому директору з розвитку бізнесу в кіпрській юридичній компанії Michael Kyprianou & Co. LLC. Згідно з реєстром юридичних осіб Кіпру, юристка цієї компанії Тоніа Антоніоу – чинний керівник кіпрського офшору Cherivo Development ltd, яку Віктор Медведчук задекларував у 2019 році як власність своєї дружини Оксани Марченко.

В травні того ж року КМУ ухвалив рішення про передачу майна ТОВ "ГЛУСКО УКРАЇНА" та ТОВ "ГЛУСКО РІТЕЙЛ" в управління ТОВ «Нафтогаз Ойл Трейдинг» (розпорядження КМУ № 385-р від 13.05.2022 р.).

U.GO[ред. | ред. код]

В вересні 2022 року "Нафтогаз" повідомив, що у вересні запустить 30 автозаправних комплексів (АЗК) у столиці та Київській області під брендом U.GO.

Кримінальне розслідування[ред. | ред. код]

До 2017 року мережа АЗС належала Роснафті. У 2017 році мережу придбав Нісан Моїсеєв, наближений до Медведчука. У березні 2021 року Державна фіскальна служба наклала арешт на бензин і дизпаливо, а не на АЗС. Було проведено низка обшуків СБУ на АЗС. Тому магазини працювали, а на станціях продавали тільки скраплений газ. Ніяких санкцій РНБО щодо цієї мережі не було. Були підозри в фальсифікаті, але експертизи показали зворотне.[5][6]

11 березня 2021 року СБУ в рамках досудового розслідування провела обшуки в компанії Glusco та на підприємствах, пов'язаних з нею. СБУ викрила низку порушень під час реалізації неякісних нафтопродуктів, також мало місце незаконне ввезення нафтопродуктів з приховуванням реального об’єму імпорту[7][8].

У травні 2022, суд арештував мережу АЗС Glusco, якою надалі керуватиме Нафтогаз, під назвою U.GO.[9]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Мережа АЗС Glusco змінила власника. LIGA (укр.). 6 грудня 2021. Архів оригіналу за 21 грудня 2021. Процитовано 21 грудня 2021.
  2. Компанію Glusco Energy SA придбав бізнесмен із Греції. Glusco (uk-UA) . Архів оригіналу за 13 червня 2018. Процитовано 21 грудня 2021.
  3. Мережа АЗС «Glusco» відновлює роботу під новим брендом [Архівовано 3 грудня 2021 у Wayback Machine.] // Нафторинок, 2021-09-13 (рос.)
  4. Скандальна мережа АЗК Glusco знайшла нового власника. РБК-Украина (рос.). Архів оригіналу за 10 грудня 2021. Процитовано 10 грудня 2021.
  5. Великий заміс. Що відбувається навколо мережі Glusco. biz.nv.ua (укр.). Процитовано 25 березня 2023.
  6. СБУ обшукує заправки Glusco. До чого тут Медведчук. BBC News Україна (укр.). Процитовано 25 березня 2023.
  7. Силовики проводять масштабну спецоперацію на об'єктах Glusco (документ). enkorr.ua (uk-UA) . Архів оригіналу за 27 грудня 2021. Процитовано 27 грудня 2021.
  8. Работа сети заблокирована под надуманным предлогом, все обвинения СБУ абсурдны — Glusco. enkorr.ua (ru-RU) . Архів оригіналу за 27 грудня 2021. Процитовано 27 грудня 2021.
  9. Суд арештував мережу АЗС Glusco, нею керуватиме Нафтогаз. LIGA (укр.). 14 травня 2022. Процитовано 25 березня 2023.

Див. також[ред. | ред. код]