GoldSrc

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
GoldSrc
Рушій гри (Список)
Наступний рушій серії Source
Ліцензія комерційна — доступний для ліцензування
Перша гра на рушію Half-Life1998
Остання гра на рушію Sven Co-op / 2016

GoldSrc (укр. «Золоте джерело») — гральний рушій, розроблений компанією Valve і вперше використаний у відеогрі 1998 року Half-Life.

Історія розробки[ред. | ред. код]

Дерево рушіїв, створених на основі Quake.

В основу рушія GoldSrc покладено ліцензований в id Software код ігрового рушія Quake engine (точніше, його поліпшеної версії, створеної для QuakeWorld[ru]).

Використовувати рушій Quake, тоді ще ігровим розробникам-початківцям і засновникам компанії Valve Гейбу Ньюеллу і Майку Харрінгтону[ru], порадив відомий програміст Майкл Абраш[ru], який, як і вони, залишив у той час компанію Microsoft. Примітно, що Абраш допомагав Джону Кармаку з розробкою цього рушія[1].

Ліві лапки «Коли ми сіли і побачили рушій, ми зрозуміли, що для створення грандіозного шутера від першої особи нам не потрібно робити інноваційні розробки в тій галузі, в якій вже багато зроблено Джоном Кармак. Це вкрай важко - одночасно розробляти рушій і збирати надійну команду з нуля »- каже Гейб Ньюелл[1]. Праві лапки

Силами Valve була проведена тотальна модифікація технології: рендер (графічний рушій) був доповнений підтримкою Direct3D (спочатку рушій Quake працював тільки з OpenGL), додана скелетна анімація, лицьова міміка, динамічне освітлення. На ранніх скріншотах Half-Life, зроблених ще в період розробки, видно[2], що рушій активно використовує динамічні тіні від об'єктів — ймовірно, їх підтримка була прибрана з фінальної версії гри, оскільки розробники вирішили, що домашні комп'ютери тих часів ще не готові для таких складних обробок. Пізніше, в GoldSrc також були інтегровані деякі напрацювання id Tech 2 — рушія, який був використаний в Quake 2.

По мірі виходу нових ігор на рушії GoldSource, у нього вводилася підтримка нових функцій. Наприклад, в грі Counter-Strike: Condition Zero (2004 рік) додана підтримка детальних текстур[ru], які, промальовуючись на об'єктах при наближенні до них гравця, створюють відчуття «шорсткості» поверхні об'єкта (з'являються тріщини, щілини тощо) — такі текстури накладаються рушієм поверх звичайних. Також з'явилася підтримка альфа-текстур, які дозволили задавати ступінь прозорості об'єктів.

У грі James Bond 007: Nightfire[ru] (2002 рік), в якій використовувалася значно поліпшена силами компанії Gearbox Software версія рушія, крім інших поліпшень, було додано згладжування нерівностей полігонів і значно дороблена лицьова анімація.

Примітно, що і сама компанія Valve, випустивши більш досконалий рушій, Source, продовжує випускати оновлення для своєї лінійки ігор на GoldSrc, як для виправлення дрібних недоліків, так і великі — в 2013 році всі ігри серії Half-Life отримали підтримку Linux і Mac OS X.

Користувацькі модифікації на цьому рушії продовжують створюватися авторами (див. список модифікацій ігор на рушії GoldSrc).

Походження назви[ред. | ред. код]

За місяць до релізу Half-Life рушій все ще не мав офіційної назви, тому комп'ютерні журнали описували його як заснований на «уніфікованої технології Quake».

Ерік Джонсон на поставлене йому в спільноті розробників Valve питання, про виникнення назви GoldSource, відповів так:

Еволюція[ред. | ред. код]

Наступник рушія GoldSource — рушій Source — став головним складником гри Half-Life 2[3]. Нова версія рушія стала підтримувати більшу кількість операційних систем (додалася підтримка Linux і OS X), а також ігрові консолі Xbox, Xbox 360 і PlayStation 3. Структура рушія зазнала багатьох змін, була зроблена нова система лицьової анімації, динамічне освітлення і затінення, створений просунутий фізичний рушій, заснований на рушії Havok. Технологія Source активно доопрацьовується з виходом нових ігор.

У 2015 році було анонсовано новий рушій Valve, Source 2.

Засоби розробки[ред. | ред. код]

Як редактора рівнів самими розробниками використовувався Valve Hammer Editor[4]. Існує також офіційна утиліта Model Viewer, яка дозволяє переглядати ігрові моделі деяких ігор на рушії Half-Life.

Разом з тим, файли, в яких зберігаються ресурси гри, як правило, являють собою ZIP-архіви з зміненим розширенням (.pak) і відкриваються в будь-якому архіваторі. Відкрита архітектура рушія дозволила самим гравцям створити не тільки багато модифікацій, деякі з яких схожі на самостійну гру і лише використовують файли оригінальної гри як базу, але й неофіційні програми для розробки модифікацій до серій ігор Half-Life і Counter-Strike.

Редактори карт, що підтримують рушій GoldSrc: Valve Hammer Editor (Worldcraft), GtkRadiant, Qoole, Tread 3D, QuArK[ru][5], Sledge Editor.

Ігри, що використовують GoldSource[ред. | ред. код]

Нижче наведено таблицю з переліком ігор на рушії GoldSource. З приходом популярності Half-Life, рушій був використаний у низці проєктів як Valve, так і сторонніх компаній.

Назва Дата випуску Розробник Примітка
Half-Life: Day One 2 вересня 1998 Valve Демоверсія Half-Life для постачальників комп'ютерів, яка включає рівні «першого дня», проведеного головним героєм у комплексі Чорна Меза.
Half-Life 8 листопада 1998[6] Valve Перша гра в серії шутерів Half-Life.
Half-Life: Uplink 12 лютого 1999 Valve Публічна демоверсія Half-Life, яка являє собою вирізаний з оригінальної гри рівень.
Team Fortress Classic 7 квітня 1999 Valve Багатокористувацький шутер, який спочатку постачався як доповнення до Half-Life.
Half-Life: Opposing Force 31 жовтня 1999[7] Gearbox Software Офіційне самостійне доповнення для Half-Life, яке надає гравцю іншу точку зору на події оригінальної гри.
Ricochet 1 листопада 2000 Valve Багатокористувацький аркадний платформер.
Counter-Strike 8 листопада 2000 Valve Популярний багатокористувацький шутер, що виріс із модифікації для Half-Life. Остання версія лінійки — 1.6.
Gunman Chronicles[ru] 19 листопада 2000[8] Rewolf Software Однокористувацький шутер. Перша гра на рушії GoldSrc від сторонньої компанії (не рахуючи Opposing Force).
Half-Life: Blue Shift 11 червня 2001[9] Gearbox Software Друге офіційне доповнення до Half-Life.
Deathmatch Classic 11 червня 2001 Valve Багатокористувацький шутер, розроблений групою ентузіастів як модифікація для гри Quake, однак згодом перенесений авторами (вже в складі Valve) на рушій GoldSrc.
Half-Life: Decay 11 листопада 2001[10] Gearbox Software Офіційне доповнення для Half-Life, що вийшло тільки для PlayStation 2 (пізніше група ентузіастів неофіційно портувала гру на ПК).
James Bond 007: Nightfire 18 листопада 2002[11] Gearbox Software Шпигунський бойовик про Джеймса Бонда. Рушій для цієї гри був дуже модифікований.
Day of Defeat 6 травня 2003[12] Valve Software Багатокористувацький шутер на тематику Другої світової війни; спочатку, як Team Fortress Classic і Counter-Strike, був випущений як аматорська модифікація.
Counter-Strike: Condition Zero 23 березня 2004[13] Valve, Ritual Entertainment, Gearbox Software, Turtle Rock Studios Шутер від першої особи, що поєднує в собі як однокористувацький, так багатокористувацький режими. Примітний черговою серйозною модифікацією рушія.
Counter-Strike: Condition Zero — Deleted Scenes 23 березня 2004[13] Ritual Entertainment «Сюжетна» версія Counter-Strike: Condition Zero, яка була спочатку вирізана з оригінальної гри, але потім випущена як самостійна гра і доступна власникам Condition Zero.
Counter-Strike (Xbox) 18 листопада 2004 Valve, Ritual Entertainment, Turtle Rock Studios Окрема гра серії, розроблена спеціально для консолі Xbox.
Counter-Strike Neo 2005 Valve, Namco Варіація Counter-Strike, адаптована для японської аудиторії гравців і встановлювана в ігрові автомати.
Counter-Strike Online 2008 Nexon Corporation Версія Counter-Strike, адаптована для азійської аудиторії і доступна тільки корейською, японською, китайською мовами.
Cry of Fear 2013 Team Psykskallar Спочатку випущена в 2012 році як модифікація для Half-Life, однак пізніше вийшла у вигляді окремої безплатної гри в Steam.
Counter-Strike Nexon: Zombies 2014 Nexon Corporation Розвиток Counter-Strike Online, сфокусоване на темі боротьби з зомбі (проте, гра містить і весь оригінальний контент Counter-Strike Online і контент Counter-Strike 1.6); на відміну від попередниці, призначена не тільки для азійської аудиторії (має переклад на багато мов) і випущена в Steam.
Sven Co-op 22 січня 2016[14] Sven Co-op Team Спочатку випущена як аматорська багатокористувацька модифікація до Half-Life (1999); у 2013 році Valve надала команді повний доступ до рушія, що дозволило їм змінювати його і згодом випустити модифікацію як самостійну гру.[15]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Статьи. Последние часы Half-Life. Часть вторая. Миллионеры из Microsoft. Half-Life Inside. 5 декабря 2005 года. Архів оригіналу за 15 лютого 2012. Процитовано 19 червня 2001.
  2. Ранние скриншоты Half-Life. Absolute Games. Архів оригіналу за 15 лютого 2012. Процитовано 19 червня 2011.
  3. Half-Life 2. MobyGames. Архів оригіналу за 15 лютого 2012. Процитовано 19 червня 2011.
  4. Valve Hammer Editor в сообществе разработчиков Valve. Valve Developer Community. Архів оригіналу за 15 лютого 2012. Процитовано 19 червня 2011.
  5. Какие программы нужны для создания карт? (рос.). cs-mapping.com.ua. Архів оригіналу за 15 лютого 2012. Процитовано 19 червня 2011.
  6. Half-Life (англ.). Absolute Games. Архів оригіналу за 15 лютого 2012. Процитовано 19 червня 2001.
  7. Half-Life: Opposing Force (англ.). GameSpot. Архів оригіналу за 15 лютого 2012. Процитовано 19 червня 2001.
  8. Gunman Chronicles (англ.). GameSpot. Архів оригіналу за 15 лютого 2012. Процитовано 19 червня 2001.
  9. Half-Life: Blue Shift (англ.). GameSpot. Архів оригіналу за 15 лютого 2012. Процитовано 19 червня 2001.
  10. Half-Life (PlayStation 2) (англ.). GameSpot. Архів оригіналу за 15 лютого 2012. Процитовано 19 червня 2001.
  11. James Bond 007: Nightfire (англ.). GameSpot. Архів оригіналу за 15 лютого 2012. Процитовано 19 червня 2001.
  12. Day of Defeat (англ.). GameSpot. Архів оригіналу за 15 лютого 2012. Процитовано 19 червня 2001.
  13. а б Counter-Strike: Condition Zero. GameSpot. Архів оригіналу за 15 лютого 2012. Процитовано 19 червня 2001.
  14. В Steam вышел Sven Co-op 5.0. Mods Inside (www.mods-inside.ru). Архів оригіналу за 30 листопада 2016. Процитовано 29 січня 2016.
  15. Юрий Цуканов (17 июля 2013). Авторы Sven Co-op получили в распоряжение движок Half-Life (рос.). Half-Life Inside. Архів оригіналу за 6 січня 2019. Процитовано 21 ноября 2013. {{cite web}}: Cite має пустий невідомий параметр: |1= (довідка)

Див. також[ред. | ред. код]

  • Quake engine — ігровий рушій, на якому заснований GoldSource
  • id Tech 2 — рушій гри Quake 2, напрацювання якого частково інтегровані і в GoldSource
  • Source — наступний ігровий рушій від Valve, в основу якого покладено GoldSource
  • Список ігрових рушіїв

Посилання[ред. | ред. код]