Google (пошуковик)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Google (пошук))
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Google Search[1] або Google
Логотип
Логотип
Посилання google.com
Комерційний Так
Тип пошукова система
Реєстрація Необов'язково
Мови багатомовний (більше 200)
Власник Google Inc.
Засновник Сергій Брін і Ларрі Пейдж
Автор Сергій Брін і Ларрі Пейдж
Започатковано 15 вересня 1997[2]
Рейтинг Alexa 1[3][4]
Мова програмування C, C++ і Python
CMNS: Google Search[1] або Google у Вікісховищі

Google Search[1] або Google (МФА [ɡu ː ɡl][5][6], MWCD /ˈgü-gəl/[7], укр. Гугл) — найбільша пошукова система, що належить корпорації Google Inc., яка в свою чергу, входить до міжнародного конгломерату компаній Alphabet Inc..

Перша за популярністю (79,65 %[8]), обробляє 41 млрд 345 млн запитів в місяць (частка ринку 62,4 %[9][10]), може знаходити інформацію 195 мовами.

Підтримує пошук у документах форматів PDF, RTF, PostScript, Microsoft Word, Microsoft Excel, Microsoft PowerPoint та інших.

Історія створення[ред. | ред. код]

Докладніше: Історія Google

Пошукова система Google була створена як навчальний проект студентів Стенфордського університету Ларрі Пейджа і Сергія Бріна. Вони у 1996 році працювали над пошуковою системою BackRub, а у 1998 році на її основі створили нову пошукову систему Google.

Хоча корпорація була заснована 2 вересня 1998 року, а домен Google.com зареєстрований 15 вересня 1997 року, пошуковик (з 2000 року) іноді відзначає свій день народження і в інший день: як 7, так і 27 вересня[11][12].

Назва Google походить від ненавмисне перекрученого Сергієм Бріном слова гугол (googol), яке означає «десять у сотому степені» — 10100.

Індексація сайтів[ред. | ред. код]

Пошуковий робот Google має User Agent — Googlebot (Пошуковий робот), який є основним роботом, що сканує вміст сторінки для пошукового індексу. Крім нього існують ще декілька спеціалізованих роботів:

  • Googlebot-Mobile — робот, що індексує сайти для мобільних пристроїв;
  • Google Search Appliance (Google) gsa-crawler[13] — пошуковий робот нового апаратно-програмного комплексу Search Appliance;
  • Googlebot-Image — робот, що сканує сторінки для індексу картинок;
  • Mediapartners-Google — робот, що сканує контент сторінки для визначення вмісту AdSense;
  • Adsbot-Google — робот, що сканує контент для оцінки якості цільових сторінок AdWords;
  • Googlebot-News — робот, що сканує сторінки для безкоштовного агрегатору новин Google Новини.

Існує теорія ефекту пісочниці, яка стверджує, що сайти, які мають нові доменні імена, часті зміни власників або неймсерверів, розміщують у «пісочницю» (зону очікування) і вони перебувають там, поки механізм Google не вважатиме сайт готовим з неї вийти.

Також існує зворотна теорія, яка називається «бонус новачка», у якій при первісній індексації сайту, у силу деяких аспектів (наприклад декількох посилань з авторитетних ресурсів), сайту відразу присвоюється високий PageRank і хороші місця у пошуковій видачі. Після закінчення деякого часу, після зняття цього ефекту сайту присвоюються його реальні показники.

Непроіндексована інформація[ред. | ред. код]

Незважаючи величезну кількість проіндексованої інформації, існує також велика кількість даних онлайн, доступних за допомогою запитів, а не посилань. Це так звана невидима або глибинна мережа, яку не охоплює Google та інші пошукові системи. У глибинній мережі містяться бібліотечні каталоги, офіційні законодавчі документи урядів, телефонні книги та інша інформація[14].

Проблеми з авторськими правами та приватністю[ред. | ред. код]

KaZaA і Церква саєнтології використовували Закон про авторське право у цифрову епоху (DMCA), щоб зажадати від Google видалити посилання на матеріали на їх сайтах, нібито захищені авторським правом[15][16]. Google за законом зобов'язаний видалити ці посилання, але замість того, щоб прибрати результати пошуку, воліє зв'язати результати зі скаргами, які подали ці організації[16].

The New York Times скаржилася на те, що кешування їх змісту пошуковим роботом — особливість, яка використовується пошукачами, у тому числі Google Web Search, порушує авторські права[17]. Google дотримується стандартних Інтернет-прийомів для запитів про відключення кешування за допомогою файлу robots.txt — стандартного механізму, що дозволяє адміністраторам вебсайту вимагати виключення свого сайту або його частини з результатів пошуку — або через мета-теги, що дозволяють редактору контенту вказати, чи можна індексувати або архівувати документ і чи можна проходити за посиланням у документі. Окружний суд США штату Невада ухвалив, що кеші компанії Google не порушують авторських прав згідно з американським законодавством у справах Field v. Google і Parker v. Google[18][19].

Алгоритм ранжування[ред. | ред. код]

Метатег Keywords не враховується при ранжуванні сайтів[20].

PageRank[ред. | ред. код]

Докладніше: PageRank

Google використовує алгоритм розрахунку авторитетності PageRank. PageRank є одним з допоміжних чинників при ранжуванні сайтів у результатах пошуку. PageRank не єдиний, але дуже важливий спосіб визначення положення сайту у результатах пошуку Google. Google використовує показник PageRank знайдених за запитом сторінок, щоб визначити порядок видачі цих сторінок відвідувачу у результатах пошуку.

PageRank добре співвідноситься з поняттями важливості інформації для людини. На додаток до PageRank, Google сворив багато інших секретних критеріїв для визначення рейтингу сторінок у списках результатів. За деякою інформацією, таких критеріїв більше 250, що дозволяє Google зберігати перевагу над своїми конкурентами у всьому світі[21][22].

Оптимізація для Google[ред. | ред. код]

Оскільки Google є найпопулярнішою пошуковою системою, багато вебмайстрів прагнуть впливати на рейтинги свого сайту в Google. Виникла ціла індустрія консультантів, щоб допомогти вебсайтам підвищити свої рейтинги в Google та інших пошукових системах. Ця сфера, що називається оптимізацією для пошукових систем, намагається віднайти шаблони у списках пошукових систем, а потім розробити методологію для покращення рейтингу, щоб залучити більшу кількість трафіку на сайти своїх клієнтів. Пошукова оптимізація охоплює як внутрішні чинники (особливості структури самого сайта) та фактори оптимізації Off Page (наприклад, анкори гіперпосилань та PageRank). Загальна ідея полягає в тому, щоб впливати на алгоритм відповідності Google, включивши ключові слова, націлені на різні місця «на сторінці», зокрема елемент заголовка та копію тіла сайту. Однак, занадто велика кількість ключових слів призводить до того, що сторінка виглядає підозріло до алгоритмів перевірки спаму Google.

Google опублікувала інструкції для власників вебсайтів, які хотіли б підвищити свої рейтинги в пошуковику[23].

Пошукові запити[ред. | ред. код]

Синтаксис запитів[ред. | ред. код]

Інтерфейс Google містить досить складну мову запитів, що дозволяє обмежити область пошуку окремими доменами, мовами, типами файлів і т. д. Наприклад, пошук «intitle:Google site:wikipedia.org » виведе всі статті Вікіпедії всіма мовами, у заголовку яких зустрічається слово Google[24][25][26][27].

Пошукова система Google зазвичай приймає запити як простий текст і розбиває запит користувача на послідовні пошукові терміни, які, як правило, є словами, що мають відображатися в результатах, одночасно можна використовувати логічні оператори, такі як цитати (знак ") для пошуку конкретної фрази, знаки типу «+», «-» означають відповідно «додати фразу до пошуку» або «виключити фразу чи слово з пошуку» («+» більше недійсний, видалено з Google 19 жовтня 2011 р.).

Уточнення пошукових запитів[ред. | ред. код]

  1. Пошук в соц. мережах: перед назвою соц. мережі ставиться знак @, наприклад, @twitter.
  2. Пошук цін: перед сумою ставиться знак долара, приклад: відеокамера $300.
  3. Пошук по хештег: перед словом символ #. Приклад: #деньнезалежності.
  4. Виняток результатів пошуку із зазначеними ключовими словами: ягуар швидкість -автомобіль.
  5. Пошук точного слова або фрази: потрібно помістити слово або фразу в лапки, наприклад, "найбагатша людина в світі".
  6. Пошук за запитами з відсутніми словами у фразі: замість слова потрібно вставити знак «*». Приклад: сім * відміряй.
  7. Пошук в рамках певного діапазону: між числами ставиться дві точки «..». Приклад: автомобіль $4000..$5000.
  8. Пошук відразу по двох ключових запитах: між запитами пишеться «OR». Приклад: вибори OR вибори в Україні.
  9. Пошук конкретного сайту сайту: пишеться "site:" перед адресою сайту або назвою домену. Приклад: site:facebook.com або site:.gov.
  10. Пошук сайтів зі схожою змістом: потрібно ввести "related:" перед вебадресою. Приклад: related:wikipedia.org.
  11. Пошук даних про сайти: потрібно ввести "info:" перед вебадресою сайту. Приклад: info:wikipedia.org.
  12. Пошук кеш версії сайту: "cache:" + назва сайту. Приклад: cache:cnn.com[28]. З 1 лютого 2024 року, за повідомленням ресурсу Search Engine Land, одна з найдавніших функцій пошукової системи Google, а саме посилання на кешовані сторінки, припинена. Дане рішення було прийнято через поліпшення надійності інтернету та зменшення потреби в перегляді застарілих версій сайтів[29][30].

Однак існуюча потужна мова запитів у руках хакерів може бути використана для дослідження вебсайтів на уразливість[31].

Пошук у знайденому[ред. | ред. код]

Для результатів пошуку Google раніше надавав можливість повторного пошуку, що дозволяло проводити пошук більш детально. Для детальнішого пошуку користувачем необхідно було вказувати додаткові параметри, за якими відбувався відбір результатів, що дозволяло відразу відобразити не тільки запит, але й контекст, де він застосовується. Дана можливість спрощувала процедуру пошуку, виключивши необхідність у відкритті кожного результату.

Вікіпошук[ред. | ред. код]

Пошукова технологія, що дозволяє користувачеві налаштовувати результати видачі за пошуковими запитами. Користувач може видаляти результати зі списку і піднімати вгору списку. Технологія була запущена компанією Google навесні 2009 року і пропрацювала до осені. На 4 травня 2010 року, у налаштуваннях пошуку залишилася настройка для включення «Вікіпошуку», але у видачі відповідні елементи управління відсутні. Інші пошукові системи подібної функціональності поки не надавали.

Голосовий пошук[ред. | ред. код]

22 вересня 2010 компанія запустила голосовий пошук у Росії[32]. Щоб здійснити пошук, необхідно натиснути на телефоні кнопку поряд з рядком пошуку і вимовити свій запит, телефон відправить ваш голос на сервер, і браузер видасть рядок із розпізнаним вашим запитом і результатами пошуку по ньому.

Пошук зображеннями[ред. | ред. код]

Пошукова система Google надає можливість здійснювати пошук в Інтернеті, використовуючи графічні зображення як запити. Пошук виконується через сторінку images.google.com, для початку пошуку потрібно за допомогою миші перетягнути картинку в вікно пошуку, завантажити файл, вставити посилання на зображення в рядок пошуку або натиснути на картинку правою кнопкою миші і вибрати «Пошук по картинці» (для останнього варіанти потрібно спеціальний додаток для Google Chrome або Firefox).

Універсальний пошук[ред. | ред. код]

Компанія Google запустила універсальний пошук 16 травня 2007 р. Суть ідеї об'єднати результати різних пошуків в один. Універсальний пошук включає в себе різноманітну інформацію, таку як вебсайти, новини, картинки, карти, блоги, відео та інше. Марісса Майєр, директорка з розробки пошукових програм, описала ціль універсального пошуку наступним чином: «Завдяки універсальному пошуку ми намагаємося зруйнувати стіни, які традиційно відокремлювали результати пошуку від величезної кількості інформації, доступної в Інтернеті, й об'єднати всі дані в один простий набір результатів пошуку … Ми хочемо допомогти вам знайти найкращу відповідь, навіть якщо ви не знаєте, де шукати»[33].

Google Doodle[ред. | ред. код]

З нагоди свята чи круглої дати якої-небудь широко відомої особистості стандартний логотип Google у деяких або, рідше, у всіх[34] регіональних доменів може змінюватися на святковий, має певну тематику, зміст, але у стилі Google (англ. Holiday and Events - Google style!)[35]. Наприклад, з нагоди дня народження Наполеона Орди 11 лютого 2010 року на логотипі білоруського домену Google з'явилися акварелі цього відомого художника[36], 6 липня вітали зі 121-річчям Марка Шагала (логотип був у вигляді колажу з фрагментів його робіт)[37].

22 березня 2011 року, після десятирічного очікування, Google виграв патент на «Google Doodle».

Інтерактивні:

  • Гра Pac-Man (включення/вимикання звуку, керування пересуванням мишкою або клавішами зі стрілками клавіатури)[38].
  • 9 червня 2011 — логотип, присвячений 96-й річниці з дня народження Леса Пола[39]. Лого надає можливість генерувати звуки (із зображенням коливної гітарної струни), записувати і програвати мелодії[40], передавати записане (як URL)[41].
  • 15 червня — інтерактивний логотип, який демонструє (з можливістю прокрутки) фази місячного затемнення.
  • 5 вересня — логотип до дня народження Фредді Меркюрі, у якому показано мульткліп, створений компанією Google на пісню Don't Stop Me Now групи Queen.
  • 23 листопада — до 60-річчя першої публікації Станіслава Лема (за мотивами ілюстрацій польського художника Даніеля Мроз до Кіберіада[42]).
  • 31 жовтня — на честь свята Хеллоуїн. У прискореному темпі на відео показано, як група співробітників Google вирізає логотип компанії з 6 великих оранжевих гарбузів[43].
  • 9 квітня 2012 — до 182-річчя від дня народження Едварда Мейбріджа. Логотип являє з себе 21 сектор різного кольору, у кожному з яких біжить скаковий кінь.
  • 23 квітня — до 99-річчя від дня одержання Гідеоном Сундбеком патенту на застібку-блискавку.
  • 1 червня — на честь Міжнародного дня захисту дітей.
  • Під час XXX літніх олімпійських ігор кожен день з'являвся логотип з новим видом спорту.
  • 15 жовтня — до 107-річчя з дня створення коміксу «Маленький Німо у країні снів».
  • 7 лютого 2014 — до відкриття ХХІІ Олімпійських ігор в Сочі — на фоні прапора ЛГБТ зображені піктограми шести зимових олімпійських видів спорту.

Кнопка «Мені пощастить»[ред. | ред. код]

Домашня сторінка Google містить кнопку з назвою «Мені пощастить». До 2012 року, коли користувач вводив пошуковий запит і натискав на кнопку, користувач переходив безпосередньо до першого результату пошуку, обійшовши сторінку результатів пошукової системи. Ідея полягала в тому, що якщо користувачеві «пощастить», пошуковий механізм знайде ідеальну сторінку з першого разу, минаючи сторінку результатів пошуку. Згідно з дослідженням Тоба Чавеса з «Rapt», ця функція коштувала Google 110 мільйонів доларів на рік, оскільки таким чином користувачі обходять всю рекламу[44].

About This Image[ред. | ред. код]

Наприкінці жовтня 2023 року, в пошуковику Google з’явився новий інструмент About This Image, який дозволяє дізнатися про подробиці походження зображень прямо у вікні пошукової видачі. Він позиціюється як засіб боротьби з неправдивою інформацією, яка в останній час часто з’являється в Інтернеті. Новий інструмент надає різні подробиці про знайдену картинку: її першоджерело, метадані (за їх наявності) і вказівку на те, чи була вона створена за допомогою генеративного ШІ. Для перегляді цієї інформації, однак спочатку така можливість надана тільки в англомовних регіонах, достатньо вибрати пункт About This Image у «триточковому» меню пошуковика[45].

Спеціальні функції[ред. | ред. код]

Окрім головної функції пошукового механізму пошуку тексту, у Пошуку Google при пошуку є понад 22 «спеціальні функції» (активовані за допомогою введення спеціальних спускових слів) під час пошуку[46][47][48].

  • Погода — прогноз погоди, погодні умови, температура, вітер, вологість, для багатьох міст можна переглянути, набравши «weather» + назва міста або штату, поштовий індекс США.
  • Ціни акцій — дані ринку для конкретної компанії або фонду можна переглянути, набравши символ (або «stock»), наприклад: CSCO; MSFT; IBM акції; F stock і так далі. Результати показують зміни по дням, 5-річний графік тощо. Це не спрацьовує для багатьох назв та імен.
  • Час — поточний час у багатьох містах (по всьому світі) можна переглянути, набравши «час» та назву міста (наприклад, час Каїра, час Пратт, К. С.).
  • Таймер — встановити зворотний відлік (для використання функції може знадобитися вхід до системи Google).
  • Спортивні результати. Бали та графіки для спортивних команд можуть відображатися, при запиті назви команди або назви ліги у вікні пошуку.
  • Конверсія одиниці — одиниці вимірювання можна перетворювати, вводячи, наприклад 10.5 cm in inches, або 90 km in miles (українською не працює)
  • Конвертація валюти — можна вибрати конвертер валюти, набравши назви або валютні коди (перелічені за ISO 4217): 6789 Euro in USD; 150 GBP in USD; 5000 Yen in USD (не працює українською).
  • Калькулятор — результати розрахунку можна визначити, шляхом введення формули, цифри або слова, наприклад: 6 * 77 + pi + sqrt (e ^ 3) / 888 plus 0,45. Результати пошуку для формули відображаються після результату розрахунку. Каретка «^» піднімає число до потужності експонента, а відсотки вираховуються через запит (наприклад): «40 % of 300». Після конвенції, використовуваної в дискретній математиці, калькулятор Google оцінює 0 ^ 0 до 1. Калькулятор також має функції конвертації одиниць вимірювання та конвертації валют.
  • У червні 2017 року Google розширив свої результати пошуку, щоб охопити доступні списки вакансій. Дані агрегуються з різних основних рекламних ресурсів та збираються шляхом аналізу домашніх сторінок компанії. Наразі функція доступна лише англійською мовою[49][50][51].
  • Нотатки («Notes») — це коментарі звичайних користувачів для того чи іншого результату пошукової видачі[52].

To google[ред. | ред. код]

Через популярність пошукової системи в англійській мові з'явився неологізм to google або to Google (аналог в українському комп'ютерному сленгу — гуглити), що використовується для позначення пошуку інформації в Інтернеті за допомогою Google. Саме з таким визначенням дієслово занесене у найбільш авторитетні словники англійської мови — Оксфордський словник англійської мови і Merriam-Webster[53], хоча в інших джерелах[54] наводяться приклади його використання для позначення пошуку взагалі чого-небудь в Інтернеті.

Першим, хто використав слово як дієслово, був сам Леррі Пейдж, 8 липня 1998 року який підписав одне з своїх повідомлень для списку розсилки: «Have fun and keep googling!»[55] Американське діалектичне співтовариство назвало дієслово «to google» словом десятиліття[56].

Побоюючись можливої втрати товарного знака, Google не схвалює використання дієслова google, особливо коли мається на увазі пошук в Інтернеті взагалі[57]. Наприклад, 23 лютого 2003 року компанія направила лист[58]. «Припинити і утримуватися» (англ. cease and desist) Полу МакФедрісу, засновнику Word Spy — сайту, що відслідковує неологізми[59]. Також, у своїй статті у «Вашингтон пост», Френк Аренс обговорював лист, отриманий від юристів Google, що ілюстрував «правильне» і «неправильне» вживання дієслова google[60]. У відповіді на цю статтю лексикографи словника Merriam-Webster помітили, що записали дієслово to google з малої літери, але для позначення пошукової системи Google вжили велику букву (англ. to use the Google search engine to seek online information — користуватися Google для пошуку інформації в Інтернеті), втім, редактори оксфордського словника не стали зберігати обидві «версії» для історії[61]. У 2006 році Google випустив публічну заяву з вимогою «використати слова, утворені від Google, тільки коли мова йде про Google Inc або про його сервіси»[62].

Цікаві факти[ред. | ред. код]

Згідно повідомлення видання Bloomberg від 27 жовтня 2023 року з посиланням на представника Google, який виступив у суді під час антимонопольного процесу між Мін'юстом США і компанією, корпорація Google у 2021 році заплатила розробникам популярних браузерів $26 млрд за те, щоб бути в них "пошуковиком" за замовчуванням[63][64].

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Browse All of Google's Products & Services - Google (англ.)
  2. http://reports.internic.net/cgi/whois?whois_nic=google.com&type=domain
  3. https://web.archive.org/web/20171120173341/https://www.alexa.com/siteinfo/google.com
  4. https://www.similarweb.com/es/website/google.com/#overview
  5. «google» перевод английский-русский. Lingvo.abbyyonline.com. Архів оригіналу за 16 червня 2012. Процитовано 8 лютого 2012. 
  6. How to pronounce Google (англ.). inogolo.com. Архів оригіналу за 16 червня 2012. Процитовано 8 лютого 2012. 
  7. Google - Definition and More from the Free Merriam-Webster Dictionary (англ.). Merriam-Webster, Incorporated. Архів оригіналу за 16 червня 2012. Процитовано 8 лютого 2012. 
  8. По данным компании Net Applications в декабре 2007 года рыночная доля Google в мире составляла 77,05 %, Yahoo! — 12,46 %, MSN — 3,33 %, Microsoft Live Search — 2,57 %, AOL — 2,12 %, Ask — 1,38 %, AltaVista — 0,13 %, Excite — 0,07 %, Lycos — 0,02 %, All the Web — 0,02 %. Архів оригіналу за 11 липня 2012. Процитовано 31 жовтня 2012. 
  9. Baidu Ranked Third Largest Worldwide Search Property by comScore in December 2007 — comScore, Inc. Архів оригіналу за 29 липня 2012. Процитовано 31 жовтня 2012. 
  10. «Яндекс» — девятый поисковик мира/Яндекс/ Хабрахабр. Архів оригіналу за 21 травня 2008. Процитовано 31 жовтня 2012. 
  11. 27.09.2010 Google відзначає дванадцятий день народження. Архів оригіналу за 14.09.2012. Процитовано 31.10.2012. 
  12. З днем народження, Google. Архів оригіналу за 10 липня 2012. Процитовано 31 жовтня 2012. 
  13. List of User-Agents (Spiders, Robots, Browser). Архів оригіналу за 20 вересня 2012. Процитовано 31 жовтня 2012. 
  14. Sherman, Chris; Price, Gary. The Invisible Web: Uncovering Sources Search Engines Can't See, In: Library Trends 52 (2) 2003: Organizing the Internet:. с. 282–298. 
  15. Technology News:News:Google Pulls P2P Links Over Kazaa Copyright Claims. Архів оригіналу за 20 вересня 2012. Процитовано 31 жовтня 2012. 
  16. а б New Economy; A copyright dispute with the Church of Scientology is forcing Google to do some creative linking. Архів nytimes.com /gst /fullpage.html? res=9F02E5D7103FF931A15757C0A9649C8B63 оригіналу за 17 липня 2013. Процитовано 17 травня 2019.  New York Times
  17. Google cache raises copyright concerns - CNET News.com. Архів оригіналу за 11 вересня 2012. Процитовано 31 жовтня 2012. 
  18. Case No. CV-S-04-0413-RCJ-LRL [Архівовано 2 лютого 2006 у Wayback Machine.] United States District Court (District of Nevada). Filed on January 19, 2006
  19. Case No. 04-CV-3918 [Архівовано 8 грудня 2014 у Wayback Machine.] United States District Court (Eastern District of Pennsylvania). March 10, 2006
  20. Google відмовився від meta-тегу Keywords. Архів оригіналу за 13 липня 2012. Процитовано 31 жовтня 2012. 
  21. Corporate Information: Technology Overview. Google. Архів оригіналу за 10 лютого 2010. Процитовано 15 листопада 2009. 
  22. Levy, Steven (22 лютого 2010). Exclusive: How Google’s Algorithm Rules the Web. Wired.com. Архів оригіналу за 16 квітня 2011. 
  23. Google Webmaster Guidelines. Google. Архів оригіналу за 9 січня 2009. Процитовано 15 листопада 2009. 
  24. intitle:google site:wikipedia.org - Google Search. Архів оригіналу за 20 вересня 2012. Процитовано 31 жовтня 2012. 
  25. Пошукові оператори Google, Таблиця операторів Google. Архів оригіналу за 11 липня 2012. Процитовано 31 жовтня 2012. 
  26. Офіційний довідник англійською мовою. Архів оригіналу за 20 вересня 2012. Процитовано 31 жовтня 2012. 
  27. Опис операторів і вбудованих функцій розширеного пошуку: загальна сторінка [Архівовано 5 травня 2009 у Wayback Machine.]; оператори та функції розширеного пошуку [Архівовано 29 квітня 2009 у Wayback Machine.]; Advanced Operators [Архівовано 3 квітня 2010 у Wayback Machine.] (докладний опис операторів англійською); «шпаргалка» з мови пошукових запитів Google [Архівовано 1 травня 2009 у Wayback Machine.]
  28. Оператори в пошукових запитах. Архів оригіналу за 5 травня 2016. Процитовано 15 липня 2017. 
  29. Google Search officially retires cache link. Google might add links to the Wayback Machine in place of the cache link. // By Barry Schwartz. February 1, 2024 at 4:06 pm
  30. Google видалила з пошуку посилання на кешовані сторінки. // Автор: Артем Житкевич. 02.02.2024
  31. Злом за допомогою Google на SecurityLab. Архів оригіналу за 20 вересня 2012. Процитовано 31 жовтня 2012. 
  32. Google запустив російський голосовий пошук. Lenta.ru. 22 вересня 2010. Архів оригіналу за 4 серпня 2012. Процитовано 31 жовтня 2012. 
  33. Universal search: The best answer is still the best answer. Google. Архів оригіналу за 1 липня 2014. Процитовано 24 квітня 2014. 
  34. В списку логотипів. Архів оригіналу за 24 травня 2012. Процитовано 31 жовтня 2012.  вказана географічна область, для якої змінюється логотип, якщо змінюється глобально — зазначено «Global».
  35. Logos /Holiday and Events - Google style!. Архів оригіналу за 24 травня 2012. Процитовано 31 жовтня 2012. 
  36. Google змяніў свій лагатип у гонар народзінаў Напалеона Орди.  {{cite web}}: |archive-date= вимагає |archive-url= (довідка); Пропущений або порожній |url= (довідка)
  37. Google віншуе Марка Шагала з днем народзінаў. Архів .vitebsk.cc/2008/07/07/google-vinshue-marka-shagala-z-dnyom-narodzinaw/ оригіналу за 11 липня 2013. Процитовано 15 лютого 2019. 
  38. Pacman. Архів com /pacman / оригіналу за 5 червня 2012. Процитовано 15 лютого 2019. 
  39. Les Paul's 96th Birthday, Google Logos. Архів оригіналу за 5 вересня 2012. Процитовано 31 жовтня 2012. 
  40. National Anthem of Russia played on Les Paul Google's Демонстрація можливостей «гітари» Google приклад запису «гітари» Google (doodle). Архів оригіналу за 22 лютого 2013. Процитовано 31 жовтня 2012. 
  41. Лес Пол, doodle. Архів оригіналу за 22 липня 2012. Процитовано 31 жовтня 2012. 
  42. Mroz drawings. Архів оригіналу за 15 липня 2012. Процитовано 31 жовтня 2012. 
  43. Halloween 2011. Архів оригіналу за 20 вересня 2012. Процитовано 31 жовтня 2012. 
  44. Brendan Newnam. Are you feeling lucky? Google is. Marketplace World. Архів оригіналу за 30 березня 2013. Процитовано 28 квітня 2013. 
  45. У пошуковій системі Google з’явилася нова функція. 27.10.2023
  46. Search Features. Google. May 2009. Архів оригіналу за 3 лютого 2015. Процитовано 30 червня 2017. 
  47. Google Help : Cheat Sheet. Google. 2010. Архів оригіналу за 11 лютого 2010. Процитовано 30 червня 2017. 
  48. Google and Search Engines. Emory University Law School. 2006. Архів оригіналу за 16 червня 2009. 
  49. Lardinois, Frederic (20 червня 2017). Google launches its AI-powered jobs search engine. TechCrunch. AOL. Архів оригіналу за 21 червня 2017. Процитовано 22 червня 2017. 
  50. Gebhart, Andrew (20 червня 2017). Google for Jobs is ready to help your employment search. CNET. CBS Interactive. Архів оригіналу за 20 червня 2017. Процитовано 22 червня 2017. 
  51. Bergen, Mark (20 червня 2017). Google Reaches for Job Seekers With Search Engine Revamp. Bloomberg Technology. Bloomberg L.P. Архів оригіналу за 21 червня 2017. Процитовано 22 червня 2017. 
  52. Тепер можна залишати коментарі до пошукової видачі Google. 17.11.2023
  53. Google - Definition and More from the Free Merriam-Webster Dictionary. Архів оригіналу за 4 вересня 2012. Процитовано 31 жовтня 2012. 
  54. Word Spy - google. Архів оригіналу за 18 вересня 2012. Процитовано 31 жовтня 2012. 
  55. Larry Page. (8 липня 1998). Google Search Engine:New Features. Google Friends Mailing List. Архів оригіналу за 9 жовтня 1999. Процитовано 6 серпня 2007. 
  56. «Гугл» стало словом десятиліття. Архів оригіналу за 31 липня 2012. Процитовано 31 жовтня 2012. 
  57. Гуглить нельзя помиловать Вебпланета. Архів оригіналу за 16 липня 2012. Процитовано 31 жовтня 2012. 
  58. Paul McFedries. (23 февраля 2003). Google trademark concerns (англ.). American Dialect Society Mailing List. Архів оригіналу за 2 лютого 2012. Процитовано ???. 
  59. Duffy, Jonathan. Google calls in the «language police». Архів оригіналу за 29 червня 2012. Процитовано 31 жовтня 2012. (англ.) Би-би-си, 20 июня 2003
  60. Frank Ahrens. So Google Is No Brand X, but What Is «Genericide»?. Архів оригіналу за 30 травня 2012. Процитовано 31 жовтня 2012. (англ.) Washington Post, 5 серпня 2006
  61. Chris Noon. Brin, Page See «Google» Take Its Place In Dictionary. Архів оригіналу за 20 вересня 2012. Процитовано 31 жовтня 2012.  (англ.) Forbes, 6 июля 2006
  62. Michael Krantz. Do you «Google»?. Архів оригіналу за 30 травня 2012. Процитовано 31 жовтня 2012.  (англ.) The Official Google Blog, 25 октября 2006
  63. Google Paid $26 Billion to Be Default Search Engine in 2021. // By Leah Nylen. 27.10.2023 at 18:50 GMT+3
  64. Стало відомо, скільки Google платить за право бути пошуковиком в браузерах і телефонах. // Автор: Денис Пономаренко. 28.10.2023, 14:49

Посилання[ред. | ред. код]