Грудзинська Ірина Олександрівна

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Grudz.)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Грудзинська Ірина Олександрівна
рос. Грудзинская Ирина Александровна
Народилася 26 травня 1920(1920-05-26)[1][2]
Чита, Далекосхідна республіка
Померла 13 квітня 2012(2012-04-13)[1][2] (91 рік)
Санкт-Петербург, Росія
Країна  СРСР
 Росія
Діяльність ботанік
Alma mater МДУ
Систематик живої природи
Автор найменувань низки ботанічних таксонів. У ботанічній (бінарній) номенклатурі ці назви доповнюються скороченням «Grudz.».

Irina Aleksandrovna Grudzinskaja на Віківидах
Сторінка на Віківидах

Грудзинська Ірина Олександрівна (рос. Грудзинская Ирина Александровна; 19202012) — російський ботанік, доктор біологічних наук, професор. Спеціалізувалася на насінних рослинах. Авторка ботанічних таксонів.

Біографія[ред. | ред. код]

Народилася 26 травня 1920 року в місті Чита. Її матір була вчителькою, а батько — будівельником. Сім'я часто переїжджала. Початкову школу Грудзинська закінчила у Хабаровську, середню — у місті Енгельс Саратовської області.

У 1938 році поступила на біологічний факультет Московського університету. Після закінчення четвертого курсу почалася німецько-радянська війна. Грудзинська служила помічником старшого секретаря військової прокуратури Московського округу, потім виконувала обов'язки секретаря військового трибуналу на фронті. 1944 року демобілізувалася та відновила навчання в Московському університеті на кафедрі геоботаніки. У 1945 році після закінчення МДУ була направлена в Інститут лісу АН СРСР (нині — Інститут лісу імені В. Н. Сукачова СО РАН) на посаду молодшого наукового співробітника. Там же закінчила аспірантуру. Брала участь в наукових експедиціях на Урал, в Сталінград, на Кавказ.

У 1951 році захистила кандидатську дисертацію. Працювала на Деркульській науково-дослідній станції. Займалася дослідженнями особливостей росту широколистяних порід дерев, проектуванням полезахисних лісосмуг у лісостеповій зоні. У 1959 році переведена на посаду старшого наукового співробітника.

1963 року переїжджає в Ленінград, де влаштовується старшим науковим співробітником в Лабораторію рослинності лісової зони Ботанічного інституту ім. Комарова АН СРСР. У 1968 році перевелася в Лабораторію систематики та географії вищих рослин. Брала участь у польових дослідженнях на Далекому Сході, в Середній Азії, Азербайджані, Україні, Югославії та Фінляндії.

З 1970 по 1990 роки Ірина Грудзинська декілька разів брала участь у довгострокових експедиціях на Кубу. Вона добре знала іспанську мову, що дуже допомогло їй у співпраці з місцевими ботаніками. Основним предметом її досліджень був рід Pilea з родини кропивових (Urticaceae).

У 1980 році Грудзинська захистила докторську дисертацію на тему систематики родини ільмових. У 1983 році стала завідувачкою Лабораторії систематики та географії вищих рослин.

В середині 1990-х Ірина Грудзинська вийшла на пенсію. Померла 13 квітня 2012 року. Похована в Санкт-Петербурзі.

Примітки[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]