Альтаїр

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з HD 187642)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Альтаїр

Орел — сузір'я, в якому перебуває Альтаїр
Дані спостереження
Епоха J2000
Сузір’я Орел
Пряме піднесення 19h 50m 47s
Схилення +08° 52′ 06″
Видима зоряна величина (V) 0.77
Характеристики
Спектральний клас A7 IV-V
Показник кольору (B−V) 0,22
Показник кольору (U−B) 0,08
Тип змінності None
Астрометрія
Променева швидкість (Rv) −26,1 км/c
Власний рух (μ) Пр.сх.: 536,82 мас/р
Схил.: 385,54 мас/р
Паралакс (π) 194,97 ± 0,86 мас
Відстань 17 св. р.
(5,15 пк)
Абсолютна зоряна
величина
(MV)
2,22
Фізичні характеристики
Маса 1,7 M
Радіус 1,7 R
Світність 10,7 L
Ефективна температура 8,000 K
Металічність 200% від сонячної
Обертання 6,5–10,4 годин
Вік <109 млрд. років
Інші позначення
Atair, α Aquilae, α Aql, Альфа Орла, Alpha Aql, 53 Aquilae, 53 Aql, BD+08°4236, FK5 745, GCTP 4665.00, GJ 768, HD 187642, HIP 97649, HR 7557, LFT 1499, LHS 3490, LTT 15795, NLTT 48314, SAO 125122, WDS 19508+0852A.
Посилання
SIMBADдані для HD187642
Знімок Альтаїра отриманий за допомогою інтеферометра Паломарської обсерваторії

Альтаї́р (α Орла) (араб. ан-наср ат-таїр «орел, що летить» , النسر الطائر) — зоря 1-ї зоряної величини, найяскравіша в сузір'ї Орла. У середніх широтах видима навесні, влітку й восени. Завдяки новітнім астрономічним дослідженням за допомогою Паламарського дослідного інтерферометра доведено, що Альтаїр має не сферичну, а радше приплюснуту на полюсах форму через високу швидкість обертання. Технології синтезованої апертури й численні оптичні телескопи зафіксували це явище.

Українська народна назва Альтаїра — Пастух. У ніч на Івана Купала він зустрічається з Вегою — Ткалею.

Опис[ред. | ред. код]

Альтаїр — вершина так званого Літнього Трикутника, разом з Вегою і Денебом. Зоря розташована за 17 св. років від Землі і є однією з найяскравіших зір північного зоряного неба.

Альтаїр широко відомий за вкрай високу швидкість обертання; завдяки вимірам ширини спектральних ліній зорі встановлено, що її екватор робить повний оберт навколо своєї осі за 6 годин (інші джерела дають 9 чи 10,4 години). Для порівняння: Сонцю потрібно понад 25 діб для здійснення повного оберту. Тому через таке швидке обертання Альтаїр сплющений з полюсів: його екваторіальний діаметр щонайменше на 22 % більший, ніж полярний діаметр. На сьогодні вже є зображення поверхні Альтаїра. Це перша візуальна перевірка вкладу гравітації та відцетрової сили в коефіцієнт потемніння до краю диску зорі.

Альтаїр у міфології й культурі[ред. | ред. код]

Наприкінці літа зірки Альтаїр і Вега розташовані високо в зоряному небі. Про них оповідає стародавня китайська історія, яка має багато варіантів:

Молодий пастух на ім'я Ню Лан (буквально «пастух»; Альтаїр) проходив повз сім чарівних сестер-фей, які купалися в озері. За порадою свого пустотливого бика, він краде їхній одяг і чекає, що трапиться. Прекрасні сестри посилають наймолодшу й найгарнішу сестру Чжи-Ну («ткаля»; зірка Вега) забрати їхній одяг. Вона забрала в Ню Лана одяг, але оскільки він побачив її голою, Чжи-Ну повинна була вийти за юнака заміж. Вона стала доброю дружиною, а Ню Лан хорошим чоловіком. Вони жили щасливо і мали двох дітей, але коли Богиня Небес дізналася, що простий смертний одружився з однією з найчарівніших її фей, вона дуже розлютилася, і примусила Чжи-Ну знову повернутися до її колишнього обов'язку виплітання барвистих хмар у небі, тому що вона не могла робити свою роботу, будучи у шлюбі зі смертним. Ню Лан дуже засмутився, дізнавшись, що його дружина пішла, але раптом його бик починає говорити і каже хлопцеві, що, якщо він уб'є його і надягне його шкуру, Ню Лан зможе потрапити на Небеса, і там знайти свою дружину. Зі сльозами на очах Ню Лан убив свого бика, надів його шкуру й, взявши із собою обох дітей вирушив на Небеса, щоб знайти Чжи-Ну. Коли Богиня дізналася, що Ню Лан опинився на небесах, вона ще більше розгнівалася і, взявши свою шпильку, Богиня видряпала широку річку в небі, щоб відокремити назавжди двох коханців (таким чином створюючи Чумацький шлях, який відокремлює Альтаїр і Вегу).

Після цього Чжи-Ну повинна завжди сидіти на одному боці річки, плетучи хмари, тоді як Ню Лан спостерігає за нею здалеку і піклується про їхніх двох дітей (дві бокові зірки Альтаїра: β та γ Орла).

Але один раз у рік усі сороки світу зжалюются над ними й злітаються у небеса, створюючи міст через зірку Денеб у сузір'ї Лебедя, таким чином, закохані можуть бути разом протягом однієї, сьомої ночі сьомого місяця.

Література[ред. | ред. код]