HD 209458 b

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
HD 209458 b або Осіріс в уявленні художника.

HD 209458 b або Осірісекзопланета b в зоряній системі HD 209458. Виявлена у 1999 р. за допомогою космічних телескопів Габбл та Спітцер.

Опис[ред. | ред. код]

HD 209458 b є газовим гігантом. За масою приблизно на 30% легша Юпітера. Обертається на дуже близькій відстані (0,045 а.о., що менше 5 млн км) від схожої на Сонце зірки, розташованої за 150 світлових років від нас, у сузір'ї Пегаса. Одна з найбільш вивчених екзопланет, є типовим гарячим юпітером.

За даними лабораторії реактивного руху NASA це друга планета за межами нашої Сонячної системи, де була знайдена вода, метан та двоокис вуглецю.

Планета, що випаровується[ред. | ред. код]

Додаткові дослідження планети в ультрафіолетовому діапазоні за допомогою телескопа Габбл виявили, що в лінії Лайман-альфа Осіріс закриває своє світило набагато більш помітно — яскравість зірки падає на 15 %, що відповідає розміру навколишньої водневої хмари планети в приблизно 4,3 радіуса Юпітера. Оскільки розмір поверхні Роша (зони, в межах якої речовина утримується тяжінням планети) для Осіріса дорівнює 3,6 радіусу Юпітера, то висновки спостережень можуть бути пояснені тільки тим, що планета безперервно втрачає свою речовину [1][2][3]. Про це також свідчить і ширина лінії поглинання — на підставі її аналізу можна дійти висновку, що атоми рухаються зі швидкістями до 130 км/год, що перевищує другу космічну швидкість на Осірісі (43 км/год).

Кометний хвіст[ред. | ред. код]

У 2010 році вчені встановили, що планета являє собою планету-комету, тобто з неї постійно йде потужний потік газів, які здуває випромінювання зорі з планети. При цьому на саму планету це помітно не впливає: при поточній швидкості випаровування вона повністю буде знищена через трильйон років. Дослідження шлейфу показало, що планета випаровується повністю — її залишають як легкі, так і важкі елементи.

Див. також[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Астрономы нашли планету-комету // Журнал «Небосвод» № 08, 2010. [Архівовано 29 листопада 2010 у Wayback Machine.](рос.)
  2. Астрономы нашли планету-комету [Архівовано 19 листопада 2010 у Wayback Machine.](рос.)
  3. Американські астрономи виявили планету-комету - незвичайний об'єкт з довгим хвостом з газів, масу якого можна порівняти з масою Юпітера. Архів оригіналу за 5 січня 2017. Процитовано 4 січня 2017.