HMS Abyssinia

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Монітор "Абіссінія" у гавані Бомбею незабаром після модернізації своєї артилерії 1892. Тимчасові споруди для екіпажу на кормі судна демонструють стаціонарний характер його служби.

HMS Abyssinia був брустверним монітором сконструйованим та побудованим фірмою J & W Dudgeon спеціально для Бомбейської флотилії (Bombay Marine) як корабель оборони гавані Бомбею.

Він був сконструйований сером Едвардом Рідом (Edward Reed), та був зменшеною версією, фактично напів-однотипним кораблем з моніторами типу "Цербер" Cerberus та Magdala. Передбачалося, що Abyssinia та Magdala служитимуть спільно на одній станції, забезпечуючи взаємну підтримку. Враховуючи визначені потреби берегової оборони району Бомбею,  лорди-члени Комітету Адміралтейства здійснювали тиск на міністерство Індії, аби воно замовило два монітори типу "Цербер". Втім після замовлення Magdala, виявилось, що асигнованих коштів не вистачає, через що  з'явилася потреба у конструюванні меншого, дешевшого корабля.

"Абіссінія" у цілому нагадувала "Магдалу", але була меншою і коштувала дешевше на 20 000 фунтів стерлінгів. Корабель мав трохи нижчий надводний борт, більш короткий бруствер (підвищення на палубі), міг нести менше вугілля і мав швидкість приблизно на один вузол меншу у порівнянні з "Магдалою".

Перехід з Англії  до бази корабля в Бомбеї був здійснений виключно за рахунок парової машини корабля, без використання допоміжних вітрил, як у моніторів типу "Цербер". Також на "Абіссінії" не встановлювали тимчасових надбудов для поліпшення її морехідності, завдяки чому її перехід пройшов швидше у порівнянні з більшими моніторами.

Історія служби[ред. | ред. код]

Впродовж всієї служби "Абіссінія" переважно простоювала на якорі у гавані Бомбею, якщо не рахувати коротких виходів у море для навчальних стрільб. Коли Індійська служба оборони гавані була ліквідована 1903, корабель продали на місці для розбору на метал.

Література[ред. | ред. код]