HNLMS Jacob van Heemskerck (1939)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
«Якоб ван Хемскерк»
Hr.Ms. Jacob van Heemskerck (1939)
Голландський легкий крейсер «Якоб ван Хемскерк»
Служба
Тип/клас легкий крейсер типу «Тромп»
Держава прапора Нідерланди Нідерланди
Належність  Військово-морські сили Нідерландів
На честь третій корабель флоту на ім'я «Якоб ван Хемскерк»[Прим. 1]
Корабельня Nederlandse Scheepsbouw Maatschappij, Амстердам
Закладено 31 жовтня 1938
Спущено на воду 16 вересня 1939
Введено в експлуатацію 10 травня 1940
На службі 19401969
Виведений зі складу флоту 20 листопада 1969
Статус 23 червня 1970 року проданий на брухт
Бойовий досвід Друга світова війна
Ідентифікація
Параметри
Тоннаж 4150 тонн (стандартна)
4860 тонн (повна)
Довжина 132 м
Ширина 12,4 м
Висота 4,3 м
Технічні дані
Рухова установка 2 × парових турбіни Parsons
4 × парових котли Yarrow
Гвинти 2
Потужність 56 000 к.с.
Швидкість 32,5 вузли (60,2 км/год)
Екіпаж 393 або 420 офіцерів та матросів
Озброєння
Артилерія 10 (5 × 2) × 102-мм гармат QF 4 inch Mk XVI
Торпедно-мінне озброєння 2 бомбоскидачі
Зенітне озброєння 8 (4 × 2) × 40-мм автоматичних зенітних гармат QF 2 pounder Mark II
8 (8 × 1) 20-мм автоматичних зенітних гармат «Ерлікон»

«Якоб ван Хемскерк» (нід. Hr.Ms. Jacob van Heemskerck (1939) — військовий корабель, легкий крейсер типу «Тромп» Королівського військово-морського флоту Нідерландів за часів Другої світової війни.

Легкий крейсер «Якоб ван Хемскерк» був закладений 31 жовтня 1938 року на верфі Nederlandse Scheepsbouw Maatschappij в Амстердамі.

Після введення до строю брав активну участь у бойових діях; бився в Атлантиці, на Середземному морі та поблизу берегів Африки. Брав активну участь у вторгненні на Мадагаскар.

Історія служби[ред. | ред. код]

11 травня 1940 року, у зв'язку з початком бойових дій безпосередньо в Нідерландах, недобудований крейсер разом з крейсером «Суматра» залишили порт і попрямували до Англії, в порт Іммінгем. 2 червня 1940 року «Якоб ван Хемскерк» знову у супроводі з «Суматрою», що мав на борту принцесу Юліану, здійснив перехід до Канади, в Галіфакс, куди вони прибули 11 червня 1940 року.

З 29 березня до 12 квітня 1942 року «Якоб ван Хемскерк» входив до складу угруповання флоту, з'єднання «A», яке діяло в Індійському океані. Під час японського рейду в Індійському океані есмінець разом з двома авіаносцями, трьома крейсерами та п'ятьма есмінцями проводив заходи щодо перехоплення та знищення японських сил[Прим. 2]. Однак, 5 квітня два британські важких крейсери — «Дорсетшир» і «Корнуолл» — були затоплені японськими літаками.

У травні 1942 року голландський крейсер «Якоб ван Хемскерк» взяв участь в операції із висадки морського десанту на французький острів Мадагаскар з метою окупації контрольованої урядом Віші колонії[Прим. 3]. 7 травня 1942 року французький гарнізон у Дієго-Суарезі капітулював.

Див. також[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]

Література[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

Виноски
  1. на честь голландського адміралу Якоба ван Хемскерка, командувача голландським флотом у битві при Гібралтарі
  2. З боку британсько-австралійсько-голландського флоту в битві брали участь: 3 авіаносці «Гермес», «Індомітебл», «Фомідебл»; 5 лінкорів «Воспайт», «Раміліз», «Резолюшн», «Ройал Соверін»,«Рівендж»; 2 важких крейсери «Дорсетшир», «Корнуолл»; 5 легких крейсерів: «Каледон», «Драгон», «Емеральд», «Ентерпрайз», голландський «Якоб ван Хемскерк»; 15 есмінців: «Паладин», «Пантер», «Хотспар», «Фоксхаунд», «Гріфін», «Ерроу», «Дікой», «Форчун», «Скаут», «Тенедос», австралійські «Нейпір», «Нестор», «Норман», «Вампайр», голландський «Ісаак Свірз».
  3. До проведення операції «Айронклед» залучались сили флоту: 2 лінкори «Раміліз» і «Ворспайт»; 2 авіаносці «Іластріас» і «Індомітебл»; 6 крейсерів: «Донтлес», «Бірмінгем», «Герміона», «Гамбія», «Девоншир» і голландський «Якоб ван Хемскерк»; 1 мінний загороджувач «Менксмен»; 1 монітор «Еребус»; 1 гідроавіаносець «Альбатрос»; ескадрені міноносці: «Ектів», «Ентоні», «Ерроу», «Блекмор», «Дункан», «Форчун», «Фоксхаунд», «Інконстант», «Хотспар», «Джавелін», «Лафорей», «Лайтнінг», «Лукаут», «Пакенгам», «Паладин», «Пантер», австралійські «Норман», «Нейпір», «Непал», «Нізам», голландські «Ван Гален», «Тьорк Хіддес»; 8 корветів типу «Флавер»; 4 тральщики; 5 ударних транспортів; 2 спеціальних та 3 десантних судна.
Джерела