Орлан-довгохвіст

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Haliaeetus leucoryphus)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Орлан-довгохвіст

Біологічна класифікація
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Птахи (Aves)
Ряд: Соколоподібні (Falconiformes)
Родина: Яструбові (Accipitridae)
Рід: Орлан (Haliaeetus)
Вид: Орлан-довгохвіст
Haliaeetus leucoryphus
(Pallas, 1771)
Синоніми
Aquila leucorypha Pallas, 1771
Посилання
Вікісховище: Category:Haliaeetus leucoryphus
Віківиди: Haliaeetus leucoryphus
EOL: 914525
ITIS: 175425
МСОП: 144339
NCBI: 52646

Орла́н-довгохві́ст[1] (Haliaeetus leucoryphus) — вид хижих птахів родини Яструбових, поширений переважно в Азії. Монотиповий вид, один з 8 видів роду. В Україні — рідкісний залітний вид, після середини XX ст. не відмічали.

Зовнішній вигляд та морфологія[ред. | ред. код]

Великий хижий птах стрункої статури. Розміром менший за орлана-білохвоста: загальна довжина 72—84 см, розмах крил 180—205 см [2]; довжина крила 55—62 см маса 2,6—3,5 кг. Самки значно більші за самців (самки важать 2,1—3,7 кг, самці — 2—3,3 кг).

Вікові зміни забарвлення значні. Загальне забарвлення дорослих птахів орлана-довгохвоста темно-буре, голова і шия вохристо-сіруваті. Молоді птахи у вбранні першого року бурі з білими плямами на хвості і з чорнуватими щоками. Райдужна оболонка блідо-бура, дзьоб чорнувато-сірий, ноги блідо-жовті, кігті чорні. Дорослі птахи від орлана-білохвоста відрізняються дещо меншими розмірами стрункого тіла, білою головою і білим хвостом з темною кінцевою смугою при майже чорному забарвленні тіла; молоді від білохвоста відрізняються темними плямами позаду очей і одноколірним забарвленням грудей і черева.

Поширення та чисельність[ред. | ред. код]

Гніздиться в північній Індії, Бангладеші, М'янмі (Бірмі), Пакистані, західному Китаї і, можливо, в Монголії, Ірані і Афганістані. Під час літніх кочівель відмічається в Середній Азії, Казахстані, на Середньому Сході, в долині Волги, відомі зальоти в східні області України. Частково мігруючий вид — центральноазійські і південноазійські птахи зимують у північній Індії, а західні — в Перській затоці[2].

У 2021 році одинокий птах був знайдений і знятий на відео у Червенському районі Мінської області Білорусі[3].

Орлан-довгохвіст всюди є виключно рідкісним птахом. Загальна чисельність популяції становить від 25000 до 10000 особин[2]. За іншими оцінками — близько 10000 дорослих особин[4]. На більшій частині ареалу численність зменшується, гніздовий ареал скорочується.

Гніздова біологія[ред. | ред. код]

Яйця орлана-довгохвоста в оологічній колекції, Тулузький музей

Селиться поблизу багатих рибою водойм. Гніздиться, як правило, на високих деревах, хоча відомі випадки гніздування на землі. Гнізда великих розмірів з товстих гілок, часто використовуються протягом багатьох років. У кладці 2—3 яйця, залишають гніздо 1—2 пташенят.

Живлення[ред. | ред. код]

Живляться рибою, водоплавними птахами, ссавцями середніх розмірів і дрібнішими, але мишоподібних гризунів не ловлять. Не нехтують падлом. Здобич видивляється у польоті, або сидячи на дереві чи скелі.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Фесенко Г. В. Вітчизняна номенклатура птахів світу. — Кривий Ріг : ДІОНАТ, 2018. — 580 с. — ISBN 978-617-7553-34-1.
  2. а б в del Hoyo, J., Elliott, A., Sargatal, J., eds. (1994). Handbook of the Birds of the World, vol. 2. Lynx Edicions, Barcelona ISBN 84-87334-15-6.
  3. Орлан-довгохвіст у Білорусі.
  4. BirdLife International (2010) Species factsheet: Haliaeetus albicilla. Downloaded from http://www.birdlife.org on 20/07/2011.(англ.)

Посилання[ред. | ред. код]