Hedera hibernica

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Hedera hebernica)
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Помилка Lua у Модуль:Autotaxobox у рядку 157: attempt to index a nil value.
Плющ ірландський
Біологічна класифікація редагувати
Вид:
Плющ ірландський (H. hibernica)
Біноміальна назва
Hedera hibernica
Poit., 1835

Hedera hibernica[1] (перек. Ірландський, або Атлантичний плющ, раніше H. helix) — вид витких рослин родини арілієвих. Батьківщиною цього виду є атлантичне узбережжя Європи.

Опис[ред. | ред. код]

Це вічнозелена рослина, що росте до 20-30 метрів, на відповідних поверхнях (дерева, скелі, стіни), а також зростає як ґрунтопокривна. Піднімається за допомогою повітряних корінців, які чіпляються за основу. Корінна для Атлантичного регіону.

Листя гладке, темно-зелене з прожилками на пагонах пурпурового відтінку, може виростати до 10 сантиметрів у дорослих кущів. У молодих вони мають розмір в середньому до чотирьох сантиметрів. Пагони погано гнуться, і рослина росте вгору. Схильності до розгалуження не проявляє. Прищіпку теж може ігнорувати і не гілкуватися. В цілому непримхливе. Добре переносить жару.

Форма листа нагадує щит чи серце. Особливістю сорту є перекриття сторонами листа близько черешка. Права і ліва черешкові частки немов накладаються один на одного.

Поширення[ред. | ред. код]

Плющ Ірландський зростає, і може опинитись в диких місцях, за межами своєї первинної площі, вздовж атлантичного узбережжя Португалії, Іспанії, Франції, Британських островів, Німеччини, скандинавських країн, і узбережжі Балтійського моря.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Hedera hibernica synonimy łac.: Hedera helix var.hibernica. Архів оригіналу за 14 квітня 2015. Процитовано 21 липня 2012.

Посилання[ред. | ред. код]