Hemiancistrus

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Hemiancistrus

Біологічна класифікація
Домен: Ядерні (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Підцарство: Справжні багатоклітинні (Eumetazoa)
Тип: Хордові (Chordata)
Підтип: Черепні (Craniata)
Надклас: Щелепні (Gnathostomata)
Клас: Променепері (Actinopterygii)
Підклас: Новопері (Neopterygii)
Інфраклас: Костисті риби (Teleostei)
Надряд: Остаріофізи (Ostariophysi)
Ряд: Сомоподібні (Siluriformes)
Родина: Лорікарієві (Loricariidae)
Підродина: Hypostominae
Рід: Hemiancistrus
Bleeker, 1862
Посилання
Вікісховище: Hemiancistrus
Віківиди: Hemiancistrus

Hemiancistrus (Геміанциструс) — рід риб триби Ancistrini з підродини Hypostominae родини Лорікарієві ряду сомоподібні. Має 11 видів (раніше належало 24 види, деякі переведено до родів Ancistomus, Hypostomus, групи Hemiancistrus annectens). Є об'єктом акваріумістики. Наукова назва походить від грецьких слів hemi, тобто «половина», та agkistrodon — «гак».

Опис[ред. | ред. код]

Загальна довжина представників цього роду коливається від 7,5 до 29 см. Голова порівняно велика, доволі широка, сильно сплощена. Очі порівняно невеличкі, з райдужною оболонкою. Губи широкі та помірно великі, являють собою своєрідну присоску. Тулуб масивний, сплощений зверху, його щільно вкрито кістковими пластинками. Спинний та грудні плавці великі, довгі, мають значні шипи. Жировий та анальний плавці маленькі. Черевні плавці значно поступають грудним, але більші за жировий і анальний разом узяті. Хвостовий плавець короткий, широкий, з виїмкою, лише у деяких видів сильно розрізано.

Забарвлення коливається від сірого до чорного, у низки видів з білими або жовтими цяточками (по всьому тілу й плавцям). Черево світліше за спину та боки. Є види однотонні.

Спосіб життя[ред. | ред. код]

Це демерсальні риби. Воліють до великих та середніх річок. Зустрічаються на скелястих ділянках з дуже сильною течією. Активні вночі та присмерку. Вдень ховаються в печерах, серед каміння та корчів. Живляться м'якими водоростями і водними безхребетними. Здобув всмоктує ротом.

Розповсюдження[ред. | ред. код]

Поширені в річках Панами, Бразилії, Еквадору, Перу, Колумбії, Венесуели, Суринаму, Гаяни, Французької Гвіани.

Тримання в акваріумі[ред. | ред. код]

Необхідна ємність від 150 літрів. На дна викладається великий річковий пісок темних тонів або дрібна галька. Зверху — велике каміння з пласкою підошвою. Непогано спорудити для риб печерки з каменів, розкидати корчі. Рослини не потрібні.

Є неагресивними рибами. Містять групою від 3-5 штук. Можна тримати з іншими видами сомів, зокрема баріанциструсами. Годують риб рослинними харчами (овочами, таблетками для рослиноїдних риб). Не менш 30—40 % має становити живий харч або його аналог. З технічних засобів знадобляться потужний внутрішній фільтр, компресор. Температура тримання повинна становити 22—26 °C.

Види[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

  • Fisch-Muller, S., 2003. Loricariidae-Ancistrinae (Armored catfishes). p. 373—400. In R.E. Reis, S.O. Kullander and C.J. Ferraris, Jr. (eds.) Checklist of the Freshwater Fishes of South and Central America. Porto Alegre: EDIPUCRS, Brasil.
  • Souza, L.S., Melo, M.R.S., Chamon, C.C. & Armbruster, J.W. (2008). A new species of Hemiancistrus from the rio Araguaia basin, Goiás state, Brazil (Siluriformes: Loricariidae). Neotropical Ichthyology. 6 (3): 419—424