Hesburger

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Hesburger
Тип Osakeyhtiö
Форма власності акціонерне товариство
Галузь Ресторан
Засновано 1966
Засновник(и) Heikki Salmelad
Штаб-квартира Турку
Ключові особи Kari Salmela CEO
Продукція Фастфуд
(гамбургери • картопля фрі • безалкогольні напої • кава • молочні коктейлі • салати • десерти)
Виторг €190 млн. (2010)
Операційний прибуток (EBIT) 150 000 000 €
Співробітники 5000 (2010)
www.hesburger.com
CMNS: Hesburger у Вікісховищі

Hesburger (Гезбурґер) — мережа ресторанів фастфуд, що базується в Фінляндії, місті Турку.

Опис[ред. | ред. код]

Це найбільша в Фінляндії мережа ресторанів, яка торгує бургерами; на місцевому ринку вона потіснила McDonald's. 1992 року налічувалося 12 ресторанів Hesburger, протягом наступних 10 років мережа розширилась до 200 ресторанів у 60 містах по всій Фінляндії, поглинувши 2002 року головного конкурента - Carrols. Hesburger також розширився на міжнародні ринки, відкривши свої ресторани в країнах Балтії та Німеччини. Деякий нетривалий час Hesburger був представлений в Сирії, але був закритий через збитковість.

Унікальною є уніформа співробітника Hesburger, яка зроблена з перероблених пластикових пляшок. Усі старі форми та рекламні матеріали компанії переробляються та використовуються повторно.

А інтер'єр нового ресторану в Гельсінкі майже виключно виготовлений із власних відходів компанії. Клієнти в ресторані можуть сидіти на перероблених бочках із-під кетчупу та їсти під світильниками, виготовленими з колишніх фритюрниць.

Географія роботи[ред. | ред. код]

Заклади працюють[ред. | ред. код]

Були представлені[ред. | ред. код]

Україна[ред. | ред. код]

В Україні мережа почала функціонувати з відкриттям 12 грудня 2012 року у Києві першого ресторану в ТРЦ «Глобус». У 2014 році ресторан в Глобусі зачинився, але у серпні 2015 року відкрився новий ресторан у ТЦ Novus за адресою: вул. Здолбунівська, 7-Г. У травні 2016 року відкрилися ще два ресторани: у ТЦ Novus за адесою м. Вишневе, вул. Святошинська, 28-А та за адесою м. Київ, вул. Попудренка, 1 (метро Дарниця).

У грудні 2019 року в Броварах відкрився черговий ресторан швидкого харчування мережі. Це перший заклад, який має власний drive, тобто можливість робити замовлення з автомобілю.[1]

На сьогоднішній день в Україні вже працюють 5 ресторанів — в Києві та Київській області. А в найближчі два роки запланували відкриття близько 10 закладів громадського харчування. Партнером Hesburger в Україні виступає PRO100 — проектно-будівельна компанія.[2]

На початку російського вторгнення в Україну компанія закрила всі свої ресторани в Києві та області для відвідувачів, але почала готувати та роздавати їжу для дитячих будинків, будинків престарілих та інших жителів міста. Доставка їжі координувалася через місцеві організації допомоги. Незважаючи на закриття ресторанів, місцеві робітники компанії продовжували отримувати заробітну плату[3].

9 липня було оголошено про поновлення роботи мережі в Києві[4].

Участь в антиросійських санкціях[ред. | ред. код]

3 березня 2022 року, у зв'язку з російським вторгненням в Україну, компанія оголосила про припинення свого бізнесу в Росії та Білорусі[5]. Повільний вихід Hesburger з Росії та Білорусі викликав дебати в соціальних мережах. У компанії сповільнення графіку пов'язували із занепокоєнням про безпеку персоналу та юридичними проблемами[6]. 6 травня компанія повідомила, що в Росії закриті всі ресторани Hesburger і компанія більше не отримує доходів з цієї країни[7].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Трибуна-Бровари. Архів оригіналу за 15 лютого 2022. Процитовано 7 січня 2020. 
  2. Сайт телеканала 112. Архів оригіналу за 22 грудня 2019. Процитовано 7 січня 2020. 
  3. HESBURGER JAKAA RAVINTOLOIDENSA RUOAN UKRAINALAISILLE. Процитовано 16 червня 2022. (фін.).
  4. Мережа ресторанів Hesburger відновила роботу в Україні. РБК-Украина (рос.). Процитовано 9 липня 2022. 
  5. HEIKKI SALMELA: HESBURGER SUUNNITTELEE VETÄYTYMISTÄ VENÄJÄLTÄ. Процитовано 16 червня 2022. (фін.)
  6. HESBURGERIN TOIMITUSJOHTAJA KARI SALMELA: ”TEEMME KAIKKEMME, ETTÄ SAAMME RAVINTOLOIDEN OVET SULJETTUA MAHDOLLISIMMAN PIAN VENÄJÄLLÄ.”. Процитовано 16 червня 2022. (фін.)
  7. HESBURGER-RAVINTOLOIDEN TOIMINTA ON LOPPUNUT VENÄJÄLLÄ. Процитовано 16 червня 2022. (фін.)

Посилання[ред. | ред. код]