Hesperocyparis macnabiana

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Hesperocyparis macnabiana
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Рослини (Plantae)
Клада: Судинні рослини (Tracheophyta)
Клада: Голонасінні (Gymnosperms)
Відділ: Хвойні (Pinophyta)
Клас: Хвойні (Pinopsida)
Порядок: Соснові (Pinales)
Родина: Кипарисові (Cupressaceae)
Рід: Кипарис (Cupressus)
Вид:
C. macnabiana
Біноміальна назва
Cupressus macnabiana
A.Murray 1855

Cupressus macnabiana (Кипарис Макнаба) — вид хвойних рослин родини кипарисових.

Етимологія[ред. | ред. код]

Вид названий на честь Джеймса Мак-Наба (1810–1878), куратора Единбурзького ботанічного саду в той час як вид був описаний. Хоча вид був описаний Ендрю Мюрреєм, шотландським політиком, який також зробив собі ім'я вивченням комах і хвойних, він був насправді зібраний А. Ф. Бердслі, професійним збирачем насіння, що працював на пана Мюррея.

Поширення, екологія[ред. | ред. код]

Цей вид є рідним для США, Каліфорнії: берегові хребти, гори на півночі Каліфорнії, Сьєрра-Невада. Кипарис зустрічається у чапаралях і рідколіссях разом з Pinus attenuata, Pinus sabiniana, рідше Pinus ponderosa, Quercus, Arctostaphylos. Часто утворює гаї на кам'янистих схилах і в ущелинах в глині​​, суглинках або піску над серпантинами. Висотний діапазон становить від 300 м до 1200 м над рівнем моря. Клімат середземноморського типу з сухим жарким літом і зимовими дощами.

Морфологія[ред. | ред. код]

Шишки

Вічнозелений кущ або дерево висотою до 12 м; крона широко конічна, щільна. Кора груба, борозниста, волокниста. Листя лускоподібне, 1–2 мм довжиною з гострою вершиною. Молоді саджанці виробляють голчасті листки завдовжки до 10 мм в перший рік. Пилкові шишки 2–3 × 2 мм; пилкових мішечків 3–5. Шишки кулясті, в основному 1,5–2,5 см, коричневі або сірі, не тьмяні; лусок 3-4 пари. Насіння 2–5 мм, від світло- до середньо коричневих, іноді злегка тьмяні. Шишки не відкриваються щоб випустити насіння, поки батьківське дерево не гине від пожежі.

Використання[ред. | ред. код]

Це відносно невелике дерево, можливо, локально використовувалося для огорож; деревина не має будь-якої комерційної цінності. Дерево рідкісне у вирощуванні.

Загрози та охорона[ред. | ред. код]

Пожежі несуть потенційну небезпеку, тільки якщо їх частота або інтенсивність буде перевищувати природний рівень стійкості: вид, залежить від вогню для успішної регенерації. Політика пожежогасіння може становити велику загрозу. Кілька популяцій знаходяться в межах охоронних територій.

Посилання[ред. | ред. код]